Republika Srpska:Bakirova uloga u trijumfu Milorada Dodika
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Republika Srpska: Bakirova uloga u trijumfu Milorada Dodika

Najvećeg saučesnika i saradnika Dodik je imao u Bakiru Izetbegoviću - otvaranje osjetljivih pitanja, poput datuma Dana republike , odluka Ustavnog suda BiH, a posebno Izetbegovićevo prizivanje da će Dodik završiti kao Sadam, Gadafi ili Milošević, na kraju su u punoj mjeri odigrali samo za Dodika

Bakirova uloga u trijumfu Milorada Dodika

Milorad Dodik i njegova stranka, zajedno sa koalicionim partnerima iz Demokratskog narodnog saveza (DNS) i Socijalističke partije, “pomeli” su na lokalnim izborima Savez za promjene (SzP).

Srpska demokratska stranka, najjača stranka u SzP, izgubila je Pale, svoje tradicionalno uporište, nije uspjela zadržati Gradišku, Prnjavor, Rogaticu…, Mićo Mićić je pobijedio sa par stotina glasova.

Savez za promjene uspio je od SNSD preuzeti samo Šamac i Kotor Varoš. Za opoziciju je Banjaluka je ostala nedosanjan san.

KAKO JE POČEO POTOP

Više je ravni koje su ukazivale na izborni potop SzP-a. Naznake da će se on desiti nisu od juče, već su više od godinu dana trajale sistematske i temeljne akcije urušavanja opozicionog saveza, kako izvana, tako i iznutra.

Godinu dana Dodik i njegova svita su na razne načine, kupovinom “papaka” i ubacivanjem svojih “krtica” u redove SzP, rušili skupštinske većine u mjestima gdje je na vlasti bio SDS. Eklatantan primjer za to su Gradiška, Prnjavor i Bijeljina.

Uz to, Dodikovi ljudi etablirani su i u samom vrhu SDS-a, poput potpredsjednika stranke Ognjena Tadića i genseka Vladislava Babića, koji su još u avgustu prošle godine krenuli sa rasturanjem SDS-a u Banjaluci i u tome potpuno uspjeli.

U razbijanju SzP nezaobilazna je i uloga Mladena Ivanića, koji je tercirao Dodikovim radikalnim političkim potezima i retorici, nastojeći na taj način da uruši lidera SDS-a Mladena Bosića i nametne se kao ključni srpski lider u Sarajevu. Sve to uz aminovanje zvaničnog Beograda.

Uz to, premijer Srbije Aleksandar Vučić, kada je BiH u pitanju, nije samo igrao uloge “piromana i vatrogasca”, već je i otvoreno učestvovao u predizbornoj kampanji SNSD-a. O podršci velikog broja medija u Srbiji Dodiku da se i ne govori.

KUPOVINA GLASOVA

Notorno je da je SNSD u kampanju uložio enorman novac, izvučen iz budžeta i javnih preduzeća. SNSD nije štedio, kupovao je glasove na svakom koraku, a cijena glasa išla je i do 400 maraka.

Dodik je lokalne izbore doživio kao borbu “na život i smrt”, digao je svu stranačku mašineriju i poluge vlasti a partijski vojnici radili su danonoćno. Na drugoj strani, u Savezu za promjene, izbušenom na sve strane, uzdrmanom raznoraznim međupartijskim i unatarstranačkim razmiricama, sjedili su i čekali sudnji dan. Tamo gdje su bili angažovani, polučili su rezultate.   

Dok je Mladen Bosić govorio o kriminalu i korupciji, opljačkanoj Republici Srpskoj i opštem siromaštvu u RS, Dodik je jahao na priči o ugroženosti Srba, antisrpskim medjunarodnim zavjerama, podižići tenzije do mjere da se otvorila priča o ponovim ratnim sukobima u BiH.

Pritom je sebe predstavio kao jedinog mogućeg zaštitnika Srba i srpstva, a SzP targetirao kao izdajnike i podanike politike Bakira Izetbegovića. Sve je eskaliralo održavanjem referenduma o Danu RS, sedam dana prije lokalnih izbora, što je podržao i SzP, nemajući kud. Dodik bi bilo kakvo protivljenje opozicije referendumu 25. septembra iskoristio da SzP udari novi žig “izdajnika”.

I sve to, najvjerovatnije, ne bi dalo ogromnu političku snagu Miloradu Dodiku da “zbriše” SzP da najvećeg saučesnika i saradnika nije imao u Bakiru Izetbegoviću. Igrajući na kartu nacionalnog, otvaranjem osjetljivih pitanja, poput datuma Dana republike (pokretanje sudskog postupka umjesto političkog dogovora), odluka Ustavnog suda BiH koja je potom uslijedila, a posebno Izetbegovićevo prizivanje da će Dodik završiti kao Sadam Husein, Gadafi ili Slobodan Milošević, na kraju su u punoj mjeri odigrali samo za Dodika.

IZETBEGOVIĆA ULOGA

Izetbegović je u tom pohodu digao Dodika do neslućenih visina u srpskom biračkom tijelu, a sam je izgubio. SDA je izgubila veliki broj opština u Federaciji BiH u kojima je imala načelnička mjesta, a najbolniji za Bošnjake je realan gubitak Srebrenice.

Izbori su za nama, a pred nama novi krug pakla. Nema sumnje da će Dodik ogromnu podršku na lokalnim izborima koristiti kao vlastiti štit u daljem obračunu sa državnim  institucijama, prije svega Tužilaštvom BiH. Pod uslovom da u tim institucijama i dalje budu kalkulisali, kao što su to činili do sada opstruišući i blokirajući istrage u vezi sa kriminalom i korupcijom, u u kojima je jedan od ključnih aktera sam Dodik.

Ako institucije i dalje budu pokazivale slabost, Dodik će demonstrirati novu snagu. Već je najavio održavanje novih referenduma i on će ih, ako ne bude reakcije, sasvim sigurno i održati. Prvi na njegovom udaru upravo bi se mogli naći Tužilaštvo i Sud BiH.    

(zurnal.info)