Kad Dodikovi tajkuni grade:Banja Luka: Jevrejski kulturni centar preko noći narastao deset puta veći

Istražujemo

Banja Luka: Jevrejski kulturni centar preko noći narastao deset puta veći

Glavni projektant Jevrejskog kulturno centra bila je Milena Davidović, supruga bivšeg gradonačelnika Banjaluke Dragoljuba Davidovića, a izvođač radova je „Niskogradnja“ iz Laktaša

Banja Luka: Jevrejski kulturni centar preko noći narastao deset puta veći
U Banjaluci je u poslednjih desetak godina napravljeno stotine objekata, poslovnih, stambenih, poslovno-stambenih..., ali je malo koji od ovih građevinskih poduhvata urađen u skladu sa zakonom. Preciznije, moglo bi se na prste jedne ruke nabrojati koliko je onih koji su ispoštovali sve zakonske procedure, bilo da je riječ o dobijanju dozvola ili plaćanju dažbina.

STANOVI U CENTRU

Oni koji su vjerovali da će izgradnja objekta Jevrejskog kulturnog centra (JKC) biti urađena u skladu sa zakonskim propisima, grdno su se prevarili, jer je i ovaj projekat zloupotrijebljen da bi se u centru Banjaluke izgradili stanovi i poslovni prostori za komercijalnu prodaju.

Grad Banjaluka je 30. septembra 2010. godine donio rješenje kojim se „odobrava investitoru, Jevrejska opština Banjaluka, da može pristupiti izvođenju radova na izgradnji prve faze objekta Jevrejskog kulturnog centra“.

U Rješenju Administrativne službe Grada Banjaluka broj 03-360-753/10 precizira se da se Centar sastoji iz tri funkcionalne cjeline: stambenog i poslovnog dijela i prostora JKC. Ukupna površina sve tri cjeline je prema ovom Rješenju trebalo da bude 3.995,57 metara kvadratnih, a objekat je smješten na uglu ulica Gavre Vučkovića i Save Kovačevića.

Glavni projektant, što je interesantno,  bila je Milena Davidović, supruga bivšeg gradonačelnika Banjaluke Dragoljuba Davidovića, za čijeg je mandata i odobrena izgradnja ovog objekta.

Međutim, umjesto 4.000 kvadrata na tom mjestu niče zgrada od čitavih 40.000 metara kvadratnih, odnosno deset puta veća od predviđenog objekta. Izvođač radova je „Niskogradnja“ iz Laktaša, vlasnika Ljube Ćubića, jednog od omiljenih tajkuna Milorada Dodika.

Niko se nije previše iznenadio ni uzbudio zbog toga što su i u ovom slučaju porušeni svi zakonski normativi, jer je u ovom entitetu sasvim normalno da je sve nenormalno.

UDRUŽENJE NE POSTOJI

Potvrđuje to i podatak koji bi se, da je ovo normalno društvo, mogao nazvati šokantnim. Udruženje Jevrejska opština Banjaluka, kojem je Grad izdao dozvolu za izgradnju JKC, uopšte ne postoji, odnosno nije registrovano u banjalučkom Osnovnom sudu.

„Uvidom u imenike upisa udruženja građana nismo pronašli da je udruženje Jevrejska opština Banjaluka registrovano kod našeg Suda“, navodi se u odgovoru Suda na upit Udruženja građana „Forum rodtelja“.

Ovaj sudski dokument potpisao je predsjednik Osnovnog suda Banjaluka Milan Tegeltija. U odgovoru se još kaže da postoji udruženje građana „Udruženje Jevreja Banjaluka“, koje je registrovano 25. aprila 2002. godine. Međutim, Udruženje Jevreja nije isto što i Udruženje Jevrejska opština, tako da je jasno da je Grad Banjaluka izdao rješenje o izgradnji objekta nepostojećem udruženju.

(zurnal.info)