194 dana borbe za pravdu:Banja Luka nije koncentracioni logor!

Istražujemo

194 dana borbe za pravdu: Banja Luka nije koncentracioni logor!

Majka ubijenog Davida, Suzana Radanović poručila je okupljenima da se ono što su doživjeli ona i Davor, ne smije ponoviti nijednom roditelju u RS i BiH. “Ovo je vaša borba, vi se borite za vašu djecu. Nama više ne mogu ništa. Nije teško poginuti za svoje dijete“, kazala je Suzana

Banja Luka nije koncentracioni logor!

 „194. dan na tvom trgu, pored tvoje slike, gdje od kvazi države tražimo istinu i pravdu, kumimo i molimo kvazi predsjednika za pravdu“, počeo je svoje obraćanje na Trgu Krajine Davor Dragičević, otac ubijenog 21-godišnjeg mladića Davida Dragičevića. 


Svemu jednom dođe kraj, pa tako će i ovoj zločinačkoj vlasti, rekao je David, pozivajući ljude okupljene na trgu na mir i dostojanstvo.

„Mi na Trgu smo ljudi“, rekao je Davor. 

Na poslednjem velikom skupu „Pravda za Davida“ okupilo se blizu 40 hiljada ljudi.


Početak skupa kasnio je skoro dva sata, jer je policija blokirala prilaze Banjaluci i zaustavljala automobile i vozila koja su iz drugih gradova kretala ka Davidovom trgu. Legitimisali su aktiviste, tražili od njih da se vrate svojim kućama. Mnogi su do Banjaluke došli sporednim putevima. U jednom trenutku kolona vozila na autoputu od Gradiške do Banjaluke bila je duga 25 kilometara. 


Cijeli grad vrvio je od policije, a iza Narodne skupštine RS i hotela „Palas“, pored Trga Krajine bila je stacionirana Specijalna policija sa štitovima. 

„Mir i dostojanstvo“, rekao je okupljenima Davor Dragičević. 

Poručio je da „država više neće ubijati djecu“ i dodao:

"Banjaluka nije koncentracioni logor!"  

Davor je saopštio da je ubistvo njegovog sina organizovao načelnik Uprave za organizovani kriminal MUP RS Darko Ilić, a da su egzekuciju izvršili pripadnici Interventne jedinice MUP RS. Prozvao je i ministra policije Dragana Lukača, premijerku Željku Cvijanović, predsjednika Milorada Dodika. 

„Imaćemo predsjednika, ali će on biti naš sluga“, istakao je on.


Majka ubijenog Davida, Suzana Radanović poručila je okupljenima da se ono što su doživjeli ona i Davor, ne smije ponoviti nijednom roditelju u RS i BiH.

“Ovo je vaša borba, vi se borite za vašu djecu. Nama više ne mogu ništa. Nije teško poginuti za svoje dijete“, kazala je Suzana. 

“Istinu znam, a vi ćete mi pomoći da dođem do pravde”, rekao je Davor okupljenima.


Na bini je bilo dvanaestoro Davidovih drugova i njegova sestra Teodora. Pričali su okupljenima o njemu, ko je je bio i šta je planirao, prije nego što je zvjerski pogubljen. 


“Naša budućnost su naša djeca i vi, okupljeni ovdje na Trgu. Ko je ubio Davida? Kako ste uopšte mogli da pomislite da to uradite Davidu. Ovo je vaš početak kraja i početak našeg živora“, rekao je Davor. 


"Milorade Dodik, ti si prošlost“, poručila je na kraju skupa Davidova majka Suzana. 

(zurnal.info)