Pucanje predizbornih balona:Banja Luka: Propao megalomanski projekt tehnološkog parka
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Arhiva

Banja Luka: Propao megalomanski projekt tehnološkog parka

Pompezno najavljeni megalomanski projekat izgradnje tehnološkog biznis parka u Ramićima kod Banje Luke ekspresno je propao. Gradske vlasti na čelu sa bivšim gradonačelnikom Dragoljubom Davidovićem pred lokalne izbore su najavljivale da će gradnja tehnološkog biznis parka početi u septembru prošle godine. Slobodan Gavranović, novi gradonačelnik, park u Ramićima nije mnogo spominjao nakon što je preuzeo Kabinet

Banja Luka: Propao megalomanski projekt tehnološkog parka
Maketa propalog projekta

Pompezno najavljeni megalomanski projekat izgradnje tehnološkog biznis parka u Ramićima kod Banje Luke ekspresno je propao. Propadanje projekta, koji je banjalučka gradska vlast označila kao projekat decenije, moglo se naslutiti još na samom početku.
Grad je najavio da će na mjestu nekadašnjeg giganta, valjaonice hladno valjanih traka „Unis“, izgraditi biznis park u kojem će nići dvije stotine preduzeća i biti otvoreno šest hiljada novih radnih mjesta. Sve to trebalo je da bude podizanje banjalučke privrede iz pepela, ali se ispostavilo da se radilo o najobičnijoj predizbornoj laži.
IMA LI IŠTA JASNO
Grad Banja Luka izlicitirao je imovinu „Unisa“ u vrijednosti 8,37 miliona maraka. Plaćen je depozit od 50. 000 KM, ali su gradske vlasti prekršile sve rokove do kojih su ovoj fabrici u stečaju morale da plate izlicitiranu imovinu. Zvanično obrazloženje gradske uprave je da grad nije uspio riješiti sve imovinsko-pravne odnose i da izlicitirana imovina zbog toga nije plaćena. Gradska administracija je za potrebe plaćanja kupljene imovine podigla komercijalni kredit u visini vrijednosti izlicitirane imovine. Tako su bar gradski oci tvrdili kada su najavili gradnju u Ramićima, ali ta informacija je sporna, jer o podizanju bilo kakvog kredita ništa ne znaju odbornici banjalučke opozicije. Ono što je jasno je da je budžet Banje Luke oštećen za 50.000 maraka, koliko je nepovratno izgubljeno zbog neplaćanja izlicitirane imovine.
Nezvanično, iz administrativne službe najavljeno je da grad ipak neće odustati od kupovine imovine „Unisa“. Stečajni upravnik Savo Ševaljević novu licitaciju najavio je za 15. februar. Međutim, grad neće biti jedini ponuđač i veliko je pitanje hoće li ponovo uspjeti da izlicitira toliko željenu imovinu „Unisa“.
Šta se dešava ukoliko grad ne dobije imovinu ponovo na licitaciji? Šta će biti sa 8,37 miliona maraka kredita koji je podignut po izuzetno nepovoljnim uslovima? U svakom slučaju treba ispitati čitav postupak i odgovornost onih zbog kojih je 50 000 maraka građana Banje Luke bačeno u vjetar, ogorčen je odbornik PDP-a u gradskoj skupštini Zoran Talić.

POSTOJI LI KREDIT

Iako se zvanično ne zna kakva je sudbina kredita podignutog za kupovinu „Unisa“ (veliko je pitanje da li je uopšte podignut, jer grad ima problema sa zaduženjima) gradske vlasti tvrde da su pare operativne i da se čeka rješavanje imovinskih odnosa pa da budu prebačene na račun preduzeća u stečaju. Ta priča je sada, međutim, pala u vodu jer niko više ne može garantovati da će grad ponovo biti najuspješniji ponuđač. U tom slučaju kreditna sredstva ostala bi neiskorištena, a uz komercijalne kamate bi morala biti vraćena.
Gradske vlasti na čelu sa bivšim gradonačelnikom Dragoljubom Davidovićem pred lokalne izbore su najavljivale da će gradnja tehnološkog biznis parka početi u septembru prošle godine. Slobodan Gavranović, novi gradonačelnik, također kadar SNSD-a, park u Ramićima nije mnogo spominjao nakon što je sjeo u fotelju prvog čovjeka grada. Opozicija mu je spremila mnogo neugodnih pitanja oko kredita i izgubljenog depozita već za naredno zasjedanje gradskog parlamenta.
(zurnal.info)