Terorista iz Orahovice kod Zenice:Begzad Spahić pripremao samoubilački napad u Turskoj
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Terorista iz Orahovice kod Zenice: Begzad Spahić pripremao samoubilački napad u Turskoj

Prema policijskim informacijama, Spahić je u Siriji bio veoma blizak Muhamedu Tutmiću, svom zemljaku koji se prije dvije godine vratio iz Sirije i koji se mjesecima skrivao po šumama u okolini Zenice

Begzad Spahić pripremao samoubilački napad u Turskoj

Begzad Spahić, terorista iz sela Orahovica kod Zenice, kojeg je turska policija uhapsila zbog  sumnje da je pripremao samoubilački napad, jedan je od prvih bh boraca u ISIL-u.

Spahić je uhapšen u jugoistočnom turskom gradu Kilisu, zajedno sa četvoro državljana Azerbejdžana. Kod njih je zaplijenjena i znatna količina eksploziva, kao i prsluci koje koriste bombaši samoubice. Turski istražitelji pretpostavljaju da su uhapšeni planirali izvesti samoubilački napad.

Spahić je u Siriju otišao 2013. godine. Većinu vremena, prema iskazu jednog od povratnika iz Sirije, proveo je u gradu Raka.

"Begzada Spahića sam upoznao u Raki, kao pripadnika ketibe Gorana Pavlovića. Kasnije sam čuo da je ranjen dok je bio na punktu. Pogođen je bespilotnom letjelicom“, izjavio je istražnim organima svjedok-pokajnik.

Prema policijskim informacijama, Spahić je u Siriji bio veoma blizak Muhamedu Tutmiću, svom zemljaku koji se prije dvije godine vratio iz Sirije i koji se mjesecima skrivao po šumama u okolini Zenice. Upravo u Tutmićevom društvu Begzad Spahić je 2013. godine otišao u Siriju, gdje mijenja ime u Ebu Derda El Bosni.

Bio je jedan od najaktivnijih bh boraca u Siriji, a u početku se borio u jedinici kojom je komandovao srbijanski državljanin Goran Pavlović. Nakon toga, priključio se specijalnim jedinicama pod komandom ISIL-a. U Raki je ostao sve do prije tri dana, kada se sa još četvoricom pripadnika ISIL-a prebacio u Tursku, gdje je i uhapšen. 

(zurnal.info)