Kandidati za zamjenika glavnog državnog tužitelja:Bez obzira na pobjednika, ishod je isti - politička kontrola se nastavlja!

Istražujemo

Kandidati za zamjenika glavnog državnog tužitelja: Bez obzira na pobjednika, ishod je isti - politička kontrola se nastavlja!

Politika je ponovo aktivirala svoje “nezavisne pravosudne radnike” i još “nezavisnije medije”. Na jednoj strani, opet, SDA. Na drugoj SBB. I ko god dobije bitku, ishod će biti isti. Zamjenika će kontrolisati politička partija

Bez obzira na pobjednika, ishod je isti - politička kontrola se nastavlja!

Bitka za zamjenika glavnog državnog tužitelja je započela. Politika je ponovo aktivirala svoje “nezavisne pravosudne radnike” i još “nezavisnije medije”. Na jednoj strani, opet, SDA. Na drugoj SBB. I ko god dobije bitku, ishod će biti isti. Zamjenika će kontrolisati politička partija. Sasvim je nebitno - koja.

DUBRAVKO ČAMPARA

Iako je nedavno, na konferenciji za medije u Banja Luci, tvrdio da u narednih nekoliko godina neće konkurisati za poziciju glavnog državnog tužioca, Dubravko Čampara poslao je svoju prijavu u VSTV. Želi poziciju zamjenika glavnog državnog tužioca. Ranije je bio kandidat iz reda Ostalih, onda je bio Bošnjak, pa sad, ponovo, može biti Ostali. Ima medijsku podršku Slobodne Bosne, Federalne televizije i SDA.

Mediji skloni njemu već pišu da bi funkciju zamjenika tužitelja trebao obavljati “neko iz reda Bošnjaka ili Ostalih”. Prije samo mjesec dana, isti mediji, i članovi SDA su tvrdili da kandidat iz reda Ostalih ne treba biti na čelu Suda BiH, jer  među čelnicima pravosudnih institucija nema Bošnjaka. Sada, međutim, kandidat iz reda Ostalih nije problematičan, iako nijedan od zamjenika glavnog državnog tužitelja nije Bošnjak. Može, dakle, i Ostali, ako je blizak SDA-u.

Dubravko Čampara to, definitivno, jeste. Brat mu je SDA-ov ministar, prvi rođak SDA-ov potpredsjednik, a brojni članovi ostale uže i šire rodbine zaposleni su u državnim institucijama kao kadrovi SDA. Tužilac Čampara dužio je predmete Reket, Bošnjački institut, Pandora, Bobar Banka. U ovim predmetima optužnica nikada nije podignuta.

DIJANA KAJMAKOVIĆ

Dijana Kajmaković je druga  strana medalje. Izborila se za naklonost Dnevnog avaza i utemeljitelja novine i stranke Fahrudina Radončića. U Sudu i Tužilaštvu BiH, prema saznanjima Žurnala, postoje brojni snimci telefonskih razgovora koji dokazuju njenu bliskost sa liderom SBB-a Fahrudinom Radončićem.

Dijana Kajmaković, zajedno za kolegom Olegom Čavkom, bila je ličnost godine Radončićevog Dnevnog avaza, a upravo je na prijedlog SBB-a njen suprug imenovan za direktora Aerodroma Sarajevo. Tokom mandata SDP-a njena sestra je bila najbliža saradnica federalnog premijera Nermina Nikšića, a bila je jedan od tužitelja koji su bili uključeni u istragu protiv tadašnjeg predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, nakon čijeg je hapšenja Ustavni sud BiH konstatovao da je “uhapšen na osnovu rekla-kazala dokaza”.

U medijima je pominjana kao jedan od najozbiljnijih kandidata za preuzimanje tzv federalnog USKOK-a koji je trebao biti formiran tokom koalicija SDP-SBB. Poznata je i po tome što je u predmetu Kargo (pljačka novca na Aerodromu Sarajevo) uhapsila upravnika Kargo centra Nijaza Zubana, na čije je mjesto kasnije imenovan njen suprug. Nijaz Zuban je oslobođen, suprug Dijane Kajmaković s Kago centra premješten na poziciju direktora Aerodroma. I to na prijedlog lidera SBB-a Fahrudina Radončića.

ISMET ŠUŠKIĆ

Treći kandidat za zamjenika glavnog državnog tužitelja je Ismet Šuškić.  Istražnim organima je prijavljivan zbog sumnjive kupovine stana u Makarskoj. Međutim, istraga protiv njega nikad nije pokrenuta.

U predmetu Meso  godinama je vodio istragu protiv Jerka Lijanovića Ivankovića, ali se za hapšenje odlučio prvog dana predizborne kampanje 2014. godine. Optužnicu protiv Lijanovića podiže tek godinu i tri mjeseca kasnije, iako po Zakonu o krivičnom postupku BiH istraga može trajati samo šest mjeseci. Ismeta Šuškića mediji su godinama dovodili u vezu sa liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

SENA UZUNOVIĆ

Za poziciju zamjenika glavnog državnog tužitelja konkurisala je i tužiteljica Sena Uzunović. Većinu vremena proteklih godina provela je na bolovanju. Bitnijih predmeta nije imala, ali je njena bivša stručna saradnica Razija Peco imenovana šefom pravnih poslova u Bosnalijeku. Direktor Bosnalijeka je Nedim Uzunović, inače prvi rođak njenog supruga. Tužilaštvo BiH protiv Nedima Uzunovića godinama vodi istragu zbog sumnje u pranje novca. Optužnica u slučaju Bosnalijek nikad nije podignuta.

DŽERMIN PAŠIĆ

Državni tužitelj Džermin Pašić također je kandidat za zamjenika glavnog državnog tužitelja. Njegov najpoznatiji predmet je proces protiv sutkinje Suda BiH Azre Miletić, koja je dovođena u vezu sa Vasvijom Vidović, pravnom zastupnicom lidera SBB-a Fahrudinom Radončićem. Pritvor Azri Miletić u ovom predmetu je odredila sutkinja Suda BiH Mira Smajlović. Saradnica tužitelja Džermina Pašića u ovom predmetu bila je kćerka postupajuće sutkinje Mire Smajlović, koja je, inače, bila SDA-ov kandidat za predsjednika Suda BiH.

SVEJEDNO JE 

Koga god, od petero navedenih, VSTV izabere za zamjenika glavnog državnog tužitelja, to će značiti nastavak stranačkog imenovanja u bh pravosuđu, koje na državnom nivou nema nijednu ozbiljniju presudu za organizovani kriminal pod pokroviteljstvom politike.

(zurnal.info)