MUP RS nastavlja progon građana:Bez protestne šetnje povodom 900 dana potrage za pravdom
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

MUP RS nastavlja progon građana: Bez protestne šetnje povodom 900 dana potrage za pravdom

Neformalna grupa „Pravda za Davida“ nije dobila odobrenje da održi mirnu protestnu šetnju ulicama Banjaluke. Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač ne posustaje sa novim prijavama i optužbama protiv građana

Bez protestne šetnje povodom 900 dana potrage za pravdom

Prije nekoliko dana navršilo se 900 dana od prvog okupljanja građana u Banjaluci povodom ubistva 21-godišnjem mladića Davida Dragičevića. Prošlo je više od dvije godine otkako je Okružno javno tužilaštvo Banjaluka otvorilo istragu protiv N.N. lica za ubistvo Davida, ali se, sudeći prema odgovorima iz Tužilaštva, istraga nije pomakla sa mrtve tačke.

U navedenom krivičnom predmetu nema značajnijih pomaka u pogledu pouzdanih dokaza za konkretna lica koja bi se mogla dovesti u vezu sa počinjenim krivičnim djelom ubistvo“, odgovorio je Žurnalu glavni okružni tužilac Želimir Lepir.

Dodao je da je banjalučko Okružno tužilaštvo „do sada preduzelo brojne i odgovarajuće istražne radnje, i dalje ih preduzima, kako bi se istraga u ovom krivičnom predmetu okončala otkrivanjem izvršilaca krivičnog djela i rasvjetljavanju svih činjenica i okolnosti pod kojima je predmetno krivično djelo izvršeno“. Očekivan odgovor Želimira Lepira, koji ukazuje da Tužilaštvo na čijem je čelu ili neće ili ne smije (ili i jedno i drugo) da otvori adekvatnu istragu kako bi se Davidove ubice i nalogodavci zločina konačno doveli pred lice pravde i bili kažnjeni za monstruozni čin.

Istovremeno, MUP RS nastavlja progon i diskriminaciju građana koji 900 dana traže pravdu za Davida. Neformalna grupa „Pravda za Davida“ nije dobila odobrenje da 10. septembra, povodom 900 dana od početka okupljanja, održi mirnu protestnu šetnju ulicama Banjaluke. Mnogi građani Banjaluke, koji su u poslednje dvije i po godine prisustvovali okupljanjima grupe „Pravda za Davida“ se, zbog navodnog kršenja javnog reda i mira, povlače po sudovima i dobijaju oslobađajuće presude. Mada sve optužbe policije na sudu padaju u vodu, ministar unutrašnjih poslova Dragam Lukač ne posustaje sa novim prijavama i optužbama protiv građana koji su od početka tražili samo jedno – da se otkriju i kazne ubice i nalogodavci zločina. Nema sumnje, Lukač želi, presingom, mobingom, prijetnjama i progonom, učiniti da više niko i nikada javno ne pomene Davidovo ime i zločin koji je nad njim učinjen. Taj zločin, ma koliko pojedinci iz vlasti pokušavali institucionalno da ga zataškaju, predstavlja klicu građanskog otpora, koji je iznikao posle Davidovog ubistva, mada je oštrica tog otpora oslabljena brutalnošću vlasti.

 

Koliko im je traženje istine „kost u grlu“ potvrđuje i činjenica da su gradske vlasti svaki put, a bilo ih je na desetine, uništile „Davidovo srce“, koje članovi grupe „Pravda za Davida“ izrade na mjestu gdje je pronađeno njegovo tijelo.

 

David Dragičević nestao je u noći 18. marta 2018. godine, a njegovo beživotno tijelo pronađeno je 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas. Dva dana kasnije održana je sramna konferencija za novinare tadašnjeg načelnika Uprave za organizovani kriminal MUP RS Darka Ilića, koji je Davida proglasio narkomanom, lopovom, a njegovu smrt zadesom, što je odmah izazvalo sumnju da MUP nastoji da zataška zločin.

 

 

Davor Dragičević, otac ubijenog mladića, u više navrata je istakao da su pojedini pripadnici MUP RS organizovali Davidovu otmicu, da su ga potom mučili i na kraju njegovo tijelo položili, u kako je navodio, kanalizaciju.

Indikativno je da je slučaj Davidovog ubistva na volšeban način, mimo utvrdjenih procedura, dodijeljen tužiocu Daliboru Vreći, koji je od samog početka opstruisao istragu. Vrećo je postao čuven po „slučaju Naerac“.

Radi se o predmetu u kojem je Vrećo, prije skoro tri godine, lažirao da je optuženi Dragan Naerac u sudnici u Gradišci, iako se tada nalazio u ekstradicionom pritvoru u Versaju (Francuska). Protiv njega je Ured didsciplinskog tužioca Visokog sudskog savjeta (VSTS) pokrenuo je postupak, ali je on na kraju oslobođen svake odgovornosti, izvan svake razumne sumnje, zahvaljujući lobiju na čijem čelu je Milan Tegeltija, predsjednik VSTS-a.

Glavni tužilac Lepir uopšte nije odgovorio na konkretno pitanje Žurnala da li tužilac Vrećo radi bilo šta na istrazi Davidovog ubistva ili je, pak, svjesno opstruiše.

Želimir Lepir (lijevo) i Dragan Lukač

Od Davidovog ubistva do danas desilo se samo hapšenje Alena Kukića, koji je bio osumnjičen za manipulisanje dokazima (montiranjem snimaka sa video nadzora) u slučaju ubistva, ali je i on ubrzo pušten na slobodu. Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv kriminalističkih tehničara PU Banjaluka Zorana Bošnjaka i Mikice Marjanca zbog uništavanja dokaza (donjeg veša koji se nalazio na Davidu nakon štoje pronađeno njegovo tijelo). Nikada, međutim, nije podignuta optužnicu i protiv njihovog nadređenog Siniše Kojdića, koji je prema tvrdnjama Zorana Bošnjaka, naredio da unište dokaz. Želimir Lepir nam je odgovorio da „Tužilaštvo nije podiglo optužnicu protiv Siniše Kojdića, jer nije postojao osnov sumnje da je pomenuto lice počinilo krivično djelo?!“

Ranije je odbačena prijava i protiv medicinskog sudskog vještaka Željka Karana zbog lažnog toksikološkog nalaza, odnosno njegovih tvrdnji da su u krvi i urinu ubijenog Davida Dragičevića nađeni LSD, marihuana i alkohol. Pravi toksikološki nalazi, koji su urađeni kasnije, pokazali su da je to laž. Darko Ilić, koji je kriminalizovao ubijenog mladića, postao je savjetnik ministra unutrašnjih poslova. 

(zurnal.info)