Svijet:BILLIONS IN CHANGE (video): Borba protiv siromaštva
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Svijet

BILLIONS IN CHANGE (video): Borba protiv siromaštva

Nakon što je zaradio milione u industriji energetskih pića Bhagrava pokreće incijativu “Billions in change” kojoj je glavni cilj borba protiv siromaštva

BILLIONS IN CHANGE (video): Borba protiv siromaštva

Razgovori ne pomažu u smanjenju  siromaštva. Svijest ne pomaže smanjiti zagađenje, uzgajati hranu ili liječiti bolesnike. To poduzetnost radi, kaže  milijarder Manoj Bhargava, koji je dao  99% svoga bogatstva od 4 milijarde dolara za inicijative u borbi protiv siromaštva.

Bhargava planira proizvesti 10.000 jedinica inovativne električne energije za proizvodnju bicikala u Indiji do marta iduće godine. Cilj je pružiti čistu i jeftinu energiju siromašnima, posebno u ruralnim područjima.

"Svi bicikli za Indiju biće napravljeni u Indiji. To će biti distribuirano u cijeloj zemlji ", kaže Bhargava u intervjuu.

Hibridni bicikl, pod nazivom “Free Electric “, će  pretvarati ljudsku mehaničku energiju u električnu energiju. Bhargava priznaje da bicikl  za proizvodnju električne energije nije novi koncept ali kaže da će njegov uređaj biti učinkovitiji od alternativa.

"Standardni bicikl koji proizvodi električnu energiju može napajati jednu sijalicu dok god okrećete pedale, ali čim prestanete sijalica se ugasi. Naš uređaj može napajati 24 sijalice, ventilator, punjač za telefon i punjač tableta u isto vrijeme ", kaže on.

Ukupno, uređaj može pružiti do 24 sati struje nakon jednog sata okretanja pedala.

"To mora biti jednostavno i lako popraviti", kaže Bhargava, opisujući filozofiju dizajna. "Svako može postaviti ovaj bicikl i imati vlastitu električnu energiju do kraja svoga života", dodaje on.

Nakon što je zaradio milione u industriji energetskih pića Bhagrava pokreće incijativu “Billions in change” kojoj je glavni cilj borba protiv siromaštvai i komercijalizacija tehnologija koje će pomoći da se ostvare ti ciljevi. On ga opisuje kao pokušaj da se napravi promjena sa "trajnim učinkom".

Moji učitelji su me naučili da ako želimo riješiti neki problem, prvo ga moramo razumjeti a zatim napasti u njegovom korijenu, kaže Bhargava.

Rođen je u Locklowu u Indiji a sa svojih 14 godina seli u Ameriku.Pohađao je Princeton godinu dana, nakon čega opet odlazi u Indiji gdje živi kao monah 12 godina.Proizvod koji je pokrenuo zove se “5 hour energy”. Donio mu je milijarde dolara koje je uložio u poboljšanje životne sredine.

U prilogu možete pogledati video urađen za kampanju “Billions in change”.


(zurnal.info)