S IZUZETKOM POPLAVLJENIH PODRUČJA:Birališta otvorena, građani BiH biraju lokalne vlasti

Aktuelno

S IZUZETKOM POPLAVLJENIH PODRUČJA: Birališta otvorena, građani BiH biraju lokalne vlasti

Na Žurnalu pratite sve važne vijesti u vezi s lokalnim izborima koji se danas održavaju u Bosni i Hercegovini.

Birališta otvorena, građani BiH biraju lokalne vlasti
Izbori 2024

U Bosni i Hercegovini danas se održavaju lokalni izbori, osmi od proglašenja nezavisnosti 1992. godine. Birališta su otvorena od 7 sati, a građani će birati nove lokalne vlasti – gradonačelnike, općinske načelnike, te članove općinskih vijeća.

Zbog katastrofalnih bujičnih poplava i odrona koji su pogodili Bosnu i Hercegovinu, jučer je Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) donijela odluku o odgađanju izbora u osnovnim izbornim jedinicama Jablanica, Konjic, Kiseljak i Kreševo na svim biračkim mjestima. Iako je prvobitno određeno da se izbori odgađaju na tri biračka mjesta u osnovnoj izbornoj jedinici Fojnica, jutros je ta odluka izmijenjena, te se izbori odgađaju i na svim biračkim mjestima u osnovnoj izbornoj jedinici Fojnica.

Kako je navedeno, odgođeni izbori će se održati kada se steknu uvjeti za održavanje izbora, a u pravilu se provode u roku od sedam dana, a najkasnije 30 dana od dana koji je određen za glasanje na redovnim izborima, o čemu će posebnu odluku donijeti CIK BiH.

IZBORI KROZ BROJKE

Građani će na ovim izborima birati ukupno 58 općinskih vijeća u entitetu Federacija BiH, 53 skupštine općina u entitetu Republika Srpska, 111 načelnika općina, 21 gradsko vijeće u entitetu Federacija BiH, 10 skupština gradova u entitetu Republika Srpska, 32 gradonačelnika, te odbornike u Skupštini Brčko distrikta. Osim toga, zagarantirana mjesta za pripadnike nacionalnih manjina obuhvataju 23 kandidata u 21 općini.

Ukupno će biti izabrano 3.200 vijećnika/odbornika i 143 gradonačelnika/načelnika. Za učešće na izborima ovjereno je 296 ovjerenih političkih subjekata, među kojima se nalazi 110 političkih partija, 58 koalicija, 76 nezavisnih kandidata, 43 nezavisna kandidata nacionalnih manjina i 9 lista nezavisnih kandidata. Ukupno je ovjereno 26.089 kandidata.

Zanimljivo, u 12 gradova i općina već se znaju gradonačelnici i načelnici, jer u tim sredinama postoji samo jedan kandidat za tu funkciju. Riječ je o Bužimu, Teočaku, Olovu, Istočnom Novom Sarajevu, Laktašima, Trnovu (RS), Kupresu, Kreševu, Posušju, Ljubuškom, Neumu i Ravnom.

Registrirano je ukupno čak 3.400.204 glasača. Od tog broja, 3.334.288 je redovnih birača, 5.911 birača koji glasaju u odsustvu, 15.216 birača koji glasaju lično, 43.535 birača putem pošte, te 1.254 birača koji glasaju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH.

Formirano je i 397 mobilnih timova, a na izvodu je 17.465 birača. Ukupno je formirano 5.797 biračkih mjesta od kojih redovnih 5.298 kojima je pridruženo i 295 biračkih mjesta za glasanje u odsustvu i na nepotvrđenim glasačkim listićima, te su zasebno formirana 93 biračka mjesta za glasanje u odsustvu, 9 za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima i 397 mobilnih timova.

Također, uspostavljeno je 14 biračkih mjesta u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u osam država. (Srbija, Njemačka, Austrija, Danska, Nizozemska, Slovenija, Švedska, Belgija).

NOVE TEHNOLOGIJE I NOVA PRAVILA

Na ovim izborima provest će se četiri pilot projekta: autentifikacija birača i transmisija rezultata uz podršku Delegacije EU na 165 biračkih mjesta u 11 općina/gradova, optički skeneri i automatsko prebrojavanje listića uz podršku USAID-a na 145 biračkih mjesta u sedam izbornih jedinica, biometrijska identifikacija birača na svih 138 biračkih mjesta u Brčko distriktu BiH uz podršku Misije OSCE-a u BiH, te uvođenje video nadzora prebrojavanja listića na deset biračkih mjesta u pet izbornih jedinica.

Za razliku od prethodnih izbornih ciklusa, birači će na jednom glasačkom listiću, unutar jedne političke opcije, moći zaokružiti najviše tri kandidata kako bi taj glasački listić bio važeći. Do sada su birači na jednom listiću mogli zaokružiti više kandidata unutar jedne političke opcije ili koalicije.

Akreditirano je ukupno 2.085 posmatrača u ime 58 organizacija i to: 1.548 posmatrača u ime 12 domaćih udruženja, 447 posmatrača u ime 28 međunarodnih organizacija i 90 posmatrača u ime 18 političkih subjekata uz napomenu da su se međunarodni izborni posmatrači mogli akreditirati sve do dana izbora.

KOLIKO ĆE NAS IZBORI KOŠTATI?

Za provođenje izbora odobren je budžet u iznosu od 11.591.000 KM, dok će općine i gradovi snositi dodatne troškove od oko 7.500.000 KM, s ukupnim očekivanim troškovima od približno 20.000.000 KM. Naravno, treba imati u vidu i odgođene izbore na poplavljenim područjima, što bi moglo izazvati dodatne troškove.

Brojanje glasačkih listića izvršit će se odmah nakon zatvaranja biračkih mjesta. CIK BiH je uspostavio i Glavni centar za brojanje u Sarajevu, gdje će od ponedjeljka započeti brojanje glasačkih listića, počevši s nepotvrđenim glasačkim listićima, a zatim s listićima birača koji su glasali u odsustvu, putem mobilnih timova, pošte te u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Podsjetimo i na to da je izmjenama Izbornog zakona BiH, koje je donio visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt, bilo zabranjeno kandidovanje osoba osuđenih za ratne zločine pred bilo kojim međunarodnim ili domaćim sudom za zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratne zločine. Takve osobe ne mogu obavljati bilo koju izbornu, imenovanu ili drugu funkciju. Pored toga, pooštrene su i kazne za preuranjenu izbornu kampanju, čemu smo svjedočili u prethodnih nešto više od mjesec dana.

Izborna šutnja traje do zatvaranja birališta u 19 sati.

(zurnal.info)