NAKON IZDAJE KOALICIONIH PARTNERA:Ko će staviti odbornički mandat na raspolaganje Dodiku?

Analiza

NAKON IZDAJE KOALICIONIH PARTNERA: Ko će staviti odbornički mandat na raspolaganje Dodiku?

Dodik je najavio i da će od svih 11 odbornika SNSD-a u gradskoj skupštini tražiti da potpišu bjanko ostavke, a da će lično on odobriti ko će biti odbornici u Skupštini grada. Nije jasno kako to Dodik misli uraditi, jer odborničke mandate verifikuje Centralna izborna komisija BiH (CIK), a ne lider partije.

Ko će staviti odbornički mandat na raspolaganje Dodiku?
Milorad Dodik i Vlado Đajić (foto:bntv)

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) će u naredne četiri godine biti u opoziciiji u Skupštini grada Banjaluka. Objelodanio je to Milorad Dodik, lider SNSD-a, nakon što su Gradski odbor stranke i najviši partijski funkcioneri 14. oktobra analizirali izborne rezultate SNSD-a, koja je u Banjaluci osvojila najveći broj odborničkih mandata, ali ne i poziciju gradonačelnika, pošto je njihov kandidat Nikola Šobot poražen od PDP-ovog takmaca Draška Stanivukovića.

“Analiza izbora pokazala je da je našeg kandidata za gradonačelnika Banjaluke podržao samo SPS Gorana Selaka, a da su svi ostali naši koalicioni partneri podržali Draška Stanivukovića. Evo, Nenad Stevandić je govorio ‘Banjaluka bez blokada’, pa eto im sada, samo što moraju preuzeti odgovornost za sve što se dešava u gradu”, rekao je Dodik.

Nije tačna Dodikova konstatacija da SNSD “ne može obezbijediti skupštinsku većinu u Skupštini grada Banjaluka”, jer bi on, kada bi to zaista želio, bez većih problema mogao da osigura potrebnih 16 odborničkih madata od 31, koliko ih ima gradska skupština, i formira većinski politički blok. SNSD je osvojio 11 mandata u gradskoj skupštini i, bez dileme, može računati na dva mandata Selakovog SPS-a, čime već ima sigurnih 13 obornika.

Tu je i Saša Čudić, koji je mandat osvojio ispred nacionalnih manjina, u političkom životu poznat po tome što je za poziciju spreman da trguje sa svima, pa Dodiku ne bi bio problem da ga prevede u svoj tabor. Tako bi Dodik imao sigurnih 14 odbornika i trebala bi mu još “dva papka”, koja bi on bez većih problema pronašao u redovima svojih koalicinih partnera – Ujedinjene Srpske (US), DEMOS-a ili Socijalističke partije (SP).

KRITIKA KOALICIONIH PARTNERA

Dodik je, međutim, javno pozvao Draška Stanivukovića da formira skupštinsku većinu „i preuzme punu odgovornost za upravljanje gradom”. Svojim koalicionim partnerima sa entitetskog nivoa vlasti, koje je optužio da su radili iza leđa zajedničkom kandidatu Nikoli Šobotu, preporučio je da ostanu dosljedni i u gradskoj skupštini ostanu na istom političkom kursu sa Stanivukovićem, za čiju pobjedu su lobirali tokom kampanje.

Draško Stanivuković (PDP) i Ljubo Ninković (SNSD) u Skupštini Grada Banja Luka (foto: gerila.info)

Na ovaj način Dodik je sve koalicione partnere SNSD-a sa entitetskog nivoa vlasti stavio u poziciju da biraju između njega i Stanivukovića. Zapravo, stavio ih je na kušnju, da vidi da li će iko od tih “satelitskih” stranaka SNSD-a pokušati da uđe u politički savez sa Stanivukovićem u gradskoj skupštini. Stranka koja to učini, sebi potpisuje presudu da će biti izbačena iz skupštinske većine u Narodnoj skupštini RS.

O promjeni skupštinske većine na entitetskom nivou spekulisalo se mjesecima prije lokalnih izbora, a prva na udaru SNSD-a našla se US Nenada Stevandića, čiji su kadrovi smjenjivani sa direktorskih pozicija ili prevođeni u SNSD. Glavni operativac u velikoj "sječi" koalicionih partnera na lokalnom nivou širom RS bio je Igor Dodik, izvršni sekretar SNSD-a, s ciljem da ta stranka ostvari što bolji rezultat.

Potom je iz SNSD-a procurila vijest da će iz vlasti na nivou RS biti izbačene mini stranke koje se na lokalnim izborima budu suprotstavile SNSD-u ili budu lobirale i glasale za načelnike koji nije iz SNSD-a ili nisu zajednički kandidati vladajuće koalicije.

Zamjena strankama koje bi eventualno bile izbačene iz vladajuće koalicije bili bi SPS Gorana Selaka, koji u Narodnoj skupštini RS ima tri poslanika, kao i DNS Nenada Nešića, koji ima dva poslanika u entitetskom parlamentu. Naravno, Dodik bi radio i na otimanju poslaničkih mandata ostalim “kombi” partijama, kojima političko konvertitstvo nije strano, dapače, pa bi zadržao stabilnu skupštinsku većinu u Narodnoj skupštini RS.

Na taj način bi, kako se spekuliše, moglo doći do promjene skupštinske većine na entitetskom nivou, a partije, koje bi iz nje ispale, bile bi “polomljene”, pokretanjem istraga protiv njihovih kadrova, slanjem inspekcija i ostalim dirigovanim institucionalnim udarima.

PARTNERI „U MIŠJOJ RUPI“

U svakom slučaju, Dodikova najava da SNSD u Banjaluci odlazi u opoziciju je veliki mamac za njegove koalicione partnere, a ostaje da se vidi da li će se neko od njih upecati. Postavlja se i pitanje, zašto su, a jesu, SNSD-ovi koalicioni partneri glasali za Stanivukovića? Da li smatraju da se Dodiku bliži politički kraj zbog moguće osuđujuće presude protiv njega pred Sudom BiH ili su željeli da se osvete SNSD-u, koji im je mjesecima unazad usitnjavao te stranke na terenu i smjenjivao njihove kadrove s direktorskih pozicija u javnim preduzećima?

donedavni koalicioni partneri

Suprotno Dodikovoj tvrdnji da su radili za Stanivukovića, iz US i DEMOS-a to demantuju. Predsjednik US Nenad Stevandić izjavio je da Nikola Šobot nije izgubio zbog njegove stranke, dodavši da tamo gdje je US podržala SNSD, tu su i dobili gradonačelnike.

“U Banjaluci se to nije desilo, ali naši glasovi nisu odlučivali o gradonačelniku, već drugi faktori… Naši kandidati nisu podržali nikoga. Niti su radili protiv Šobota, tako da je njihova slobodna volja odlučivala za koga će. Možemo da pretpostavimo da su bili podijeljeni, ali da su svi glasali za Draška Stanivukovića je besmisleno”, kazao je Stevandić.

Paranoičnom konstrukcijom je nazvao prognoze da bi postizborna situacija u Banjaluci mogla da se odrazi na koaliciju na entitetskom nivou. Nedeljko Čubrilović, predsjednik DEMOS-a, očito je prepoznao Dodikovu prijetnju da bi ta stranka mogla biti katapultirana iz entitetske vlasti, pa je požurio da spusti loptu i otvoreno ponudi savezništvo SNSD-u u Banjaluci.

“Mislim da je u Banjaluci zrela situacija da skupštinsku većinu komotno ima politička grupacija koja čini vlast i na nivou RS i da bi to bila jedna stabilna skupštinska većina, sve drugo bi bilo eksperimentisanje”, rekao je Čubrilović novinarima u Doboju, gdje se 16. oktobra okupio partijski vrh DEMOS-a.

Tvrdi da DEMOS u Banjaluci nikoga nije podržao, jer ih “nisu ni zvali”, svaljujući krivicu za to na predsjednika Gradskog odbora SNSD-a Vladu Đajića, čije je djelovanje nazvao “rijaliti politikom”. U javnost su, međutim, isplivali video snimci sa jednog od predizbornih skupova DEMOS-a u Banjaluci, gdje potpredsjednik Gradskog odbora te stranke Nenad Šibarović okupljenima jasno sugeriše da na izborima glasaju za Stanivukovića.

“Ja vas molim da podržite tog mladog čovjeka, podržali smo ga kad smo rušili Igora Radojičića (bivši gradonačelnik Banjaluke iz SNSD-a)”, rekao je Šibarević.

Situacija u redovima vladajuće koalicije u RS daleko je od sjajne, ali nije bolje ni u samom banjalučkom SNSD-u. Dodik se nakon ovih izbora nije zaletio i smijenio predsjednika banjalučkog SNSD-a Vladu Đajića, kao što je to učinio prije četiri godine, kada je smijenio Igora Radojičića, tadašnjeg predsjednika Gradskog odbora SNSD-a, koji je izgubio u trci za gradonačelnika od Draška Stanivukovića.

Objektivno, Dodik nema razloga za smjenu Đajića, jer je SNSD u Banjaluci postigao bolji rezultat nego prije četiri godine, a gradonačelničku poziciju SNSD je izgubio, jer su koalicioni partneri glasali za Stanivukovića, kao i dio SNSD-ovih tajkuna.

MANDATI IZVAN IZBORNIH LISTA?

Ipak, nije slučajna Dodikova najava da će Nikolu Šobota imenovati za svog savjetnika za Banjaluku. Prije izbora su po Banjaluci kolale priče da će, ako Šobot izgubi izbornu trku, biti nagrađen mjestom direktora UKC RS, sa koje će biti smijenjen Vlado Đajić. Nije slučajno ni da su u kampanju protiv Đajića poslednjih dana krenuli doktor Goran Talić, koji sebe vidi na čelu UKC RS, potom Srđan Amidžić, gensek SNSD-a, te Srđan Mazalica i Anja Ljubojević, poslanici te stranke u parlamentu RS. Njihov udar na Đajića, naložio je Milorad Dodik lično, tvrde izvori Žurnala.

Dodik je najavio i da će od svih 11 odbornika SNSD-a u gradskoj skupštini tražiti da potpišu bjanko ostavke, a da će lično on odobriti ko će biti odbornici u Skupštini grada. Nije jasno kako to Dodik misli uraditi, jer odborničke mandate verifikuje Centralna izborna komisija BiH (CIK), a ne lider partije. Postavlja se i pitanje čemu je služila kandidatska lista SNSD-a i šta je sa izbornom voljom građana koji su podržali tu listu, koju Dodik svojom autoritarnom odlukom želi da preinači?!

"Uvjerenja o osvojenom mandatu daje CIK. Može se desiti da neko dobrovoljno napusti poziciju izabranog odbornika u Skupštini grada Banjaluka, ali to sigurno pokazuje na kojem nivou demokratije smo. Iz kojih razloga moraju se odreći mandata? Oni ga još nisu dobili zvanično, ali u našoj državi je sve moguće", smatra Vehid Šehić iz koalicije Pod lupom.

Pojedini mediji su objavili da se jedino Marinko Umićević, direktor fabrike “BEMA”, usprotivio ovakvom Dodikovom stavu, poručujući da neće potpisati bjanko izjavu o odricanju od odborničkog mandata i da ga niko, pa ni Dodik, ne može izbaciti iz SNSD-a.

Senator i odbornik SNSD-a napao novinarku i urednika CAPITAL-aPrimitivizam Marinka UmičevićaSenator i odbornik SNSD-a napao novinarku i urednika CAPITAL-a

Vlado Đajić se nije izjasnio da li će ili ne potpisati  izjavu, ali je prije izbora u više navrata istakao da će vratiti mandat u Narodnoj skupštini RS i preuzeti odborničko mjesto u Skupštini Banjaluke, u kojoj želi da nastavi političku borbu sa Stanivukovićem.

Dodik je poruku o potpisivanju izjave o ostavci izabranih odbornika poslao da bi demonstrirao svoju nadmoć u SNSD-u i unaprijed ostvario kontrolu nad odbornicima. Po principu - onog ko neće da potpiše izjavu odmah precrtava, jer ga smatra nelojalnim. 

Dok se lome koplja u vladajućoj koaliciji i banjalučkom SNSD-u, Draško Stanivuković nema šanse da skupi skupštinsku većinu. Njegov PDP je osvojio sedam mandata i, čak i kada bi dobio podršku US, DEMOS-a, SP-a, koji ukupno nose šest mandata, i Igora Radojičiča i Saše Čudića, koji nose dva mandata (sve skupa 15 mandata), za formiranje većine nedostajao bi mu još jedan glas. S obzirom na to da su iz Narodnog fronta Jelene Trivić i Pokreta za pravdu i red Nebojše Vukanovića već saopštili da u Banjaluci ni po koju cijenu neće ni sa Stanivukovićem ni sa SNSD-om, novi-stari gradonačelnik nema mogućnost da obezbijedi podršku odborničke većine u gradskoj skupštini. Zapravo ima, ako pridobije nekoga iz SNSD-a, što je malo vjerovatno.

(zurnal.info)