Ministrica vanjskih poslova se oglušila na molbe :Bisera Turković odbija evakuisati stotinu bh. državljana iz Italije

EU

Ministrica vanjskih poslova se oglušila na molbe : Bisera Turković odbija evakuisati stotinu bh. državljana iz Italije

Nekoliko osoba je u kontaktu sa Ambasadom BiH u Rimu i Generalnim konzulatom u Milanu izražavalo veliku zabrinutost zbog situacije u kojoj su se našli - bez posla, bez prihoda, u pansionima koje sebi ne mogu priuštiti, bez potrebnih sredstava, bez lijekova, krhkog zdravstvenog stanja, pogoršanog saznanjem da sami ne mogu organizovati svoje putovanje u BiH

Bisera Turković odbija evakuisati stotinu bh. državljana iz Italije

Ministarstvo vanjskih poslova BiH odbija poduzeti bilo kakve aktivnosti kako bi stotinu bh. državljana koji se nalaze u Italiji i na Malti bilo evaukisano i prebačeno u matičnu državu, saznaje Žurnal.

"Cilj nije evakuacija građana BiH u zemlju, već ostanak istih u mjestima njihovog boravka", napisala je, između ostalog, u Instrukciji diplomatsko-konzularnim predstavštvima BiH ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

Instrukcija je svim bh. ambasadama dostavljena 20. marta, a dan ranije ministrica Turković je održala video konferenciju sa ambasadorima na kojoj je upozorila diplomate da ne obećavaju državljanima BiH pomoć oko povratka u matičnu državu. Taj stav ministrica Turković ponovila je i u svojoj Instrukciji.


 

"Iz svih upita i reagiranja nesporno je da diplomatsko-konzularna predstavništva BiH traže načine kako evakuirati zainteresirane državljane BiH i omogućiti im pristup u zemlju. Mislimo da je ovaj pristup, u kontekstu ukupnih okolnosti u BiH i šire u regionu i Europi, pogrešan", upozorila je minitrica vanjskih poslova BiH.

U međuvremenu, ambasadama i konzularnim predstavništvima javljaju se brojni bh državljani koji se žele vratiti kući. Najteža je situacija, naravno, u Italiji gdje je već stotinu državljana BiH zatražilo pomoć ambasade izrazivši želju i namjeru da se vrate matičnu državu. O tome je, u utorak, ambasador BiH iz Italije službeno obavijestio i Ministarstvo vanjskih poslova.

"Prema našim evidencijama, u Italiji se trenutno nalazi 89, a na Malti 11 bh. državljana koji su zatražili pomoć od DKP-a BiH u Italiji i izrazili namjeru da se vrate u BiH. Ambasada BiH u Rimu i Generalni konzulat su u svakodnevnoj komunikaciji sa ovim licima, kao i sa njihovim srodnicima koji zovu iz BiH, a najčešće je pitanje hoće li i kada biti organizovan njihov povratak u BiH", naveo je u svom dopisu Ministarstvu vanjskih poslova BiH ambasador BiH u Italiji Slavko Matanović.

SPORTISTI I SEZONSKI RADNICI

Među bh. državljanima koji su zatražili evakuaciju nalaze se i stariji maloljetnici, inače sportisti angažovani u italijanskim klubovima. Njihovi roditelji, obavijestio je bh. ambasador, svakodnevno traže pomoć da se maloljetnici prebace u BiH. Na sjeveru Italije se nalaze i sezonski radnici koji, također, žele povratak.

"Nekoliko osoba je u kontaktu sa Ambasadom BiH u Rimu i Generalnim konzulatom u Milanu izražavalo veliku zabrinutost i rezignaciju zbog situacije u kojoj su se našli bez posla, bez prihoda, u pansionima koje oni sebi ne mogu priuštiti, bez potrebnih sredstava, bez lijekova, krhkog zdravstvenog stanja, pogoršanog saznanjem da sami ne mogu organizovati svoje putovanje u BiH", pojasnio je Matanović.

Na spisku državljana koji se žele vratiti je Marija Stajić iz Širokog Brijega koja je bila sezonski radnik u poznatom italijanskom skijalištu Val Gardena. Žurnal je danas uspio stupiti s njom u kontakt. 

"Sezona je gotova i za par dana ostajem bez posla. Zvala sam tri puta Konzulat u Milanu. Rekli su mi da se strpim i da su oni obavijestili vladu u Sarajevu. Ja želim kući, ali očito da bez pomoći države ne mogu", kazala je Marija Stajić.

Međutim, cilj Ministarstva vanskih poslova BiH, odnosno ministrice Bisere Turković je nepromijenjen - nema evakuacije.

(zurnal.info)