NAKON SKORO DECENIJU ČEKANJA:Bivši radnici Sarajevotekstila konačno bi mogli dobiti svojih 14 plata

Istražujemo

NAKON SKORO DECENIJU ČEKANJA: Bivši radnici Sarajevotekstila konačno bi mogli dobiti svojih 14 plata

„Ako ne dođe do nekih bitnih zastoja, ja očekujem da će u novembru ili decembru 2024. godine radnicima biti isplaćena dugovanja“, rekao je za Žurnal stečajni upravnik Sarajevotekstila Avdo Čaušević

Bivši radnici Sarajevotekstila konačno bi mogli dobiti svojih 14 plata
Ilustracija

Stečajni postupak nad nekoć respektabilnom trgovačkom firmom Sarajevotekstil približava se kraju. Nakon što je prije nekoliko mjeseci Kantonalni sud u Sarajevu donio presudu kojom se poništava upisana hipoteka u korist italijanskih firmi na nekretninama Sarajevotekstila, Vrhovni sud FBiH odbio je izjavljene revizije na ovu presudu, čime se otvara put da se krene u prodaju imovine i da se bivšim radnicima, nakon skoro deceniju, konačno isplati do 14 pošteno zarađenih plata, otpremnina, regresa, te da im se omogući penzionisanje.

„Nakon što smo osigurali pravosnažnost odluke, sad podnosimo zahtjev za brisanjem hipoteke. Očekujemo da će Zemljišnoknjižni ured u narednih 30-ak dana izbrisati hipoteke koje su upisane na ime firme Fibest i ostalih“, kaže za Žurnal stečajni upravnik Sarajevotekstila Avdo Čaušević.

Za početak jula zakazana je sjednica Odbora povjerilaca Sarajevotekstila na kojoj bi se, prema riječima Čauševića, trebala donijeti odluka o prodaji nekretnina. Prethodno će se trebati izvršiti procjena njihove vrijednosti. Poslije toga bi se trebalo krenuti u prodaju imovine, a od tog novca će se namiriti dugovanja prema bivšim radnicima.

Sarajevotekstil trenutno ima dva objekta. Na fotografiji je okvirno označena imovina – objekat i zemljište – u krugu firme Zrak. Osim toga, Sarajevotekstil posjeduje poslovni objekat u sarajevskoj Vrazovoj ulici (Foto: Adi Kebo/zurnal.info)

„Ako ne dođe do nekih bitnih zastoja, ja očekujem da će u novembru ili decembru 2024. godine radnicima biti isplaćena dugovanja. Uradit će se diobeni bilans, a prvo će se isplatiti povjerioci višeg isplatnog reda, to su radnici. Iznos je negdje oko milion i 130 hiljada. Imovina koju prodajemo je dovoljna da se isplati taj cjelokupan iznos, pa i da se isplate i ostali povjerioci u nekom iznosu, u skladu s njihovim prijavljenim, priznatim potraživanjima“, objašnjava Avdo Čaušević.

Nedugo zatim trebalo bi uslijediti zaključenje stečajnog postupka i definitivno gašenje firme.

 

UNIŠTAVANJE USPJEŠNE FIRME

 

Dok Sarajevotekstil broji dane do konačnog gašenja, postavlja se pitanje hoće li iko odgovarati za uništavanje firme koja je, sigurno, mogla poslovati i više nego uspješno.

Već smo pisali, a sad ćemo samo podsjetiti kako je to Sarajevotekstil završio u stečaju i postao još jedna u nizu propalih firmi.

Je li interes italijanskih firmi važniji od radnika koji osam godina čekaju plate?SARAJEVOTEKSTIL U STEČAJUJe li interes italijanskih firmi važniji od radnika koji osam godina čekaju plate?

Sarajevotekstil je bio organiziran kao dioničko društvo. Niko nije imao preko 50% dionica – jedan dio bio je u rukama radnika, procentualno najveći broj dionica imale su italijanske firme (u prvom redu kompanija Fibest), a tu su još bile i bh. firme Saben i Inicijativa.

U najtežim godinama za firmu (2014, 2015. i 2016) dešavaju se stvari koje će odrediti njenu budućnost. Firma Saben, koja je imala udio u vlasništvu Sarajevotekstila, 2013. od BOR banke dobija kredit u iznosu od 1,4 miliona maraka, iako je osnivački kapital firme bio samo 5.000 KM. Međutim, taj kredit je bio osiguran i novčanim depozitom Sarajevotekstila u visini kredita!

To znači da je Sarajevotekstil oročio 1,4 miliona maraka u ovoj banci i dao saglasnost da novčanim sredstvima neće moći raspolagati do sredine 2018. godine, odnosno dok ne prestane važiti obaveza korisnika kredita, firme Saben.

Sarajevotekstil vraćao milionske kredite jednog od većinskih dioničaraUNIŠTAVANJE USPJEŠNE FIRMESarajevotekstil vraćao milionske kredite jednog od većinskih dioničara

Zašto bi odgovorni iz Sarajevotekstila uopće pristali na ovakav ugovor ostaje nejasno, ali iz današnje perspektive uopće nije iznenađujuće da firma Saben nije vraćala kredit, te da je na kraju Sarajevotekstil za Sabenov kredit isplatio ukupno 1.262.399,75 KM.

To nije sve, jer je Sarajevotekstil početkom 2014. godine Sabenu dodatno pozajmio čak 400.000 KM. Podsjetimo još jednom, Saben je bio jedan od najvećih dioničara u Sarajevotekstilu, odmah iza italijanskog Fibesta. Od pozajmljenih 400.000 KM, Saben je Sarajevotekstilu vratio – 0 KM!

Navedena potraživanja Sarajevotekstila – isplaćen kredit i pozajmica – u potpunosti su priznata u toku stečajnog postupka nad firmom Saben, zajedno sa zakonskom kamatom. Ipak, preko dva miliona maraka Sarajevotekstil nikada nije naplatio jer je i Saben završio u stečaju koji je zaključen zbog nedovoljnosti stečajne mase.

Te ugovore je u ime Sarajevotekstila potpisao bivši direktor Kenan Harba, zbog čega je protiv njega podnesena krivična prijava. Ipak, Tužilaštvo KS, za sada, u ovim radnjama ne vidi ništa sporno.

U ovo vrijeme počele su i „igre“ tzv. velikih igrača. Sredinom decembra 2014. godine navodno se održala sjednica Skupštine Sarajevotekstila, na kojoj se donijela odluka da se na imovinu Sarajevotekstila upiše hipoteka u korist italijanskih firmi, što će kasnije Kantonalni sud svojom presudom poništiti.

Ko je pogodovao italijanskim firmama, a oštetio radnike?PRESUDA U SLUČAJU SARAJEVOTEKSTIL OTKRIVAKo je pogodovao italijanskim firmama, a oštetio radnike?

Ukratko, u presudi Kantonalnog suda navodi se kako su italijanske firme, potpisivanjem ugovora i založne izjave kojim je upisana hipoteka, stekli privilegovani status obezbjeđenih povjerilaca, čime su ostali stečajni povjerioci, odnosno prije svih bivši radnici, onemogućeni da svoja potraživanja namire iz založenih nekretnina.

„Cijeneći pri tome da je stečajni dužnik (Sarajevotekstil, op.a) time založio svu svoju preostalu imovinu, čime su zapravo jedino tuženi (italijanske firme Fibest, Manifatture Bellet i Remiro, op.a) stekli određenu imovinsku korist, to se ovakav postupak stečajnog dužnika može tumačiti kao pogodovanje određenim povjeriocima i stavljanjem istih u povoljniji položaj u odnosu na ostale povjerioce stečajnog dužnika, čija potraživanja su zapravo i uzrokovala blokade računa tužitelja“, navodi se u presudi.

Dakle, u presudi Kantonalnog suda jasno se navodi da se ovakvo postupanje može tumačiti kao pogodovanje italijanskim firmama, što je bio osnov za podnošenje krivične prijave protiv Amera Vlahovljaka, koji je tada u svojstvu vršioca dužnosti direktora zaključio sporne ugovore.

Na redu je, svakako, Tužilaštvo KS od kojeg se očekuje da detaljno istraži i da odgovor na pitanje ime li krivične odgovornosti za, čini se, svjesno uništavanje Sarajevotekstila.

(zurnal.info)