Jasmina Lemeš nije govorila istinu:Bivši uposlenik RTV Visoko nije naplatio 70.000 KM
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Jasmina Lemeš nije govorila istinu: Bivši uposlenik RTV Visoko nije naplatio 70.000 KM

Uz demant na dio teksta "SDA u Visokom čisti kadar bivše gradonačelnice" proslijeđeno je obilje dokumentacije iz koje se vidi da su u korist tog uposlenika donesene dvije pravosnažne presude, ali da nije naplaćen ni približan iznos koji je navela Lemeš

Bivši uposlenik RTV Visoko nije naplatio 70.000 KM

 

Na redakciju Žurnala stigao je demant na dio teksta “SDA u Visokom čisti kadar bivše gradonačelnice” u kojem se navodi da je Jasmina Lemeš, bivša menadžerica RTV Visoko i predsjednica Upravnog odbora JU “Centar za kulturu i informisanje” iznijela laž da je jedan od bivših uposlenika na osnovu kolektivnih ugovora naplatio oko 70.000 KM.

Uz demant nam je proslijeđeno i obilje dokumentacije iz koje se vidi da su u korist tog uposlenika donesene dvije pravosnažne presude, ali da nije naplaćen ni približan iznos koji je navela gospođa Lemeš.

Također, u korist uposlenika izrečena je i treća pravosnažna presuda, pred sami stečajni postupak, ali dosuđeni iznos nikada nije isplaćen.

JP RTV Visoko otišao je u stečaj 2018. godine, a s njim je tada i šest uposlenika ostalo bez posla.

Zbog stečajnog postupka podnesene su krivične prijave koje u Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona stoje već tri godine. Jednom od tih prijava obuhvaćene su Amra Babić i nepoznate osobe zbog sumnje da su poduzele niz radnji kojima su prouzrokovale stečaj JP RTV Visoko. Namjera im je bila da izbjegnu obaveze prema uposlenicima koji su u skladu sa granskim kolektivnim ugovorom tražili isplatu pripadajućih naknada plata i doprinosa, a na osnovu pravomoćnih sudskih presuda.

Svu imovinu u vlasništvu JP RTV Visoko prenijeli su na novootvoreni JU “Centar za kulturu i informisanje” da bi na takav način umanjili imovinu JP RTV Visoko i ostavili ga u dugovima i bez imovine iz koje bi se mogli namiriti povjerioci.

(žurnal.info)