Top lista nametnika:Bosna i Hercegovina je za političke stranke izdvojila više od 220 miliona maraka!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Top lista nametnika: Bosna i Hercegovina je za političke stranke izdvojila više od 220 miliona maraka!

Na vrhu top liste je SDA sa 42 miliona, slijedi SDP sa 32, SNSD sa 24 miliona maraka, Stranka za BiH 21 milion, HDZ BiH 17 miliona, SDS 13 miliona, SBB 6 miliona, PDP 6 miliona, Narodna stranka radom za boljitak 5 miliona te HDZ 1990 koji je iz budžeta dobio 4,8 miliona maraka.

Bosna i Hercegovina je za političke stranke izdvojila više od 220 miliona maraka!

Zakonom o finansiranju političkih stranaka propisano je da se političke stranke mogu finansirati iz budžeta Bosne i Hercegovine, entitetskih budžeta, kantonalnih budžeta i budžeta Brčko Distrikta, te budžeta drugih jedinica lokalne uprave i samouprave. Samo za 10 političkih stranaka od 2004. do 2015. godine iz budžeta je isplaćeno više od 174 miliona maraka, a procjenjuje se da je "ukupna politička scena" potrošila više od 220 miliona!

Rekorder u prisvajanju najviše novca iz državnog, entitetskih, kantonalnih i budžeta drugih jedinica lokalne uprave i samouprave je Stranka demokratske akcije. Od 2004. do 2015. godine isplaćeno im je 42 miliona maraka! Na drugom mjestu nalazi se SDP kojima je u istom periodu isplaćeno nešto više od 32 miliona maraka

Iako državni zastupnici SNSD-a često bojkotuju rad i ne prisustvuju sjednicama državnog parlamenta, to nije bila nikakva prepreka da u ovom takmičenju prikupljanja novca za stranku osvoje broncu. Za 11 godina isplaćeno im je više od 24 miliona maraka.

Slijede Stranka za BiH 21 milion, HDZ BiH 17 miliona, SDS 13 miliona, SBB 6 miliona, PDP 6 miliona, Narodna stranka radom za boljitak 5 miliona te HDZ 1990 4,8 miliona maraka.


Prema podacima Centralne izborne komisije, građane BiH ovih 10 stranaka u posljednjih 11 godina koštalo je više od 174 miliona maraka. Usporedbe radi, to je više od  420 hiljada prosječnih penzija u BiH. 

Međutim, ukoliko se na listu dodaju i sredstva koja su dobile i ostale stranke cifra prelazi i 220 miliona maraka.

Pored ogromnog novca koji dobijaju iz raznih budžeta i nivoa vlasti, to nije dovoljno. Centralna izborna komisija iz godine u godinu utvrđuje brojna kršenja Zakona  o finansiranju političkih stranaka. Prvenstveno se radi o tome da sredstva koja dobiju iz budžeta nisu iskorištena za ciljeve utvrđene programom i statutom, čime su se direktno kršile odredbe Zakona. Osim toga, utvrđeno je finansiranje iz zabranjenih izvora, ostvarivanje priloga iznad limita, uplaćivanje na račune koji ne pripadaju direktno političkoj stranci, a zaključeno je i da nije vođena adekvatna evidencija.

U prošlosti je bilo mnogo inicijativa za izmjenu Zakona o finansiranju političkih stranaka tako da se ukine finansiranje stranaka iz budžeta. Do takvih izmjena nikad nije došlo. U međuvremenu vladajuće stranke i dalje rade na tome da se povećaju akcize na gorivo, i od građana uzme novac koji nemaju. 

(zurnal.info)