Nakon tri godine migrantske krize:Bosna i Hercegovina nema plan za zbrinjavanje 10.000 migranata
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Nakon tri godine migrantske krize: Bosna i Hercegovina nema plan za zbrinjavanje 10.000 migranata

Izborna je godina, pa se nakon tri godine ignorisanja migrantske krize, čak i Predsjedništvo BiH usaglasilo. Usaglašeno su tražili od Vijeća ministara plan i mjere pa čak i pet miliona maraka za izmještanje migranta van naseljenih mjesta

Bosna i Hercegovina nema plan za zbrinjavanje 10.000 migranata
FOTO: rtvusk.ba

Četiri dana nakon što su u Bihaću održani protesti građana zbog migrantske krize, u Bihaću je održan sastanak Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona. Najavljeno je zatvaranje kampova Bira i Miral i izmještanje migranta van naseljenih mjesta.

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić na pres konferenciji nakon sastanka kazao je da su građani na protestima „jasno kazali da se ide u pravcu zatvaranja Bire i Mirala  i u pravcu da se izbjegne svaki vid nekontrolisanog priliva migranata na područje kantona

Premijer je podsjetio i na radni sastanak sa predstavnicima službi unutar Ministarstva sigurnosti i predstavnika međunarodnih organizacija. Donesen je set zaključaka.

"Prvi jeste da Vlada USK, odnosno Općina Velika kladuša, Grad Bihać, zajedno sa Ministarstvom sigurnosti i predstavnicima međunarodnih organizacija ide u pravcu jačanja smještajnog kapaciteta Lipe i smanjenje migranata u Biri i Miralu, a što ide u pravcu zatvaranja Bire i Mirala. Drugi, nama jako značajan zaključak, je taj da nema novog prijema i registracije migranata u centre Bira i Miral“, kazao je Ružnić.

Operativna grupa zadužila je Upravu policije da pojača prisustvo policijskih službenika, posebno na ulazima u USK u mjestima Otoka i Velečevo .

Kada je u pitanju zabrana prevoza i prodaje karata ona ostaje. Znači, zabranjuje se unutarnji promet i prevoz migranta svim prevoznim sredstvima na području USK i prodaja karata za unutrašnji prevoz i dozvoljava se, na zahtjev prevoznika, prodaja karata migrantima za druga područja BiH“, kazao je Ružnić nakon sastanka Operativne grupe održanog drugog septembra ove godine.

ZAHTJEVI ISTI KAO PROŠLE GODINE

Izmještanje migranata van naseljenih područja i zatvaranje kampova Bira i Mirala najavljuju se već skoro godinu dana. Podsjetit ćemo samo na izjave premijera Ružnića nakon sastanka Operativne grupe u oktobru prošle godine.

 „Mi i danas potvrđujemo zaključke Skupštine USK, našeg najvećeg zskonodavnog tijela a u pravcu očuvanja sigurnosti i zdravstveno-epidemiološke situacije na području Unsko-sanskog kantona da se postojeći privremeni centri, za koje nikad nije data saglasnost Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva zdravstva, Bira i Miral zatvore i izmjeste van naseljenog područja“ rekao je premijer Ružnić nakon sastanka Operativne grupe održanog 21.oktobra 2019. godine.

Isti su problemi i zahtjevi Operativne grupe bili i prošle godine kada je u pitanju prevoženje migranata na područje Unsko-sanskog kantona iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine. Tada je od Vlade Federacije zatražena i zabrana prevoza migranta na području Unsko sanskog kantona.

Ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljaljić kazao je tada da su predložili nekoliko lokacija za izmještanje kampova Bira, Miral i Vučjak, te da se čeka odobrenje Vijeća ministara i Evropske komisije. 

Izvor: uskinfo.ba 

IZBORNA GODINA

Godinu dana poslije, prema procjenama Ministarstva unutrašnjih poslova, na području Unsko-sanskog kantona u kampovima je smješteno oko tri hiljade migranata a oko sedam hiljada je bez smještaja i nalazi se na ulicama gradova ovog kantona. Kamp Vučjak je zatvoren, otvoren je kamp Lipa sa kapacitetom do hiljadu mjesta. Vlasti USK planiraju sve migrante iz Bire, osim maloljetnika bez pratnje, prebaciti u Lipu. Za smještaj migranata iz Mirala još uvijek nije definirana tačna lokacija na koju će biti premješteni. 

Ove godine će možda problemi građana Unsko-sanskog kantona sa migrantskom krizom biti smanjeni.  Jer, izborna je godina pa se nakon tri godine ignorisanja migrantske krize čak i Predsjedništvo BiH usaglasilo. Najavljena je koordinacija svih policijskih agencija u BiH radi zaštite državne granice i finansijska pomoć za izmještanje migranta van naseljenih mjesta. Predsjedništvo je zadužilo Vijeće ministara da u tu svrhu iz budžeta državnih institucija izdvoji  pet miliona maraka.

Vijeće ministara BiH i ranije je ignorisalo zahtjeve Predsjedništva. Ni nakon tri godine migrantske krize, BiH nema ni plana ni mjera za rješavanje ovog problema a pitanje je da li će biti i novca. Za svaki slučaj „zatražena je pomoć i podrška Evropske komisije na tom planu“.

(zurnal.info)