PREKRŠENI ZAKONI, STATUT I KONKURS:Branko Ivković je predsjednik Županijskog HDZ-a i direktor javnog preduzeća

Istražujemo

PREKRŠENI ZAKONI, STATUT I KONKURS: Branko Ivković je predsjednik Županijskog HDZ-a i direktor javnog preduzeća

Zanemareni kriteriji konkursa, statut i dva zakona. Branko Ivković istovremeno predsjednik ŽO HDZ-a BiH i direktor javnog preduzeća

Branko Ivković je predsjednik Županijskog HDZ-a i direktor javnog preduzeća

U trećem mjesecu 2017.godine Branko Ivković imenovan je za v.d. direktora ŠGD Hercegbosanske šume d. o. o. Kupres bez ikakvog konkursa. Krajem iste godine, konkurs se raspisuje i Ivković postaje direktor sa punim ovlastima.

“U upravu ne može biti imenovana osoba koja vrši funkciju u političkoj stranci”, pisalo je tada u konkursu za direktora. 

Dvije godine kasnije,preciznije u januaru ove godine Ivković zanemaruje kriterije konkursa i uz pomoć državne parlamentarke i potpredsjednice HDZ-a BiH Borjane Krišto biva imenovan i pristaje na političku funkciju predsjednika Županijskog odbora HDZ-a BiH u HBŽ. 

 

 

Branko Ivković, direktor PO STATUTU - piše na oficijelnoj stranici Javnog preduzeća ŠGD HERCEGBOSANSKE ŠUME d.o.o Kupres

Član 7 Statuta društva:

“U upravu ne može biti imenovana osoba koja vrši funkciju u političkoj stranci”

Da Ivković ne može biti politički funkcioner i direktor javnog preduzeća, osim statuta društva i konkursnih kriterija ukazuju i relevantni zakoni u Federaciji BiH.

U Zakonu o javnim preduzećima FBiH član 12 između ostalog piše:

“U upravu ne mogu biti imenovana lica koja vrše funkciju u političkim strankama”

Zakon o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima FBiH. Član 5 između ostalog kaže:

“Bilo koja osoba koja je na funkciji u političkoj stranci ne može biti konačno imenovana”

Jasni kriteriji u konkursu, u statutu društva, kršenje čak 2 zakona FBiH nisu spriječili direktora ŠGD Hercegbosanske šuma d. o. o. Kupres da preuzme funkciju u političkoj stranci. 

Da li će dati ostavku zbog ne spojivosti funkcija, htjeli smo pitati Ivkovića. Nije se javljao na telefon.

Inače, Branko Ivković i ranije je obavljao dužnost predsjednika HDZ-a HBŽ, a i bivši je premijer Kantona 10. Nešto poznatiji postao2004. godine na funkciji direktora Zdravstvenog osiguranja HBŽ, kada je u razne javne institucije zaposlio užu i širu rodbinu, o čemu je Žurnal pisao ranije. U to vrijeme potpisao je i ugovor o “garažiranju” službenog automobila sa svojim rođakom vrijedan 100 maraka mjesečno. Dovodio se u vezu i sa nelegalnim davanjem pozajmnica nogometnom klubu Troglav. 

(zurnal.info)