Velika akcija SIPA-e:Budimir i saradnici osumnjičeni za zloupotrebu položaja i korupciju

Istražujemo

Budimir i saradnici osumnjičeni za zloupotrebu položaja i korupciju

Postupajući po naredbi Suda i Tužilaštva BiH pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA-e) danas su realizovali tri operativne akcije „Memori“, „Patriot“ i „Pravda“ na području BiH u kojima je lišeno slobode 20 osoba, koja se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela iz oblasti korupcije, podmićivanja, krivičnih djela protiv službene i druge odgovorne dužnosti i neovlašenog prometa opojnim drogama i organiziranog kriminala - rekla je Kristina Jozić, policijski službenik SIPA-e na današnjoj press konferenciji u prostorijama SIPA-e. 

F29mAN_ULak

Zbog toga su danas izvršeni pretresi na 23 lokacije u BiH, gdje je tokom najznačajnije akcije „Patriot“ lišen slobode predsjednik Federacije BiH Živko Budimir i Petar Barišić, savjetnik predsjednika FBiH za pitanje branitelja. 

U akciji „Patriot“ ukupno je privedeno devet osoba, te su pretresi izvršeni na osam lokacija zbog krivičnih djela protiv podmićivanja i krivična djela protiv službene i druge odgovorne dužnosti, kao što su primanje dara i drugih oblika koristi, davanje dara i drugih oblika koristi, protiv zakonito posredovanje u skladu sa 26. članom Zakona o pomilovanju FBiH. 

- Dakle, devet osoba u okviru akcije “Patriot” učestvovala su u pripremnim radnjama za donošenje nezakonitih odluka pomilovanja predsjednika FBiH Živka Budimira - dodala je Jozić. 

-Osobe lišene slobode su privedene u službene prostorije SIPA-e u Istočnom Sarajevu, nad kojima će biti izvršena kriminalistička obrada. Za to će biti zaduženi zajednički istražni timovi, koji sačinjavaju predstavnici Tužilaštva BiH, Kantonalnog tužilaštva Sarajevo i SIPA-e - kazala je Jozić. 

U akciji „Memori“ uhapšeno je devet osoba, koja se dovode u vezu zapljenom 110 kilograma opojne droge marihuane u Crnoj Gori u februaru ove godine, te su sprovedene i zbog krivičnog djela korupcije. 

-Ovih šest osoba učestvovalo je u dogovaranju prevoza, transportu , a ono što je vezuje za akcije „Patriot“ i „Pravda“ jeste da je prvoosumnjičeni iz „Memorija“ bio u postupku pomilovanja - istakla je Jozić. 

U akciji „Pravda“ slobode je lišena jedna osoba inicijala H.H., zbog koje su izvršeni pretresi kabineta u Federalnom ministarstvu pravde i prostorije koju je koristila Komisija za pomilovanje, kao i stanovi i prateći objekti. 

Tom prilikom, prema riječima policijske službenice SIPA-e, oduzeta je veća količina dokumentacije, koja se odnosi na rad Federalne komisije za pomilovanje, kompjuter, mobilni telefoni i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u postupku. 

U akcijama su asistirali pripadnici obavještajno-sigurnosne agencije, pripadnici MUP-a Republike Srpske, MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a Srednjobosanskog kantona, MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona i kantonalnog tužilaštva Sarajevo.

Nakon sprovedenih obrada istraga će biti predata u daljnu nadležnost Tužilaštvu BiH, gdje će se odlučiti o eventualnom pritvoru uhapšenih osoba. 

Također, u toku je i četvrta akcija SIPA-e na području Širokog Brijega, koja se ne dovodi u vezi sa prethodne tri akcije, a u pitanju je firma Bernina. 

-Riječ je o međunarodnoj razmijeni informacija gdje su pripadnici SIPA-e također po naredbi Tužilaštva i Suda BiH izvršili pretres lokacija zbog sumnje izvršenja krivičnog djela neovlašen promet opojnim drogama. Po svim predmetima aktivnosti su i dalje u toku i do sada još niko nije priveden - potvrdila je Kristina Jozić, policijska službenica SIPA-e.


U nastavku možete pogledati kako je danas tekla akcija iz sata u sat.

(zurnal.info/Fena)