Komentar Žurnala:Budućnost BiH: Balkansko ostrvo usred Evrope
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Budućnost BiH: Balkansko ostrvo usred Evrope

Umjesto evropske budućnosti BiH ima puno veće izglede da završi kao izolovano ostrvo unutar EU iako 80 posto građana BiH podržava ulazak naše zemlje u EU. Da su anketirali političare, procent bi bez sumnje bio barem 100 posto, sudeći po verbalnom zaklinjanju naših političara u evropski put BiH.

Budućnost BiH: Balkansko ostrvo usred Evrope
FOTO: Windsor Star

Umjesto evropske budućnosti BiH ima puno veće izglede da završi kao izolovano ostrvo unutar EU iako 80 posto građana BiH podržava ulazak naše zemlje u EU, pokazuju rezultati posljednjeg istraživanja Direkcije za evropske integracije BiH.

Da je isto takvo istraživanje provedeno među domaćim političarima, procenat podrške ulasku u EU, bez sumnje bi bio barem 100 posto, sudeći po verbalnom zaklinjanju naših političara u evropski put BiH.

Na našu žalost, od lijepih želja i apstraktne podrške nema nikakve koristi kada se radi o ulasku u EU. Umjesto toga, traže se vrlo konkretne reforme i promjene u načinu rada i ponašanja, bilo da je riječ o institucijama, kompanijama ili pojedincima.

BiH i Kosovo na evropskom dnu

Trenutno, BiH je kada se radi o ulasku u EU, na regionalnom dnu, daleko iza Crne Gore, Makedonije, Srbije, Albanije, a Hrvatsku koja 1. jula postaje punopravna članica, nema potrebe ni spominjati.

Na evropskom putu BiH je stala na prvoj stepenici, Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, koji je potpisan još u junu 2008. godine i od tada nepokolebljivo odolijeva svim pritiscima i molbama  da se pomakne sa ovog položaja i napravi sledeći korak.

Za sada, iza nas je samo Kosovo, koje  sa EU nema niti ugovor o Stabilizaciji i pridruživanju, ali i to bi se moglo vrlo brzo promijeniti.

Kosovarima je kao nagrada za politički sporazum sa Srbijom obećan početak pregovora o ovom sporazumu, pa bi se lako moglo desiti da nas najkasnije za dvije-tri godine i Kosovo sustigne.

U međuvremenu, Crna Gora je dobila status kandidata i počela pregovore o članstvu u EU, što je poslednja stepenica na putu do ulaska u EU.

Srbija, koja je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju potpisala samo dva mjeseca prije BiH, u aprilu 2008. godine, sada je daleko ispred nas, jer je u međuvremenu  i zvanično dobila status kandidata i sada očekuje  datum za  početak pregovora u članstvu, što je nagrada za politički sporazum sa Kosovom.

Makedoniji, koja je odavno postala kandidat za članstvo u EU, prepreku za početak pregovora  o članstvu predstavlja samo spor sa Grčkom oko imena, ali se očekuje da bi i ovaj problem ubrzo mogao biti riješen i Makedoncima otvoren put prema EU.

Pet godina koje su pojeli skakavci

Za proteklih pet godina, dok je BiH tapkala u mjestu, i Srbija i Crna Gora prošle su  kompletnu proceduru, SSP, zahtjev za članstvo, dobijanje upitnika iz Brisela i slanje odgovora, preporuka Evropske komisije i zvanično dobijanje statusa kandidata, te konačno početak pregovora.

Iako smo startovali praktično sa istih pozicija na putu prema EU, naši susjedi su daleko, daleko odmakli ispred nas, ne zato što njih “učiteljica voli a nas mrzi”, već zbog toga što su sa više ili manje napora oni odradili svoju “domaću zadaću”.

A od BiH se u suštini tražilo jako malo kako bi se kvalifikovala za podnošenje zahtjeva za članstvo i relativno brzo došla do statusa zemlje kandidata, implementacija presude Suda za ljudska prava iz Strazbura u slučaju Sejdić – Finci te popis stanovništva. Da je sreće ova dva uslova bi bila ispunjena i bez EU, jer su realno potrebniji nama nego Briselu.

Gruba procjena pokazuje da će BiH realno trebati 10 – 12 godina za ulazak u EU, računajući od momenta kada se ozbiljno krene sa reformama. Loša vijest je da više niko sa sigurnošću ne može reći kada će do tog “velikog starta” zaista i doći.

Teoretski, moguće je da se BiH pokrene u narednih nekoliko mjeseci ali je isto tako realna mogućnost da  sadašnje stanje političke paralize potraje barem još dvije godine, do konstituisanja vlasti nakon sledećih opštih izbora u oktobru 2014. godine, a možda i duže.

U međuvremenu i EU se umorila od bezuspješnih pokušaja da natjera domaće političare da se okrenu reformama, od kojih bi korist prvenstveno imali građani a otvaranje puta prema EU tu bi bilo tek dodatan bonus.

Nema rokova ali ni članstva u EU

Umjesto toga EU se izgleda odlučila za strategiju  pod geslom “ako je je vama dobro, dobro je i nama”, bez postavljanja novih rokova za ispunjavanje uslova, ostavljajući da građani BiH pitanje bržeg približavanja EU raščiste sa političarima koje su sami izabrali.

Kada građanima i političarima stvarno dosadi život u bijedi i siromaštvu, znaju šta se od njih očekuje, pa neka se jave kada su spremni za provođenje reformi.

U međuvremenu, jedino će povremeno trebati mijenjati karte u udžbenicima geografije, kako naši susjedi budu postepeno postajali punopravni dio EU, te nakon Hrvatske, plavom bojom  obojiti  i Crnu Goru, Srbiju, Makedoniju, dok će na karti Evrope BiH ponosno stajati kao bijelo ostrvo na sredini Balkana.

(zurnal.info)