SPORAZUM KOJI VIŠE NE POSTOJI:Čaušević je priznao krivnju u zamjenu za razotkrivanje čelnika SDA, HDZ i SNSD
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

SPORAZUM KOJI VIŠE NE POSTOJI: Čaušević je priznao krivnju u zamjenu za razotkrivanje čelnika SDA, HDZ i SNSD

Bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje Kemal Čaušević optužen je za zloupotrebu položaja i pranje novca, a kriminal težak milijarde neće se istraživati. Sporazum o njegovom priznanju krivnje, u zamjenu za razotkrivanje čelnika SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a, za Tužiteljstvo BiH više ne postoji

Čaušević je priznao krivnju u zamjenu za razotkrivanje čelnika SDA, HDZ i SNSD

Tužitelji Tužiteljstva BiH Dubravko Čampara i Oleg Čavka u septembru 2014. godine stavili su svoj potpis na sporazum o priznanju krivnje sa optuženikom u predmetu Pandora i bivšim direktorom UIO Kemalom Čauševićem. 

„Osumnjičeni Kemal Čaušević se izjašnjava da će priznati izvršenje krivičnih djela koja će mu biti stavljena na teret u dvije optužnice i to u prvoj optužnici krivično djelo Protuzakonito posredovanje, a u drugoj optužnici Zloupotreba službenog položaja“, stoji u preliminarnom sporazumu između Tužiteljstva BiH i Kemala Čauševića, kojeg Žurnal posjeduje (vidi galeriju).

Čaušević je tako za svaku od optužnica pojedinačno trebao dobiti po godinu dana zatvora i oduzimanje 155 hiljada maraka imovinske koristi.U praksi to znači da ne bi ni morao ići u zatvor,  jer se kazna do godine dana može zamjeniti novčanom kaznom.

Pod ovim uslovima  Kemal Čaušević priznaje da je kriv i pristaje otkriti sva svoja saznanja o kriminalu u i oko Uprave za indirektno oporezivanje, u koji su bili uključeni visoki dužnosnici SDA, HDZ-a i SNSD-a.

"Potpisivanjem ovog sporazuma o priznanju krivnje osumnjičeni pristaje da na poziv Tužiteljstva BiH da potpuni iskaz u svojstvu osumnjičenog te da u svojstvu svjedoka ispred Suda BiH svjedoči protiv ostalih osumnjičenih u predmetima pred Sudom BiH o kojima ima saznanja ili je za ista dobio imunitet", navodi se u sporazumu.

Sporazum o priznanju krivnje Kemala Čauševića, trebao je biti dostavljen sudu BiH nakon podizanja optužnice u predmetu Pandora. Nakon više od dvije godine od hapšenja Čauševića, državno Tužiteljstvo podiglo je optužnicu u ovom predmetu, ali sporazum za njih više ne postoji. 

„Tužiteljstvo BiH ima pravo odustati od ovog preliminarnog sporazuma ukoliko se navodi iz izjave osumnjičenog pokažu neistinitim“, piše u sporazumu.

Kemal Čaušević je, kako tvrdi, Tužiteljima predao stotine stranica dokaznog materijala koje dokazuju da govori istinu o umiješanosti dužnosnika SDA, HDZ-a i SNSD-a u kriminal brojen milijardama. No, kako istraga protiv navedenih nikad nije pokrenuta, odnosno nisu otvoreni predmeti, tužilaštvo je stava da ih sporazum sada ne obavezuje. Visokopozicionirani političari su tako ponovo zaštićeni.

„Prevaren sam. Sasvim je jasno da ne postoji nijedan razlog osim trgovine predmetima i drugih nezakonitih radnji da se od sporazuma odustane“, naveo je Čaušević u pismu koje je nedavno poslao VSTV-u, Sudu i Tužilaštvu BiH, a koje smo ranije objavili.

Sve detalje kako se vršio kriminal preko Uprave za indirektno oporezivanje BiH u vrijeme dok je na čelu te institucije bio Kemal Čaušević, ali i kako su u taj kriminal bili uključeni politički akteri pogledajte u Žurnalovom filmu „Pandorina Kutija“. 

(zurnal.info)