Nakon odbijanja SAD:Češka još uvijek nije potvrdila imenovanje Ivana Šušnjara za ambasadora
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pošta sa okupirane strane

Nakon odbijanja SAD: Češka još uvijek nije potvrdila imenovanje Ivana Šušnjara za ambasadora

Vlasnik portala poskok.info Ivan Šušnjar je prije odlaska u Češku bio predložen za konzula BiH u SAD-u ali je ova država odbila njegovo imenovanje

Češka još uvijek nije potvrdila imenovanje Ivana Šušnjara za ambasadora
FOTO: prvi.tv, screenshot

Češka Republika gotovo tri mjeseca nakon što je Bosna i Hercegovina predložila za ambasadora u ovoj zemlji Ivana Šušnjara nije dala svoj agreman na ovoj imenovanje, potvrđeno je Žurnalu iz ambasade ove zemlje u Sarajevu i Ministarstvu vanjskih poslova Češke.

Predsjedništvo BiH je Šušnjara predložilo za ambasadora u Češkoj krajem augusta 2016. godine. Bivša ambasadorica naše zemlje Danka Savić završila je svoj mandat i vratila se u BiH a Šušnjar niti nakon nekoliko mjeseci boravka u Češkoj nije dobio agreman odnosno odobrenje Češke da bude ambasador.

“Proces davanja agremana još uvijek traje u Češkoj Republici i ambasada zbog toga ne može pružiti nikakvu informaciju u ovoj stvari trenutno”, odgovor je koji smo dobili u ambasadi Češke u Sarajevu.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Češke Republike za Žurnal kažu da “u skladu sa dugogodišnjom uspostavljenom praksom i tradicijom zasnovanom na Bečkoj konvenciji, o pitanju agremana se ne raspravlja javno niti u medijima”. To je razlog zbog kojeg, kaže glasnogovnornica Ministarstva Michaela Lagronová, nije u poziciji da ponudi informaciju o agremanu za bosanskohercegovačkog ambasadora u Češkoj.
“Češko Ministarstvo vanjskih poslova nije u poziciji da komentira agreman bilo koje zemlje”, kaže  Lagronová.


Iz Chicaga u Prag

Vlasnik portala poskok.info Ivan Šušnjar je prije odlaska u Češku bio predložen za konzula BiH u SAD-u ali je ova država odbila njegovo imenovanje.

“Gospodin Šušnjar nije i neće biti Generalni konzul u Chicagu”, odgovor je koji je agencija Patria dobila od Američke ambasade u Sarajevu.

Slično bi se Šušnjaru moglo dogoditi i u Češkoj jer ističe nepisani diplomatski rok od tri mjeseca za potvrdu imenovanja ambasadora u nekoj državi.

U Ministarstvu vanjskih poslova BiH su nam objasnili da oni ne predlažu ambasadore i nemaju nadležnosti govoriti o dobijanju agremana. Jedina institucija u našoj državi koja može komentarisati imenovanje ambasadora i konzula je Predsjedništvo BiH, koje ih i predlaže.

Iz Predsjedništva BiH nismo uspjeli dobiti komentar niti informacije o imenovanju Šušnjara za ambasadora u Češkoj. Na zvanični upit nikada nismo dobili odgovor.


Peticije protiv Šušnjara

Kada je hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović u ljeto 2015. godine predložio Šušnjara za konzula BiH u Chicagu, grupa građana BiH je ambasadi SAD-a u Sarajevu poslala peticiju i pismo sa molbom da uskrate gostoprimstvo Šušnjaru.

Potpisnici peticije su naveli da Šušnjar kao vlasnik i urednik portala poskok.info godinama daje “nemjerljiv doprinos raspirivanju šovinizma, međunacionalne netrpeljivosti i ksenofobije u BiH”.

Novinar Zlatko Dizdarević, jedan od potpisnika peticije, rekao je za Slobodnu Evropu da je svoj potpis stavio, jer se radi o čovjeku iz njegove profesije koji se javno oglašavao, formirao javno mnijenje i raspirivao međunacionalne netrpeljivosti.

Slična peticija potpisana je i u Pragu nakon što je Šušnjar imenovan za ambasadora u Češkoj. Njeni potpisnici ne žele govoriti javno dok se proces davanja agremana ne završi.

Dok se cijeli proces ne završi, za razgovor nisu bili raspoloženi ni drugi sagovornici u institucijama BiH koje se bave vanjskom politikom. Zaključak nezvaničnih razgovora sa njima jeste da Češka Republika vjerovatno neće jasno odbiti Šušnjara jer takva nije diplomatska praksa ali da je u praksi šutnja odgovor. Jedino je pitanje koliko ta šutnja traje.

U većini slučajeva države našim ambasadorima agreman odobravaju u roku od tri mjeseca ali postoje i slučajevi u kojima su agremani odobravani i nakon četiri do pet mjeseci.

(zurnal.info)