Problemi Institucija BiH:Četiri mjeseca ne mogu kupiti toalet papir za 400 hiljada KM
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Problemi Institucija BiH: Četiri mjeseca ne mogu kupiti toalet papir za 400 hiljada KM

Služba za zajedničke poslove institucija BiH već četiri mjeseca ne uspijeva nabaviti toaletni papir i ubruse za institucije BIH. Javna nabavka vrijedna više od 400 hiljada maraka. Razlog - ne znaju napisati tendersku dokumentaciju ili kako su to zvanično saopštili iz Ureda za razmatranje žalbi - nepreciznost i nedefinisanost u pripremi tenderske dokumentacije i nejasnost u provođenju postupka

Četiri mjeseca ne mogu kupiti toalet papir za 400 hiljada KM
FOTO: parlament.ba

 

Od septembra prošle godine Služba za zajedničke poslove institucija BiH pokušava za više od 400 hiljada maraka da nabavi toalet papir. Prvi tender za nabavku toalet papira i ubrusa vrijedan 408.531,80 KM raspisan je u septembru prošle godine. Tri mjeseca kasnije, pred kraj decembra Služba donosi odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača na tenderu za nabavku toalet papira i ubrusa.

Prihvata se Preporuka Komisije za javne nabavke i Ugovor za javnu nabavku higijensko potrošnog materijala - Toaletni papiri i ubrusi, dodjeljuje se izabranom ponuđaču „КОМРЕХ" d.o.o. Istočna llidža, za ponuđenu cijenu od 312.000,00 KM bez PDV-a, kao najbolje ocijenjenom ponuđaču“, navedeno je u odluci.

Posao nabavke toalet papira za zajedničke institucije BiH tu nije bio završen. Mjesec dana kasnije, početkom februara ove godine Ured za razmatranje žalbi poništava odluku o izboru firme Kompex  zbog žalbe drugog ponuđača, firme Defter iz Sarajeva. Ured je uvažio dva žalbena navoda ove firme, o broju traženih salveta i veličini papirnih ubrusa u rolni.

Služba za zajedničke institucije BiH nije precizirala na koji način će izvršiti ocjenu dostavljenih uzoraka od ponuđača kao i dostavljanje nejasnih obrazloženja Uredu za razmatranje žalbi u smislu zadovoljavanja ispunjenosti uslova iz tenderske dokumentacije.

Navedenim u izjašnjenju ugovornog organa, dovodi se u pitanje objektivnost, te dovodi u opasnost, u narednim fazama i sam postupak javne nabavke“, naveli su iz Ureda.

služba-papir

 

Zanimljivo je i obrazloženje koje je Ured naveo u odluci o poništenju postupka - zbog nepotpune tenderske dokumentacije Ured za razmatranje žalbi nije mogao odlučivati o žalbi jednog od ponuđača.

„Kako nepreciznost i nedefinisanost u pripremi tenderske dokumentacije i nejasnost u provođenju postupka utiče u znatnoj mjeri na objektivno postupanje po žalbenom navodu i nesmetano provođenje radnji ovog organa, to je ovaj organ uzevši u obzir sve prednje navedeno ocijenio da je valjalo dokumentaciju i postupak poništiti u cijelosti. Nemogućnost utvrđivanja osnovanosti žalbenih navoda zbog neusklađenosti/nepotpunosti tenderske dokumentacije kao i mogućnost narušavanja opštih principa javnih nabavki iz člana 3 ovog zakona ukoliko bi se stalo na jednu stranu i onemogućilo davanje jednake šanse svim ponuđačima“, navedeno je u obrazloženju Ureda za razmatranje žalbi.

Kako prvi put nisu imali sreće, iz Službe za zajedničke poslove institucija BiH raspisali su novi tender za nabavku toalet papira i ubrusa. Neophodno je napomenuti da, pored nabavke električne energije i goriva za grijanje, nabavka toalet paira i ubrusa treći je tender po vrijednosti Službe za zajedničke poslove institucija BiH planiran u ovoj godini.

Pored izdvajanja 408 hiljada maraka za toaletni papir Služba je izdvojila i 230.279,06 KM bez PDV-a za nabavku voća i povrća od trgovinske radnje Zelenara iz Istočnog Sarajeva. Služba za zajedničke poslove institucija BiH početkom marta rapisala je tender za nabavku gaziranih bezalkoholnih pića procijenjene vrijednosti 30.861,09 KM sa PDV-om.

Prema pisanju portala akta.ba u Službi za zajedničke poslove navode da ne znaju koliko će tačno sokova biti popijeno ali traže da im ponuđači daju cijene za 23.200 sokova od biljnih estrakata, smeđe boje, a što po traženom sastavu odgovara opisu Coca-Cole. Traže i 3.200 sokova koji po opisu odgovaraju Fanti, te 1.900 sokova od limuna i limete, kao i 900 komada soka sa kininom, što upućuje na Schweppes. Ukupno, za zaposlene u institucijama BiH, za koje je nadležna Služba za zajedničke poslove, traži se 29.200 komada sokova, u flašicama od 0,5 litara i u limenkama.

Ove uslove Službe za zajedničke poslove institucija BiH zadovoljila je firma Redex iz Banovića za cijenu od 22 hiljade maraka bez PDV-a.

U planu javnih nabavki Službe za 2021. godinu između ostalog planirane su nabavke vode za piće u iznosu 110 hiljada maraka a za nabavku kafe i toplih napitaka planirano je 210 hiljada KM.  

(zurnal.info)