Povratak kući:Chinedu i Alexandro napustili Balkan!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Povratak kući: Chinedu i Alexandro napustili Balkan!

Nakon 16 dana provedenih u imigracionom centru u Istočnom Sarajevu nigerijski studenti Eboh Kenneth Chinedu i Abia Uchenna Alexandro napustili su BiH.

Chinedu i Alexandro napustili Balkan!

Nigerijski studenti koje je hrvatska policija nelegalno prebacila u BiH danas su otputovali za Nigeriju. Nakon 16 dana provedenih u imigracionom centru u Istočnom Sarajevu nigerijski studenti Eboh Kenneth Chinedu i Abia Uchenna Alexandro napustili su BiH.  

Podsjetimo, dvojica studenata iz Nigerije 12. novembra doputovali su u Pulu kako bi učestvovali na Svjetskom međusveučilišnom prvenstvu. Nakon završetka takmičenja, 17. novembra, doputovali su u Zagreb. Na ulici ih je zaustavila i privela policija. Odvezli su ih u šumu u blizini Velike Kladuše i pod prijetnjom oružjem natjerali da pređu na teritoriju Bosne i Hercegovine

Nakon što je Žurnal objavio priču dvojice nigerijskih studenata da ih je hrvatska policija nelegalno prebacila u Bosnu i Hercegovinu, Abia Uchenna Alexandro i Eboh Kenneth Chinedu smješteni su u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu. 

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova RH odbacili su optužbe nigerijskih studenata da ih je hrvatska policija nelegalno prebacila u BiH. U razgovoru za Žurnal studenti su rekli da se zbog straha od hrvatske policije ne žele vratiti u Hrvatsku. 

- Uplašeni smo, govorili smo istinu šta nam je hrvatska policija uradila. Optužili su nas da lažemo jer želimo azil u Hrvatskoj. Mi smo bili legalni u Hrvatskoj, da smo htjeli tražiti azil mogli smo ga zatražiti jer smo imali vize, za Žurnal je rekao Kenneth Chinedu.

Tražili su da ih se pošalje direktno kući u Nigeriju. Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Hrvatske nigerijske studente je prvo optužilo da lažu a zatim su ih pokušali na sve načine i diskreditirati. 

(zurnal.info)