Dodikovim slovom, Čovićevim duhom:CIK protjerao Hrvata iz Zenice u Zapadnu Hercegovinu

Novosti

Dodikovim slovom, Čovićevim duhom: CIK protjerao Hrvata iz Zenice u Zapadnu Hercegovinu

Sarajevski kanton ostaje bez dva srpska mjesta u Domu naroda koja su dodijeljena Livanjskom kantonu. Dodik i Čović imat će apsolutnu kontrolu svih procesa i na federalnom i na državnom nivou

CIK protjerao Hrvata iz Zenice u Zapadnu Hercegovinu

Dragan Čović kontrolisat će 12 delegata u Klubu Hrvata u Domu naroda FBiH, dok će Milorad Dodik kontrolisati najmanje trojicu delegata u Klubu Srba. To je posljedica Uputstva koje je danas izglasalo pet članova Centralne izborne komisije BiH. Prema tome, nijedna druga politička partija, osim HDZ-a BiH, neće imati šansu da predloži predsjednika, odnosno potpredsjednika Federacije BiH. Tome još treba dodati da će, zahvaljujući odluci CIK-a, HDZ BiH u Domu naroda BiH imati četiri od ukupno ped delegata u Klubu Hrvata, što znači da će Dragan Čović i Milorad Dodik sami imati obezbijeđenu većinu ( 8 glasova) u državnom Domu naroda.
 

“Nećemo se sad nadvikivati”, odgovorit će predsjednik Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić na pitanje Žurnala na osnovu kojeg akta je CIK “prebacio” jednog Hrvata iz Zeničko-dobojskog kantona u Zapadnohercegovački.
   

Nešto ranije, Petrić je, obrazlažući svoj prijedlog Uputstva, rekao da se njegov prijedlog razlikuje od prijedloga Suada Arnautovića “samo po tome što je napisan ćirilicom”. I tako, slovom ćiriličnim i duhom HDZ-ovim, Branko Petrić, Stjepan Mikić, Irena Hadžiabadić, Vlado Rogić i Novak Božičković izglasali su Uputsvo za popunu Doma naroda FBiH zasnovano na popisu 2013. godine i dijelu Ustava F BiH. A evo u čemu je razlika između popisa 1991 i popisa 2013. godine.
   

Prema prijedlogu raspodjele mandata na osnovu popisa iz 1991. godine, Zeničko-dobojski kanton dao bi osam delegata. Usvojeni prijedlog Branka Petrića, pak, podrazumijeva da je samo 6 delegata. Umjesto dva Hrvata i dva Srbina iz Ze-Do kantona, CIK je odlučio da taj kanton delegira po jednog Srbina i jednog Hrvata. Drugo mjesto u Klubu  Hrvata koje je pripadalo Zeničko-dobojskom kantonu dodijeljeno je Zapadno-hercegovačkom, pa će tako Kanton kojim u potpunosti upravlja HDZ BiH, umjesto ranije predviđena dva, dobiti tri mjesta u Klubu Hrvata u Domu naroda FBiH. Osim Zapadnohercegovačkog kantona, po tri delegata u Klubu Hrvata dat će još Hercegovačko-neretvanski i Srednjobosanski kanton.


S obzirom na odnos snaga  u ta tri kantona, ovakva raspodjela omogućava HDZ-u BiH sigurnih devet delegata. Tome, naravno, treba pridodati i dva sigurna HDZ-ova delegata iz Livanjskog kantona, te jednog iz Posavskog kantona. U zbiru je to dvanaest delegata u Klubu Hrvata, što je dvotrećinska većina koja odlučuje o vitalnom naconalnom interesu, ali i većina koja onemogućava ostale političke partije da predlože predsjednika, odnosno potpredsjednika FBiH. Osim toga, 12 delegata u Domu naroda F BiH omogućava HDZ-u izbor 4 delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. Dodaju li se tome ranije izabrana četiri, uz pomoć SDA, izabrana delegata srpske nacionalnosti koji su kadrovi SNSD-a, Dodik i Čović je imati potrebnu većinu od 8 delegata u Domu naroda BiH.

Nadalje, “primjenjujući slovo ćirilično” i jezik HDZ-a, Branko Petrić predložio, a pet članova CIK-a usvojilo i prijedlog da se dva Srbina iz Kantona Sarajevo prebace u Kanton 10. Tako će Livanjski kanton imati trojicu srpskih delegata u Domu naroda F BiH, a sva trojica su iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika. Osim toga, CIK je Srbina iz Ze-Do kantona prebacio u HNK, odakle će ubuduće biti birana dva delegata srpske nacionalnosti.
 

“Mi smo ispoštovali Izborni zakon i Ustav F BiH”, kazao je Branko Petrić.


U pitanju je, naravno, obmana. CIK je primijenio Izborni zakon, ali ne i sve odredbe Ustava F BiH. CIK je, naime, primijenio odredbu Ustava FBiH prema kojoj svaki kanton daje najmanje po jednog delegata iz reda svih konstitutivnih naroda, ali je, pritome, ignorisao član 11 a Ustava FBiH u kojoj je navedeno da “proporcionalna zastupljenost u svim javnim organima vlasti” bazirat će se na popisu 1991. godine dok se Aneks 7 u potpunosti ne provede. Samo OHR može proglasiti Anex 7 provedenim.  Osim ovoga, još jedna odredba Ustava FBiH reguliše primjenu popisa 1991. godine. U članu XII 7 poglavlje Ustava FBiH je navedeno da će se objavljeni popisi stanovništva iz 1991. godine na odgovarajući način koristiti za sva izračunavanja koja zahtijevaju demografske podatke dok se Aneks 7 u potpunosti ne provede.

(zurnal.info)