KLONIRANJE HSS-a:CIK zabranio jednu pa se za izbore prijavile tri stranke sa istim imenom

Istražujemo

KLONIRANJE HSS-a: CIK zabranio jednu pa se za izbore prijavile tri stranke sa istim imenom

Hrvatska seljačka stranka neće učestvovati na narednim izborima. Tako je odlučila Centralna izborna komisija BiH koja je na ovaj način kaznila ovu stranku zbog nepodnošenja financijskih izvještaja. Međutim, na listi prijavljenih za Lokalne izbore 2016. našla su se čak tri HSS-a 

CIK zabranio jednu pa se za izbore prijavile tri stranke sa istim imenom
FOTO: HSS

Nakon što smo objavili da postoje aktivnosti, u koje su navodno uključeni i pojedini članovi Centralne izborne komisije BiH, kojima bi se Hrvatskoj seljačkoj stranci na čelu sa predsjednikom Mariom Karamatićem, unatoč zabrani kandidovanja na narednim izborima ipak omogućilo sudjelovanje, pod drugim, ali jako sličnim nazivom, na listi prijavljenih za izbore našle su se čak tri stranke koje u svom nazivu sadržavaju “Hrvatska seljačka stranka”.

Stranka sa sufiksom

Pravi naziv stranke je Hrvatska seljačka stranka. Odlukom CIK BiH broj: 03-07-6-1104/15 od 09.12.2015. godine izrečena joj je administrativna mjera uskraćivanja prava kandidovanja na narednim izborima, navodi se u odgovoru Centralne izborne komisije BiH na upit Žurnala.

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke Mario Karamatić, inače delegat u državnom domu naroda, za Žurnal kaže da će poštovati odluku CIK-a, ali da će i iskoristiti mogućnost žalbe.

Ono što je zanimljivo je da su se među prijavljenim za ovogodišnje Lokalne izbore našle sljedeće stranke:

HSS BiH
HRVATSKA SELJAČKA STRANKA -  BRAĆA RADIĆ
HSS STJEPANA RADIĆA

 



Da je predsjednik stranke koja je uz HSS dobila samo sufiks BiH za Žurnal je potvrdio Ante Jukić. Zanimljivo je da je Jukić ranije bio predsjednik Opštinskog odbora HSS-a (bez sufiksa) Posušje. Njegov tadašnji predsjednik (predsjednik HSS-a) Mario Karamatić za Žurnal tvrdi da između ove dvije stranke ne postoji nikakva veza. Kontaktirali smo i Antu Jukića koji nije htio mnogo da kaže već nas je uputio upravo na Maria Karamatića.
Saznajemo i da je predsjednik stranke pod nazivom “Hrvatska seljačka stranka -  Braća Radić", Ivan Krndelj, koji je ranije bio predsjednik brčanskog HSS-a (bez sufiksa).

- Kada imate ovakvu pravnu i zakonsku situaciju moguće su i razne zloupotrebe pa i izbjegavanja posljedica odluka Centralne izborne komisije BiH kojima se zabranjuje učešće na izborima nekom od političkih subjekata zbog kršenja Zakona o finansiranju političkih stranaka na način što će registrovati novi (stari) politički subjekt sa nešto promijenjenim imenom i tako steći pravo učešća na izborima. Zato je potrebno donijeti zakon kojim bi se onemogućila ovakva situacija i stvorile pravne pretpostavke za djelotvornost odluka Centralne izborne komisije - kaže za Žurnal Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odbora Koalicije “Pod lupom”.

Provjere CIK-a?

Za ovjeru političkih stranaka i nezavisnih kandidata rok je 4. juni 2016. godine. Da li će Centralna izborna komisija provjeravati povezanost kandidata iz prijavljenih stranaka za lokalne izbore sa strankama kojima su izrekli zabranu kandidovanja saznat ćemo nakon isteka ovog roka. Ukoliko to ne budu učinili, prekršit će zakon i “iz formalnih” razloga postupiti suprotno zakonu i vlastitoj odluci broj: 03-07-6-1104/15 od 09. decembra 2015. godine.

(zurnal.info)