HSS propušta lokalne izbore:Čovićev radikal ostaje bez stranke?

Istražujemo

HSS propušta lokalne izbore: Čovićev radikal ostaje bez stranke?

Hrvatska seljačka stranka neće moći učestvovati na narednim izborima ako Centralna izborna komisija BiH postupi po zakonu i svojoj odluci od 9. decembra 2015. godine.

Čovićev radikal ostaje bez stranke?

Nakon što je 2014 godine sa političke scene nestala stranka pod nazivom Nova hrvatska inicijativa(NHI), sa nestankom bi se mogla suočiti i Hrvatska seljačka stranka (HSS).

“HSS svakim danom jača, ma koliko isprazno zvučalo. Jedna smo od rijetkih hrvatskih stranaka koja ima konstantnu uzlaznu putanju. Slijede nam lokalni izbori na kojima planiramo nastaviti sa uzlaznom putanjom po broju glasova te napraviti jedan dodatni iskorak”.

Ovako je Mario Karamatić govorio o svojoj stranci prošle godine u intervju koji je dao za jedan lokalni portal u Hercegovini.

Također, Karamatić obilazeći lokalne podružnice HSS-a ovih dana otvoreno priča o koaliranju na lokalnim izborima sa strankama Hrvatskog narodnog sabora, čime obmanjuje i svoje članstvo.

Stranka kojoj je na čelu Mario Karamatić neće moći napraviti nikakav iskorak na narednim izborima,  jer ako Centralna izborna komisija BiH postupi po zakonu i svojoj odluci od 9. decembra 2015. godine, na Lokalnim izborima 2016.godine neće je ni biti.

Pravi naziv stranke je Hrvatska seljačka stranka. Odlukom CIK BiH broj: 03-07-6-1104/15 od 09.12.2015. godine izrečena joj je administrativna mjera uskraćivanja prava kandidovanja na narednim izborima, navodi se u odgovoru Centralne izborne komisije BiH na upit Žurnala.


Razlog zbog kojeg je Hrvatskoj seljačkoj stranci izrečena ovakva mjera je kako saznajemo nepodnošenje financijskog izvještaja za 2013. godinu.

Međutim, izvori Žurala saznaju da postoje aktivnosti, u koje su navodno uključeni i pojedini članovi Centralne izborne komisije BiH, kojima bi se Karamatićevoj stranci ipak omogućilo sudjelovanje na Lokalnim izborima 2016. godine, pod drugim, ali jako sličnim nazivom.

Dana 02.05.2016. godine u Brčko Distriktu BiH održan je Osnivački sabor stranke pod nazivom “Hrvatska seljačka stranka - Braća Radić”, koja bi uskoro mogla biti registrirana i u nadležnom sudu, te bi do 20. maja 2016. godine kad je zadnji rok za prijavu CIK-u BiH za sudjelovanje na Lokalnim izborima 2016. godine, mogla predati zahtjev za ovjeru pod tim nazivom, a sa istim članstvom i kandidatima kao i stranka kojoj je zabranjeno sudjelovanje na izborima.

Osim toga, prema našim izvorima, u Mostaru je ovih dana registrovana i stranka pod nazivom HSS BiH.

Kako saznajemo, unutar CIK-a BiH se već priprema teren za odobrenje ovjere neke od ove dvije novoformirane političke stranke , čime bi i CIK BiH  prekršio zakon, i “iz formalnih” razloga postupio suprotno zakonu i vlastitoj odluci broj: 03-07-6-1104/15 od 09.12.2015. godine.

 

 

 


KAKO JE KRENULO URUŠAVANJE HSS I NHI

Inače, prošlost Hrvatske seljačke stranke u Bosni i Hercegovini poprilično je burna. Prvo su djelovali samostalno, pa je onda uslijedilo razdoblje u kojem su nastupali kao jedna stranka sa Novom hrvatskom inicijativom nakon ujediniteljskog sabora (HSS-NHI).

Novoformirana stranka HSS-NHI je relativno dobro stajala na terenu, sve dok 2009. godine Čovićeva politička kuhinja na izbornom saboru za glavnu kandidatkinju za predsjednicu nije ubacila Ljiljanu Lovrić, koja se brzo potom javno priklonila Čoviću. Tada novoizabrana predsjednica HSS-NHI Ljiljana Lovrić, u tom periodu inače predstojnica ureda  zamjenika ministra Vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Vilima Primorca, sklopila je koalicioni sporazum sa HDZ-om, tako da su se diverzije u unutarstranačkim redovima političkih protivnika pokazale kao najefikasnija predizborna strategija čelnika HDZ BiH.

Zbog koalicije koju je potpisala 2010. godine  upravo s HDZ-om BiH i predsjednikom te stranke Draganom Čovićem, a s čim se nisu slagali Krešimir Zubak predsjednik Glavnog odbora i Ante Čolak, dolazi do razmimoilaženja u političkim pogledima unutar stranke. Lovrić je ubrzo oštro kažnjena - smijenjena je sa mjesta predsjednice. Međutim, veći dio stranke HSS-NHI koji se priklonio Zubaku i Čolaku, novoizabranom predsjedniku stranke , nije mogao da ovjeri svoje liste za izbore 2010. godine, budući da je Ljiljana Lovrić u sudskom registru ostala upisana kao predsjednica stranke, te je bila jedina ovlaštena da potpiše liste stranke za ovjeru za izbore 2010. godine.

Od svih odbora stranke, predsjednici Lovrić su tada ostali lojalni samo županijski odbor HSS-NHI iz Zapadnohercegovačke županije na čelu sa Mariom Karamatićem, te organizacija u Brčko distriktu, predvođena Ivanom Krndeljem, čiju kandidaturu za potpredsjednika Republike Srpske je Ljiljana Lovrić te 2010. godine i potpisala.


Krndelj i Karamatić u prostorijama Brčanskog HSS-a

Zanimljivo je da su Krndelj i Karamatić danas na čelu HSS-a,  stranke kojoj je Odlukom CIK-a BiH zabranjeno sudjelovanje na Lokalnim izborima 2016. godine.

Što se tiče Ljiljane Lovrić, ona od 2012. nije na čelu stranke, čije vođenje je svojim nekandidiranjem prepustila Karamatiću, a uposlena je kao Predstojnica ureda zamjenika ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mate Franjičevića.  Interesantno je i to da je jedno vrijeme bila i uposlenica u uredu Ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Borisa Tučića iz SNSD-a, vjernog partnera HDZ BiH.

VJERA U BOGA I HRVATSKA SLOGA

Inače, Mario Karamatić, predsjednik HSS-a , javnosti je poznat kao lažni vojni umirovljenik i čovjek koji ne plaća RTV taksu, a novinare naziva fašistima.

Iako je na izborima 2014. godine osvojio svega 1666 glasova Karamatić je na osnovu toga što je njegova stranka dio Hrvatskog narodnog sabora dobio mjesto delagata u državnom Domu naroda. Mnogi su mišljenja da za ovu funkciju može zahvaliti lideru HDZ-a BiH Draganu Čoviću.

Inače, Draganu Čoviću Karamatić je idealan koalicioni partner. Preko njega šalje najradikalnije političke poruke, kojim želi da realizira svoje političke ciljeve, a istovremeno ne mora da u redovima svoje stranke ima takvog radikala, kojim bi kaljao svoj i ugled HDZ BiH u očima koalicionih partnera i međunarodne zajednice.

Pokušali smo doći do komentara  Maria Karamatića međutim nije bio dostupan na mobitel. Do izjave smo pokušali doći i na posljednjoj sjednici zajedničke komisije za ljudska prava državnog parlamenta čiji je Karamatić član, ali nije došao.

(zurnal.info)