Drske laži sa skupštinske govornice:Parlamentarci su radnici, povećanje njihovih plata je u interesu stabilnosti države
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Drske laži sa skupštinske govornice: Parlamentarci su radnici, povećanje njihovih plata je u interesu stabilnosti države

Na sjednici Doma naroda od delegata HDZ-a saznali smo da su i parlamentarci radnici koji značajno utiču na društvenu potrošnju jer ako ne dobiju povećanje plata onda nemaju gdje potrošiti taj novac. Osim toga povećanje plata u interesu je stabilnosti i funkcionisanja države i svako ko ne glasa za povećanje plate političarima ustvari glasa da se ne poveća plata potplaćenim službenicima. Njihov kolega Bakir Izetbegović čak je kazao da nikad nije imao visoku platu

Parlamentarci su radnici, povećanje njihovih plata je u interesu stabilnosti države
parlament.ba

Sasvim očekivano, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Zakon o finansiranju institucija BiH za 2022. godinu kojim se, da bi pomogli potplaćene državne službenike, povećava plata našim političarima. Neočekivano, desile su dvije stvari. Parlamentarke iz HDZ-a BiH Marina Pendeš i Lidija Bradara odjednom su pokazale veliku brigu za radnike i državu. Marina Pendeš otkrila nam je da su i zastupnici u parlamentu - RADNICI! I to ne bilo kakvi radnici, već radnici koji značajno utiču na društvenu potrošnju.

Društvena potrošnja ima veze sa povećanjem plaća i ukoliko niste povećali plaću radnicima, a radnik je između ostalog i zastupnik ovdje u parlamentu odnosno izaslanik, onda nemate mogućnost to da potrošite bilo gdje, odnosno u veleprodajama, kazala je Pendeš.

Pendeš smatra da parlamentarci neće pomoći radnicima ako ukinu akcize, rješenje je povećanje plaća, iako sama kaže da HDZ sa koalicionim prtnerima nisu učinili dovoljno da spriječe divljanje i povećanje cijena.

Svaka incijativa ili komentar da se na taj način povećavaju plate dužnosnicima, što jeste,  i sprječavanje da se usvoji proračun, za mene je ustvari aktivnost da se ne poveća plaća državnim službenicima, uposlenicima, nastavila je Pendeš navodeći da je trebao postojati „određeni stav“ da se političari izuzmu iz ovog povećanja plata ali da to zakonski nije moguće.

Kada govorimo o osnovici ne možete vi izuzeti nas kad je to zakonom definirano ali sad to sprječavati za mene je to populistički jer je to predizborna kampanja, rekla je Pendeš.

Njena stranačka kolegica Lidija Bradara odjednom je pokazala brigu za državu navodeći da povećanje plata ne može dovesti u pitanje usvajanje budžeta jer je za HDZ-ovu parlamentarku „on ključan za stabilnost BiH i funkcionisanje institucija“.

U ovom trenutku za stabilnost Bosne i Hercegovine, za sve one uposlene, za funkcioniranje institucija Bosne i Hercegovine proračun treb,a a način na koji ćemo se mi odnositi prema bilo kakvim povećanjima i šta ćemo mi u konačnici napraviti s tim pustite da u drugoj fazi o tome raspravimo, kazala je Bradara.

Šta će uraditi sa dodatnih 500 KM na računu ranije je rekao Bakir Izetbegović. Ne zaostajući za koalicionim partnerkama iz HDZ, Izetbegović je sa novinarima podijelio da skoro dvije decenije nije primio visoku platu.

Nikad to sebi nisam dozvolio, kao i većina ljudi iz SDA, kazao je Izetbegović. 

Tako je skromni Izetbegović sa skromnom suprugom od skrome plate uštedio za kupovinu vrijednih nekretnina.

Izetbegović je u julu 2014. godine Centralnoj izbornoj komisiji BiH prijavio da je suvlasnik kuće i zemljišta vrijednih 185.000 KM te da otplaćuje kredit u vrijednosti 67.000 KM do januara 2020. U martu 2019. godine Izetbegović je CIK-u ponovo prijavio da je suvlasnik kuće i zemljišta iste vrijednosti kao i 2014. godine, ostalo mu je 15.000 KM kredita da otplati  te da posjeduje 45.000 KM gotovine.

O skromnosti Sebije Izetbegović ranije smo pisali.

Stotinu penzija na ramenu Sebije Izetbegović!Stajling prve dame u BošnjakaStotinu penzija na ramenu Sebije Izetbegović!

Za suprugu je prijavio, i 2014. i 2019. godine da je suvlasnica kuće i zemljišta vrijednih 185.000 KM, apartmana od 50 metara kvadratnih vrijednog 100.000 KM i automobila vrijednog 50.000 KM. Osim toga 2014. godine je prijavio da mu supruga ima kredit od 33.495 KM kojeg će otplaćivati do 4.10.2016. godine. Nakon što je vratila kredit Izetbegović je 2019. godine CIK-u prijavio da mu je supruga od skromne plate uspjela da uštedi 45.000 KM.

Imovinu kćerke Jasmine Izetbegovići nisu prijavili ali su novinari CIN-a otkrili da posjeduje stan vrijednosti 141.777. Sve od skromne plate.

(zurnal.info)