Zdravstvo:CRNKIĆ Vs KONAKOVIĆ: "Premijer je grub i bahat", "Direktor je rasipnik budžetskog novca"!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

CRNKIĆ Vs KONAKOVIĆ: "Premijer je grub i bahat", "Direktor je rasipnik budžetskog novca"!

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja KS burno su reagovali na optužbe novog premijera KS Elmedina Konakovića. Tvrde kako se na ovaj način, usvajanjem umanjenog budžeta, oduzimaju prava najtežim bolesnicima

CRNKIĆ Vs KONAKOVIĆ: "Premijer je grub i bahat", "Direktor je rasipnik budžetskog novca"!
Premijer Elmedin Konaković & direktor Zavoda KS Kenan Crnkić; FOTO: Adi Kebo/Žurnal

Niz je nepravilnosti u Finansijskom planu Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona sarajevo, tvrdi premijer kantona Elmedin Konaković. Iako je Skupština Kantona usvojila dokument, Vlada KS-a predložila je i usvojila umanjenje Plana za skoro četiri miliona KM. Konaković tvrdi kako je dokument sačinjen “neprimjerenom metodologijom” ali se iz njega iščitava i ogromno trošenje novca budžetskih korisnika:

- Stav Vlade KS-a je da je došlo do velikog povećanja troškova zaposlenih te angažovanja vanjskih saradnika u odjelu za pravne poslove, što pokazuje nepostojanje vizije Zavoda - objasnio je Konaković.

Neprihvatljivim plan Zavoda smatraju i u DF-u. Goran Akšamija je, kako prenosi Fena, predložio Skupštini dva zaključka – rebalans budžeta Zavoda u narednih 60 dana, ali i da se sva kapitalna ulaganja rade u dogovoru s Ministarstvom zdravstva KS-a do donošenja rebalansa.

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a Kenan Crnkić podsjetio je da je sanirao gubitak od 14 miliona KM u 2014. godini:

- Vlada KS-a je bez konsultovanja donijela izmjene u ovom dokumentu. Između ostalog, primit ćemo novih pet zaposlenika, ali ćemo otpustiti 28 ljudi.

Također je naglasio da planiraju uvesti elektronske zdravstvene knjižice za koje im trebaju dodatna sredstva.

Dodao je da su sav napor usmjerili na naplatu dugovanja iz proteklih godina:

- Finansijski plan je urađen na osnovu makroekonomske analiza, prema zakonu i važećom metodologijom.

Na ove tvrdnje Konaković je odgovorio kako se vizija Vlade i Zavoda “ne slažu”:

- Naša vizija nije informisati građanstvo o pravima koja im ne možemo pružiti, već ćemo se boriti na bolje pružanje zdravstvenih usluga. Zavod je poslovao pozitivno jer su uzeli kredit od 15 miliona KM - kazao je Konaković.

Dodao je da uprkos potrošenim sredstvima na projekt porodične medicine, stariji ljudi i dalje čekaju u redovima da dođu do svog doktora.

Sindikat ZZOKS: Premijer je grub, bahat i vrijeđa uposlenike Zavoda 


Prema Finansijskom planu Zavoda koji nije usvojen, ukupni primici u 2015. godini su planirani u iznosu od 19.380.955 KM i manji su za 22 posto u odnosu na planirane i ostvarene primitke u 2014. godini. Primici od kreditnog zaduženja planirani su u iznosu od 15.000.000 KM, a primici po osnovu primljenih otplata pozajmica datih zdravstvenim ustanovama u iznosu 4.380.955 KM.

U 2015. godini sredstva obavezne rezerve planirana su u iznosu od 17.640.853 KM.

Ukupni rashodi i izdaci tekućeg perioda bili su planirani u iznosu od 349.900.955 KM, što je za dva posto više u odnosu na rashode i izdatke izvršene u prethodnoj godini, a za tri posto više u odnosu na planirane u 2014. godini.

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja burno su reagovali na optužbe novog premijera. Tvrde kako se na ovaj način, usvajanjem umanjenog budžeta, oduzimaju prava najtežim bolesnicima.

U otvorenom pismu koje su premijeru Konakoviću uputili predstavnici Sindikata i zaposlenici Zavoda izražava se “ogorčenost i protest” zbog njegovih istupa:

- Novoimenovani premijer Elmedin Konaković na izrazito grub, bahat, uvredljiv i neprofesionalan način iznio je niz notornih laži i neistina na račun ZZOKS... Nesporna je istina da su specijalno oformljeni timovi Zavoda naplatitli više od 6 miliona KM vanrednih prihoda, što predstavlja povećanje od 2000% u odnosu na prethodne godine, te da su sa preko 600 različitih privrednih subjekata postigli sporazume o tekućem i budućem izmirenju dugovanja bez kojih nema niti će biti finansiranja zdravstva – kažu u pismu koje potpisuje Tenaida Ćosić, predsjednica Sindikata.

Sredstva je Zavod naplaćivao od malih i srednjih preduzeća, najniži naplaćeni iznos bio je 378 KM a najviši čak 560 hiljada KM!

Navode kako je premijer teško uvrijedio sve uposlenike koji su, “koristeći vlastita vozila” i “prevozeći se javnim saobraćajem” išli od vrata do vrata:

- Mnogi od nas pretrpjeli su velike neugodnosti, prijetilo nam se čak i pištoljima, i umjesto da pohvalite takav jedan trud za koji niko od nas nije ni na kakav način materijalno nagrađen, Vi očigledno instruirani namjerno ili iz neznanja iznosite grube neistine. S obzirom da za sve navedeno posjedujemo dokaze u formi tabela za svaki pojedinačni subjekt od kojeg smo naplatili i koliki je ostatak duga, pozivamo Vas da se javno izvinete zbog uvreda i laži koje ste iznijeli za skuštinskom govornicom. Podsjećamo Vas i da jedan zaposlenik Zavoda u prosjeku opslužuje više od 2.600 osiguranika.

Iz Zavoda podsjećaju kako su zaustavili i zloupotrebu bolovanja, više od milion dana, na čemu je ušteđeno 1,3 miliona KM. Kredit koji im se spočitava iskorišten je za, tvrde, kapitalna ulaganja u zdravstvenim ustanovama:

- Umjesto da se uhvatite ukoštac sa rješavanjem nagomilanih problema u firmama koje su u vlasništvu Kantona a zbog kojih užasno trpe građani (plaćamo grijanje i vodu koje malo imamo malo nemamo, plaćamo prijevoz kojeg malo imamo malo nemamo...) ali i njihovi zaposleni koji nemaju ni osnovna prava kao što je pravo na zdravstveno osiguranje, i to upravo jer Vi ne vršite uplate iz budžeta, Vi problematizirate jedan od rijetkih i stabilnih segmenata Kantona koji pruža (i Vama i Vašoj vladi) socijalnu stabilnost i mir u segmentu zdravstvenog osiguranja.

(zurnal.info)