Istraga:ČUDESNI BIZNIS DAMIRA FAZLIĆA: Močvara se preko noći pretvara u energetski park!

Istražujemo

ČUDESNI BIZNIS DAMIRA FAZLIĆA: Močvara se preko noći pretvara u energetski park!

Vrednost zemljišta bosanskog biznismena Fazlića, koji je zemljište kupovao preko dve albanske firme skočila je, nakon Berišine odluke, sa 1,7 na 4,2 miliona evra. Ukoliko njegov plan da na toj lokaciji napravi naftni terminal uspe, on će zaraditi desetine miliona

ČUDESNI BIZNIS DAMIRA FAZLIĆA: Močvara se preko noći pretvara u energetski park!
Odluka Saljija Beriše da prošiti energetski park donela je ogroman profit njegovoj ćerci, Argiti Malteze, i prjatelju, Damiru Fazliću | Fotografije: European People's Party and Club de Madrid, Flickr

Porto Romano je siromašno mesto pored Drača, drugog po veličini grada u Albaniji, u kome se nalazi ogromna, zapuštena hemijska fabrika iz doba komunizma, velika deponija i mali broj industrijskih postrojenja.

Močvarno tle koje okružuje luku i još se oporavlja od decenijskog zagađenja, nije naročito privlačan ambijent za razvoj trgovine nekretninama, podstaknute od strane političke i poslovne elite u zemlji.

Međutim, upravo to se dogodilo 2006. godine kada su ćerka Saljija Beriše, advokatica Argita Maltezi i njena koleginica Flutura Kola počele da se grabe za zemljište po ceni od 10 evra za metar kvadratni, više nego duplo u odnosu na tržišnu cenu.

Oko 14 hektara zemljišta pored malog "energetskog parka" povezanog sa lukom obezbeđeni su za njihovog klijenta, kontroverznog biznismena iz BiH i Berišinog savetnika na izborima Damira Fazlića, koji je svojim advokatima, posredno ili neposredno, platio četiri puta više od tržišne cene  - 18 evra po metru kvadratnom.

Ubrzo nakon što su završene transakcije, Beriša je doneo odluku da pomeri granicu energetskog parka, kako bi obuhvatio nove Fazlićeve posede. To je transformisalo bezvredno močvarno zemljište u ekskluzivnu lokaciju i podiglo mu cenu najmanje osam puta.

Pretpostavlja se da su Berišina ćerka, njen partner u advokatskoj firmi i posrednik koga su angažovali zaradili gotovo 1,2 miliona evra tako što su Fazliću prodali zemlju po ceni četiri puta većoj od tržišne. Do sada neobjavljena dokumenta do kojih je došao BIRN pokazuju profit od 430,000 evra. Dodatnih 740,000 evra isplaćeno je u gotovini, zbog čega im se ne može ući u trag.

Vrednost zemljišta bosanskog biznismena Fazlića, koji je zemljište kupovao preko dve albanske firme skočila je, nakon Berišine odluke, sa 1,7 na 4,2 miliona evra. Ukoliko njegov plan da na toj lokaciji napravi naftni terminal uspe, on će zaraditi desetine miliona.

Porto Romano | Fotografija: Dave Wyatt

Te transakcije su 2008. godine privukle pažnju albanskih istražitelja za sprečavanje pranja novca. Njih je alarmirala Fazlićeva upotreba "fiktivnih kompanija" u Albaniji, zatim veliki broj prodaja, isključivo u kešu i po preuveličanim cenama, kao i umešanost ofšor firmi sa sedištem u poreskim rajevima Kipra i Kariba.

Slučaj protiv Fazlića odbačen je 2009. godine, nakon što istražitelji nisu uspeli da dobiju ključna dokumenta iz BiH i sa Kipra, kao i da uđu u trag poreklu novca. Fazlić nikada nije zvanično optužen za bilo koje krivično delo i odlučno je negirao bilo kakve zloupotrebe.

Podaci iz zvaničnih dokumenata do kojih je došao BIRN sada otvaraju nova pitanja o centralnoj ulozi koju su Maltezi i njena firma Maltezi&Kola imali pri kupoprodaji zemljišta, čija je vrednost dramatično porasla nakon odluke njenog oca da zemljište uključi u energetski park.

BIRN-ovo praćenje zvaničnih dokumentata kompanije od Sent Vinsenta i Grenadina u Karipskom moru do Moskve pokazalo je i da je  srpski energetski mogul Vojin Lazarević imao vrlo važnu ulogu u tom poslu. On je, kroz mrežu ofšor kompanija, usmerio 2,5 miliona evra na Fazlićev privatni račun u Albaniji. Kontroverzni biznismeni se nadaju da će na toj lokaciji razviti značajna energetska postrojenja.

Ni BIRN ni tužilaštvo nisu pronašli nikakve dokaze, koji bi ukazali na to da je Lazarević nelegalno finansirao Fazlića, ali energetski mogul nikada nije govorio o korišćenju ofšor rajeva, niti zašto su se te transakcije za kupovinu zemljišta odigrale mahom u gotovini.

Fazlić, inače blizak prijatelj i savetnik Saljija Beriše, koji ima moćne prijatelje u Vašingtonu, Londonu i širom Balkana, uvek je negirao bilo kakve zloupotrebe.

Vojin Lazarević, Salji Beriša, Argita i Jamarber Maltezi, kao i Flutura i Florenc Kola odbili su da daju intervju za BIRN ili da odgovore na naša detaljna pitanja.

Procvat u trgovini nekretninama

Žitelji Porto Romana, od kojih su mnogi živeli u oskudici, rado su prodali svoje zemljište | Fotografija: Dave Wyatt

Abdul Mukaj je živeo u jednog baraci pokraj keja u Porto Romanu, a tokom letnjih meseci turistima je prodavao svežu ribu.

Živeo je na ivici bede kada ga je 2007. godine meštanin Kujtim Šahini pitao da proda hektar močvarnog zemljišta po ceni dvostruko većoj od tržišne, pa je iskoristio priliku.

Mukaj je, inače, kao i veliki broj njegovih komšija dobio parcelu u Porto Romanu kao kompenzaciju, nakon što ih je država primorala da se isele sa zemlje svojih predaka na severu Albanije, kako bi se stvorio prostor za izgradnju nove hidroelektrane.

Kada im je ponuđena velika količina keša za zemlju sa malom finansijskom i emocionalnom vrednošću, seljani nisu pitali ko kupuje i zašto.

Maltezi, njena partnerka u advokatskoj firmi Flutura Kola i njihovi muževi - Jamarber Maltezi i Florenc Kola - želeli su zemlju u blizini postojeće energetskog parka u Porto Romanu za svog klijenta Fazlića i njegove firme Crown Acquisitions i Alpha Shpk.

Jamarber Maltezi i Florenc Kola su tražili odgovarajuće parcele i angažovali su lokalnog posrednika Šahinija da od novembra 2006. do septembra 2007. godine lično obavi kupovine, isključivo u kešu.

Šahini i Florenc Kola su pomogli da se od meštana otkupi devet hektara zemlje za Crown Acquisitions, a većina zemljišta je, prema ugovoru, kupljena po ceni od 18 evra za metar kvadratni. Taj dokument se nalazi među više od 1,000 stranica zvaničnih dokumenata koje je obezbedio BIRN.

Meštani su, međutim, rekli BIRN-u da je njima plaćeno samo 1,200 leka (9,8 evra). Nejasno je kome je sve otišlo 700,000 evra razlike između ugovora i realne cene.  Šahini je priznao da je uzeo svoj deo, dok je Fazlić u ekskluzivnom intervjuu BIRN-u rekao da su njegovi pregovarači imali pravo na svoj deo.

Projekat parka Porto Romano. Zemlju oivičenu crvenom bojom kupio je Damir Fazlić

Dve od devet parcela koje su prodate Crown Acquisitions, kupili su Šahini i Kola kako bi ih prodali Fazliću i tako zaradili.

“Ja sam dobio samo 1,200 leka po metru kvadratnom - takav je bio dogovor”, rekao je meštanin Mukaj.

“Kujtim [Šahini] je doneo novac u moju kuću u crnom terenskom vozilu. Hiljadu i dvesta leka po metru kvadratnom jeste cena po kojoj su svi seljani prodali svoju zemlju - možete da pitate svakog od njih.”

U drugoj fazi, bračni parovi Maltezi i Kola od meštana su kupili pet hektara zemlje po nešto manje od 10 evra po metru kvadratnom. Zemlju su odmah preprodali Fazlićevoj firmi Alpha Shpk po 18 evra po metru kvadratnom i tako zaradili 430,000 evra. Dodatnih 150,000 evra isplaćeno je Florencu Koli u vezi sa kupovinom zemlje, iako iz dokumenata nije jasno sa kojom tačno poslom je to povezano.

Zanimljivo je da je tokom transakcija Flutura Kola nekada istovremeno delovala kao prodavac imovine, jer je sa suprugom posedovala zemlju, ali i kao kupac, odnosno pravni zastupnik Damira Fazlića. Povlačenjem sredstava sa Fazlićevih ličnih računa ona je u stvari isplaćivala sebe i svoju poslovnu partnerku Argitu Maltezi.

Crown Acquisitions je u junu 2007. godine prodat za 1,7 evra, a kupac je bila Altaria Research Limited, kompanija registrovana na Kipru i pod Lazarevićevom kontrolom.

Alfa Shpk je prodat za 1,25 miliona evra, a kupac je bio Irongold Ltd sa sedištem na Kipru, takođe pod kontrolom Lazarevića. Fazlić je zaradio 300,000 evra.

Fazlić je, u jedinom televizijskom intervjuu od kada je izbila afera u oktobru 2008, prvobitno tvrdio da je Altaria Research Limited bila njegova “holding komapanija na Kipru”. Kao rezultat toga, kako je rekao, on nije imao profit, jer je Crown Acquisitions i zemljište u posedu firme prodao samom sebi. Kada su ga naredne godine ispitivali tužioci, on je odbio da imenuje vlasnika, jer bi to, kako je rekao, moglo da škodi njegovim poslovima.

Međutim, na pitanje BIRN-a u prvom intervjuu koji je dao nakon sedam godina, Fazlić je ovoga juna rekao da ima udeo 50-50 u Crown Acquisitions i Alpha Shpk zajedno sa Lazarevićem kroz Altaria Research Limited.

Ovo se ne vidi u zvaničnim dokumentima na Kipru i Fazlić nije mogao da objasni da li je imao profit od prodaje dela zemlje Lazareviću.

Beriša štitio Fazlića

Potpisi Berišine ćerke i njenog supruga na dokumentu o prodaji zemljišta Damiru Fazliću

Kada je u oktobru 2008. godine najavljena istraga o pranju novca, Beriša je preduzeo posebne mere da zaštiti Fazlića od mogućeg gonjenja, te mu je između ostalog omogućio da pobegne njegovim privatnim avionom.

Prema dopisu američke ambasade, koji je dospeo u medije, inspektori ministarstva pravde pokušali su da zaplene dokumentaciju koju je tužilaštvo prikupilo, tužioci su bili predmet prljave kampanje koju je vodio Beriša, a ministarstvo unutrašnjih poslova im je čak pretilo pravnim sredstvima.

U julu 2009. godine, samo mesec dana nakon što su albanski istražitelji prekinuli istragu o pranju novca, Beriša je odobrio planove koji su uključili Fazlićevo zemljište u obližnji energetski park u Porto Romanu.

Dok zemlja nije bila naročito vredna kada je kupljena 2007. godine, Fazlić je 2010. godine uspešno aplicirao za izgradnju ogromnog naftnog terminala i tako osam puta uvećao vrednost u odnosu na početnu tržišnu cenu.

Nakon poziva na odgovornost zbog njegove uloge u skandalu, Beriša je sazvao konferenciju za štampu kao podršku Fazliću, tvrdeći da je istraga orkestrirana od strane “mafije”, a naglasio je da ni Fazlić ni njegova porodica nisu imali koristi od njegove političke funckije.

On je tvrdio, što jeste tačno, da Porto Romano nije proglasio energetskim parkom, jer je ta zona tako označena 2001. godine. On, međutim, nije rekao i to da je proširio zonu kako bi uključio zemljište svog prijatelja.

Argita Maltezi nikada nije ispitana i njena uloga u kupoprodaji zemljišta do danas nije otkrivena. Izvori bliski timu tužilaštva, koji su želeli da ostanu anonimni, rekli su za BIRN da su u to vreme bili previše uplašeni kako bi naložili ispitivanje premijerove ćerke.

Argita Maltezi, ćerka bivšeg premijera Albanije | TV Klan/YouTube

Argita, njen suprug Jamarber i brat Škelzen povezivani su sa brojnim korupcionaškim skandalima u vreme Berišinog mandata, ali nisu bili predmet nijedne zvanične istrage. Oni su, takođe, uvek negirali bilo kakve zloupotrebe.

U izjavama tužilaštvu u koje je BIRN imao uvid, Flutura Kola i Jamarber Maltezi rekli su da su bili u potpunosti svesni potencijala Porto Romana u vreme kada su počeli da otkupljuju zemlju.

Jarmarber Maltezi je rekao: “Imao sam informacije u vezi sa razvojem tog područja, pa sam mislio da je to dobar posao.”

Nakon što je kritikovao tužilaštvo zbog “politički motivisane istrage”, on je objasnio da se ispostavilo da je Fazlić bio prva osoba koja je dala ponudu za njegovu zemlju.

Kola je, na drugoj strani, objasnila kako su ona, njen suprug i bračni par Maltezi radili zajedno kako bi kupili zemlju za Fazlića i tako zaradili. Ona je priznala da je imala “informaciju da je za ovu oblast bilo dozvoljeno… od strane vlade da se gradi skladište za naftne rezerve i rezerve ugljovodonika”.

Fazlić je za BIRN rekao da od Beriše prethodno nije dobio nikakve informacije, ali da je bio “sto odsto siguran” da će to područje biti uljučeno u energetski park.

“Da li sam bio sto odsto siguran? Da, jer je to bilo veoma, veoma logično”, rekao je on. “Ali da me Salji Beriša zove i kaže: ‘trebalo bi da uradiš to i to’ jeste kao scenario za film.”

On je priznao i da je cena zemljišta porasla kao posledica premijerove odluke, ali je naglasio da je proširenje parka bilo neizbežno.
Meštani su, na drugoj strani, rekli BIRN-u da “nisu znali ništa o tom planu”.

Nakon promene vlasti 2013. godine i odlaska Beriše, neki su verovali da će Fazlićeve planove osujetiti njegovi kritičari iz vladajuće Socijalističke partije.

Međutim, Fazlić kaže da njegov posao teče kao i obično i da se čak sastao sa novim premijerom Edijom Ramom i nekim od ministara u njegovoj vladi.

“Beriša je bio moj lični prijatelj, i dalje je moj lični prijatelj, ali nikada nisam dobio ništa od njegove vlade i nikada nisam sklapao nikakve poslove, javne ili privatne, sa njegovom vladom.”

On je za BIRN rekao da se “ne dvoumi oko saradnje” sa Ramom i njegovim timom, uprkos njihovim oštrim kritikama sa kojima se suočio.

“Nadam se da vaš tekst neće osvežiti njihovo pamćenje”, rekao je on u šali.

Da li će duh Porto Romana progoniti njega i porodicu Beriša? Za sada ni vladajuća stranka ni tužilaštvo ne deluju zainteresovano da ponovo pokrenu istragu u vezi sa tim poslovima.

(Preneseno sa BalkanInsight)