Predsjednik VSTV pred Istražnom komisijom:Čuo sam da postoje predmeti koji stoje u tužilačkim ladicama...
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Predsjednik VSTV pred Istražnom komisijom: Čuo sam da postoje predmeti koji stoje u tužilačkim ladicama...

Predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija danas je odgovarao na pitanja članova Istražne komisije za utvrđivanje stanja u pravosuđu i u tom kontekstu se dotakao i manjkavosti u brčanskoj pravosudnoj zajednici, a o čemu smo ranije pisali u nekoliko navrata

Čuo sam da postoje predmeti koji stoje u tužilačkim ladicama...

 

“U javnosti se mogu čuti primjedbe da postoje predmeti koji stoje u ladicama, koji nisu u sistemu i u radu”, izjavio je predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija pred članovima Privremene istražne komisije Parlamenta BiH za utvrđivanje stanja u pravosuđu.

On je dodao da su ovakve pojave nedopustive, te da se moraju preduzeti mjere da se ovakvi slučajevi istraže.

Članica Komisije Mirjana Marinković Lepić podsjetila je da se na prethodnih 28 sjednica puno slušalo o problemima vezanim za imenovanja, te je u tom kontekstu spomenula imenovanje stručnog saradnika Vuka Lučića za dodatnog sudiju Apelacionog suda Brčko distrikta BiH, a o čemu je Žurnal već pisao.

Lučić je, podsjetimo, osoba koja nema dana sudijskog iskustva niti je ikad napisao ijednu presudu, a s obzirom na to da je imenovan za dodatnog sudiju Apelacionog suda odlučivat će o žalbama i revizijama na drugostepene odluke, ali i o tome da li su određeni zakoni u skladu sa Statutom Brčko distrikta. Apsurd brčanskog pravosuđa jeste da je Lučić, istovremeno i član radne grupe koja učestvuje u izradi nacrta prijedloga Zakona o VSTV-u.

“Očekivali smo da će se odlaskom Milana Tegeltije mnoge stvari riješiti”, istakla je Marinković-Lepić.

Lagumdžija je spomenuo da je Lučić bio jedini kandidat za ovu poziciju koji je prešao potrebni prag za sudiju drugog stepena, a to je onih minimalnih 115 bodova koji se moraju imati da bi bio imenovan na jedno ovakvo mjesto.

“U prvoj fazi smo čak išli sa prijedlogom da se niko ne imenuje, upravo iz razloga koje ste vi naveli. Moj stav je da za sudiju drugog stepena ne bi trebao biti neko ko nema iskustvo na prvom stepenu. Međutim, od predsjednika suda (Damjan Kaurinović, op.a.) smo dobili izvještaj da može doći do blokade rada suda i ponovo smo vijećali i kolegi smo dali mandat za dodatnog sudiju Apelacionog suda Brčko distrikta BiH”, kazao je Lagumdžija, te dodao da je Lučić imao bogato iskustvo kao stručni saradnik.

Marinković Lepić na to je rekla da i ona ima pravničko iskustvo od 35 godina, ali da ne misli da bi sad zbog toga odmah trebala otići na drugostepeni sud.

“Pitala sam Vas za tog kandidata s obzirom na činjenicu da ćemo u izradi svog izvještaja biti u poziciji da predlažemo neka rješenja i zauzmemo neke stavove, pa čak i zakonska rješenja. Mislim da ovo sigurno nije put dolaska na drugostepeni sud i da kada su u pitanju sudijske i tužilačke funkcije treba zadovoljavati taj princip napredovanja”, navela je Marinković-Lepić.

Članovi Komisije osvrnuli su se na svjedočenje sudije iz Brčkog Nedeljka Tabakovića, koji je ukazao na niz problema u brčanskom pravosuđu kao što je nepotizam, te malverzacije sa CMS-om. U tom kontekstu su spomenuti i predsjednici Osnovnog suda Brčko distrikta BiH Jadranko Grčević i Apelacionog suda Brčko distrikta BiH Damjan Kaurinović koji su na tim funkcijama već duže od 20 godina.

Lagumdžija je naglasio da podržava izmjene i dopune Zakona o VSTV-u u pogledu ograničavanja mandata predsjednicima sudova na dva mandata.

“Kada je u pitanju rad VSTV-a u posljednja tri mjeseca mi smo u nekoliko navrata odbili produžiti mandate predsjednicima sudova koji su imali po nekoliko mandata, ali u situacijama gdje smo imali još kvalitetnih kandidata. Nažalost, imamo situaciju da su predsjednici tri suda, kojima nismo produžili mandate, preminuli što ukazuje na jedan poseban aspekt tog problema. Bitno je da imamo kandidate. Treba ohrabrivati sudije tih sudova da se prijavljuju na te pozicije”, naglasio je Lagumdžija.

Dalje je naveo da se “šapuće” da se sudije ne smiju konkurisati za rukovodeće pozicije jer postoji percepcija da postojeći predsjednici sudova imaju dobar prolaz u VSTV-u.

“Niko mi to nije potvrdio, ali se o tome priča. Relativno se malo ljudi prijavljuje na konkurse za predsjednika što je simptomatično”, kazao je Lagumdžija.

U kontekstu Lagumdžijine tvrdnje da su u slučajevima gdje su imali dobre protukandidate odbili reimenovati predsjednike sudova koji su prethodno imali nekoliko mandata, član Komisije Zukan Helez istakao je da to nije bio slučaj u reizboru predsjednice Općinskog suda Bugojno Randžane Hadžibegović Haračić. Helez je spomenuo i to da je u slučaju ove predsjednice suda na djelu i nepotizam.

Lagumdžija je naveo da je ova predsjednica reimenovana u njegovom mandate, te da oni nisu imali informacije o nepotizmu.

“Predsjednica je imala odlične rezultate rada. Da smo imali te informacije, ali provjerene, onda bi imenovali drugog kandidata”, kazao je Lagumdžija.

Članovi Komisije spomenuli su još jednu situaciju iz Brčko distrikta, a o čemu je Žurnal također ranije pisao, a to je da sudije i tužioci nemaju nikakvog utjecaja na imenovanje njihovog člana u VSTV-u, nego da to radi Pravosudna komisija, što je jedini slučaj u BiH.

“To je jedini novi pravosuđa gdje sudije i tužioci ne biraju neposredno. Zašto je to tako napravljeno ne znam, nisam nikada o tome razmišljao, ali se radi o izuzetku. Trebalo bi napraviti intervencije u njihovim propisima i vratiti princip kao što je kod ostalih”, istakao je predsjednik VSTV-a.

Član Komisije Branislav Borenović naveo je da je Tužilaštvo BiH jedina pravosudna institucija koja ne koristi CMS sistem prilikom dodjele predmeta, te je pitao Lagumdžiju šta planira poduzeti po tom pitanju.

“UDT je detektovao taj problem i protiv glavne tužiteljice (Gordane Tadić, op.a.) je pokrenut disciplinski postupak i mislim da je prva tačka disciplinske tužbe neprimjenjivanje CMS-a. Kakav će biti ishod neću komentarisati, mogu samo reći da je tužba dostavljena na odgovor”, tvrdi Lagumdžija.

Na pitanje Borenovića da li mu je poznato da je predsjednik nekog suda predmet koji je CMS sistem dodijelio jednom sudiji, taj isti predmet dodijelio drugom “podobnom” sudiji. Podsjetimo da je o ovome također na saslušanju govorio sudija Tabaković, a konkretno se tiče Osnovnog suda Brčko distrikta BiH.

Lagumdžija je kazao da je čuo da postoji takva praksa, ali da je ona zakonski dozvoljena samo u iznimnim situacijama.

“Čuo sam za neke slučajeve zloupotreba i ukoliko se to radi smatram da to nije samo za disciplinski nego i za krivični postupak. Ko zloupotrebljava CMS moj stav je da bez ikakve dileme treba ostati bez posla”, istakao je Lagumdžija. 

On je na kraju zaključio da ogroman broj pravosudnih funkcija obavlja posao pošteno i profesionalno, a oni koji to ne rade na takav način trebaju biti odstranjeni iz pravosuđa.

Na jednoj od narednih sjednica bit će saslušan i predsjednik Osnovnog suda Brčko distrikta BiH Jadranko Grčević. Protiv njega, podsjetimo, u UDT-u trenutno postoji veći broj disciplinskih prijava. 

(zurnal.info)