ČIME EP BIH UCJENJUJE OPĆINU KONJIC:Da li će policija batinati stanovništvo Neretvice zbog 1,2 miliona KM?
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

ČIME EP BIH UCJENJUJE OPĆINU KONJIC: Da li će policija batinati stanovništvo Neretvice zbog 1,2 miliona KM?

Elektroprivreda BiH nema potrebne dozvole za izgradnju dvije MHE na Neretvici. Zakon je prekršila i Općina Konjic, jer je EP izdala odobrenje za građenje iako kompanija nema energetsku dozvolu. Amer Jerlagić i Edhem Bičakčić, involvirani su u izgradnju MHE dvostruko: kao bivši direktori EP BiH, ali i vlasnici MHE

Da li će policija batinati stanovništvo Neretvice zbog 1,2 miliona KM?

 

Elektroprivreda BiH i Općina Konjic prekršit će zakon ukoliko do izgradnje malih hidroelektrana na Neretvici zaista i dođe. Elektroprivreda, pokazuju zvanični dokumenti iz Federalnog ministarstva energetike i rudarstva, uopće nije dobila energetsku dozvolu za male hidroelektrane Srijanski most i Gorovnik ušće na rijeci Neretvici. To je jasno navedeno u odgovoru koji je od Ministarstva zatražilo Udruženje Aarhus centar u BiH.
Osim Elektroprivrede, zakon krši i Općina Konjic. Iako EP nije imala energetsku dozvolu, Općina Konjic nezakonito izdaje odobrenje za građenje.

EP

Iz udruženja Eko akcija upozoravaju na Zakon o električnoj energiji koji precizira da izgradnji postrojenja prethodi energetska dozvola. Uredba Vlade Federacije o energetskim dozvolama iz 2014., kažu u Udruženju, također precizira da gradnja ne može početi bez ovih dozvola.

Općinsko vijeće koje je izglasalo gradnju, i načelnik Općine Konjic Osman Ćatić (SDA) za zakone mnogo ne mare. A ni za volju građana.

- Gradnja malih hidroelektrana na Neretvici je interes općine – poručio je načelnik Općine Konjic Osman Ćatić (SDA) na sastanku sa predstavnicima Elektroprivrede BiH. Poručio je time kako Općina Konjic i Elektroprivreda, investitor, neće odustati od izgradenje postrojenja unatoč građanskom buntu koji je nedavno spriječio mašine da prođu u korito rijeke i počnu sa gradnjom.

Iz Elektroprivrede su poručili da nisu upoznati sa bilo kakvim odlukama Općinskog vijeća o obustavi radova i da od nadležnih očekuju „osiguranje pristupa gradilištu“.

Općina će taj zahtjev i poslušati, pa makar to podrazumijevalo i policijsku silu nad građanima:
- Na sastanku načelnika i predstavnika Elektroprivrede dogovoreno je da će podršku zatražiti i od MUP-a HNK, kako bi „izvođaču radova osigurao nesmetan pristup gradilištu“.

Lokalno stanovništvo jasno je i pri prethodnom pokušaju pokazalo odlučnost da i fizički spriječi mašine da počnu sa uništavanjem rijeke. Treba li mnogo mašte da se zamisle mogući scenariji ukoliko policija zaista bude imala ovlaštenja da upotrijebi silu?

 

ČIJI SU INTERES MHE

 

Na šta se poziva načelnik Ćatić kada kaže kako Općina Konjic sebi ne može dozvoliti poništavanje dozvola? Kaže nakon sastanka kako je Elektroprivreda kroz Program prijateljskog okruženja u općinu Konjic uložila 1,2 miliona KM.

- Kao kompenzaciju za uništenje Neretvice EP je Općini Konjic dala 1,2 miliona KM. To je taj sporni iznos zbog kojeg će navodno bankrotirati Općina Konjic. Istovremeno, svake godine od EP BiH dobija oko pet miliona KM, kao nadoknadu za potopljeno zemljište na prostoru jezera HE Jablanica. To nije nikakva dobra volja EP već njihova zakonska obaveza. Da li je prioritet i interes Konjica da im se sada zbog 1,2 miliona uništi i Neretvica? Da li zbog 1,2 miliona policija treba sutra batinati narod Neretvice? – upozorava Anes Podić iz Eko Akcije.

sastanakKonjic

Sastanak načelnika Ćatića i predstavnika EP BiH

 

Ugovor o kojem Ćatić govori potpisan je još 2011. godine. Direktor Elektroprivrede tada je bio Amer Jerlagić. Amer Jerlagić vlasnik je dvije MHE: MHE Kaćuni (rijeka Kozica) koja nije u pogonu, i MHE Kolina 4 (rijeka Kolina), za koju je potpisan koncesioni ugovor.
U vrijeme kada je potpisan ugovor između Elektroprivrede i Općine Konjic predsjednik Nadzornog odbora Elektroprivrede bio je Edhem Bičakčić. Ujedno i vlasnik firme Bičakčić d.o.o. koja radi po principu „ključ u ruke“ za projekte MHE. Bičakčić je glavni dobavljač opreme za izgradnju MHE koje na Neretvici planira Elektroprivreda. Bičakčić je tako, praktično, sam sebi napravio posao.

Konzorcij koji čine četiri kompanije dobio je u januaru prošle godine ugovor za nabavku opreme vrijedan četiri i po miliona KM, što je tek prva faza. Vrijednost radova bit će mnogo veća.

Bičakčić d.o.o, prema registru Eko akcije, suvlasnik je tri MHE: Kosova (Kosovska rijeka), Oteša (Oteša), koje su u pogonu i MHE Jabuka (Kolina), u izgradnji.

I sada su načelnik Općine i općinski vijećnici stali na stranu tajkuna koji se bogate na račun uništavanja rijeka, a pritom su duboko involvirani u investicije i projekte koji se finansiraju javnim novcem. Uz to, očekuje i podršku policije kako bi investitori imali nesmetan prolaz da unište rijeku.

Trebala bi se EP a i načelnik Kaknja malo pozabaviti presudom koju je Kantonalni sud u Sarajevu donio u vezi sa okolinskim dozvolama za MHE na Doljanki, jer bi se i sami mogli naći u sličnoj situaciji. Osim toga, građanski bunt za odbranu rijeka svakim danom je sve jači a broj onih koji jasno prepoznaju da MHE koriste samo za bogaćenje šačice privilegovanih sve je veći. 

(zurnal.info)