Sutra pada odluka:Da li će vijećnici Općine Centar dati zeleno svjetlo gradnji u Hastahani?
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

Sutra pada odluka: Da li će vijećnici Općine Centar dati zeleno svjetlo gradnji u Hastahani?

Za sutra (25. juli) je zakazana sjednica Općinskog vijeća Općine Centar Sarajevo na kojoj bi se trebala donijeti konačna odluka o sudbini lokaliteta Hastahana.

Da li će vijećnici Općine Centar dati zeleno svjetlo gradnji u Hastahani?
FOTO: Adi Kebo/zurnal.info

Nakon što su 17. aprila ove godine usvojili Nacrt odluke o izmjenama i dopunama Regulacionog plana Gradski centar Marijin Dvor – lokalitet Hastahana, te nakon održane javne rasprave, sutra bi vijećnici Općine Centar trebali dati konačan glas o tome da li su za ili protiv navedenih izmjena.

Usvajanjem izmjena dalo bi se zeleno svjetlo za rekonstrukciju parka Hastahana u sklopu koje je predviđena izgradnja objekta, te podzemnih garaža. Građani, kao i mnoga udruženja, su protiv ovog rješenja. 

GRAĐANI ŽELE UREĐENU PARKOVSKU POVRŠINU

Mještani, ali brojni drugi građani, protive se bilo kakvoj gradnji u parku koji danas nosi naziv „Park prof. dr. Nijaz Duraković“. Svoj stav su javno iznosili dva puta – prvi put u anketi koju je organizirala Asocijacija arhitekata u BiH 2017. godine, te na javnoj raspravi održanoj 12. novembra 2018. godine.

„Mi jesmo za rekonstrukciju, uređivanje, ali bez ikakve gradnje i nemojte nas ucjenjivati starim Regulacionom planom koji predviđa tu zgradu na centralnoj lokaciji parka“, ranije je za magazin Žurnal istakla Svjetlana Nedimović iz grupe „Jedan grad, Jedna borba“.

Iz ove grupe nezadovoljni su i samim načinom na koji je organizirana posljednja javna rasprava održana 29. maja ove godine, o čemu je Žurnal već pisao.


Građani, koji svoje mišljenje najčešće iskazuju na društvenim mrežama, su u otvorenom pismu, između ostalog, naveli: 

“Znamo da u okruženju nema otvorenih prostora za rekreaciju i sport te želimo da svako od penzionera, djece i sportaša rekreativaca nađe prostor za sebe u našoj Hastahani. Borimo se da sačuvamo i uredimo jedini skejt park u gradu koji se nalazi na prostoru Hastahane. Želimo da park bude interaktivan u smislu da mi rastemo s parkom, a da se on nadograđuje u skladu s našim potrebama. Želimo da park bude galerija na otvorenom, te prostor za predstave i manifestacije pod zvijezdama. Želimo da bude redovno održavan, čist i osvijetljen te zaštićen od lošeg uticaja saobraćaja. Treba nam PARK koji je pristupačan, otvoren i besplatan za korištenje za sve građane i građanke.”

Reagovali su i iz Udruženja “Crvena” navodeći “nedvosmislene argumente” koji idu u prilog njihovoj tvrdnji da parka neće biti ukoliko se usvoje izmjene Regulacionog plana.


Iz “Društva prijatelja grada Sarajeva” su u obraćanju javnosti, nadležnim institucijama i gradskoj vlasti istakli da je “neoprostivo da grad Sarajevo nema razvijen čitav sistem gradskih parkovskih površina, nego svjedočimo uništavanju i ono malo zelenih površina koje u gradu još postoje.”

Odbor građana Sarajeva, kojeg čine istaknuti članovi akademske zajednice na čelu s Nihadom H. Čengićem, u otvorenom pismu Međunarodnog centra za mir (IPC) upućenom premijeru KS Edinu Forti i ministru prostornog uređenja, izgradnje i zaštite okoliša KS Damiru Filipoviću, pozivaju da se “zaustavi proces izmjena i dopuna RP Marijin Dvor za lokalitet “Hastahana”, s obzirom na to da je u suprotnosti s Odlukom Općinskog vijeća o pristupanju izmjenama i dopunama”, pojašnjavajući da je “Odlukom Općinskog vijeća dopuštena samo promjena namjene planiranog objekta Muzeja Grada, unutar planirane tlocrtne površine, te da je svako drugačije postupanje nestručno i protivzakonito.”

Do objave ovog teksta premijer Forto i ministar Filipović nisu odgovorili na upite novinara Žurnala.

PRIČA O REKONSTRUKCIJI POČELA 1999.

Regulacioni plan iz 1999. godine, koji je još uvijek na snazi, u Hastahani predviđa izgradnju Muzeja opsade Sarajeva koji, zbog nedostatka sredstava, nikada nije izgrađen.

Ranije smo pisali kako je tek u oktobru 2015. godine ovo zemljište uknjiženo na Općinu Centar, iako je kupljeno prije više od 15 godina.

Tada se spominjala mogućnost da se na ovom lokalitetu gradi zgrada Vlade Federacije BiH, ali od toga nije bilo ništa. Nakon toga se počelo raditi na planu o kojem će vijećnici sutra odlučivati. 

Kada se odlučivalo o Nacrtu, 20 vijećnika je bilo “za”, dok su “protiv” bili vijećnici iz Naše stranke, te Feđa i Benjamin Isović iz SDP-a. Kako saznaje magazin Žurnal, postoji realna mogućnost da se načelnikov prijedlog usvoji, iako, navodno, neki od vijećnika još uvijek nisu odlučili kako će glasati, a njihovi glasovi mogli bi biti presudni.

Ako Općinsko vijeće usvoji prijedlog, pitanje je samo ko će biti kupac zemljišta na kojem je predviđena gradnja objekta.

Načelnik Nedžad Ajnadžić je za magazin Žurnal ranije kazao kako sigurno “neće biti niko od privatnika, nego će biti neka od državnih institucija”, dodavši kako oni procjenjuju da će za zemljište dobiti cca. četiri miliona maraka

Uklapa se to u planove Centralne banke BiH. Naime, Upravno vijeće ove institucije je u julu 2018. godine donijelo Odluku o pokretanju postupka kupovine zemljišta za izgradnju poslovnog prostora u iznosi od 4 miliona i 550 hiljada maraka bez PDV-a, a za potrebe Glavne jedinice Sarajevo.

U slučaju da se prijedlog usvoji, mještani najavljuju proteste. S druge strane, načelnik je siguran da će prijedlog biti usvojen i smatra da će građani biti zadovoljni ovim rješenjem. O sudbini Hastahane odlučit će općinski vijećnici, a kako će odlučiti i kakvi će biti naredni potezi, ostaje da vidimo.

(zurnal.info)