PONIŠTENA JAVNA NABAVKA OPĆE BOLNICE:Da li su tender za usluge revizije namještali firmi Grant Thornton?

Istražujemo

PONIŠTENA JAVNA NABAVKA OPĆE BOLNICE: Da li su tender za usluge revizije namještali firmi Grant Thornton?

Ured za reviziju utvrdio je da je žalba firme Address d.o.o. Sarajevo osnovana i da u tenderskoj dokumentaciji nije propisan datum uvođenja izabranog ponuđača u posao, kao ni datum krajnjeg roka završetka usluga. Iz Opće bolnice su ovu firmu nazvali profesionalnim žaliocem, ali stručnjaci za javne nabavke odbacuju tu mogućnost i navode da se ipak u ovom slučaju radi o zloupotrebama od strane ugovornog organa i mogućem namještanju tendera za firmu Gran Thorton d.o.o. Banja Luka

Da li su tender za usluge revizije namještali firmi Grant Thornton?
Opća bolnica Sarajevo (foto: zurnal.info)

Ured za razmatranje žalbi Bosne i Hercegovine usvojio je žalbu firme Address d.o.o. Sarajevo i poništio je postupak javne nabavke Opće bolnice „Prim dr. Abdulah Nakaš“ za usluge revizije finansijskih izvještaja za 2022., 2023. i 2024. godinu.  

Utvrdili su da je žalba osnovana i da u tenderskoj dokumentaciji nije propisan datum uvođenja izabranog ponuđača u posao, odnosno datum početka obavljanja usluga, kao ni datum krajnjeg roka završetka usluge. 

Ured je odgovor Opće bolnice na žalbu u potpunosti odbacio s obzirom na to da je kao podkriterij naveo rok izvršenja na osnovu kojeg će ponuđači ostvariti određeni broj bodova.

DETALJI ŽALBE

Firma Address d.o.o. je, prema podacima sa Portala javnih nabavki, radila usluge revizije finansijskih izvještaja za Opću bolnicu za 2015., 2021. i 2021. godinu.

Za 2016. godinu reviziju je radio Grant i Thornton d.o.o. Banja Luka, koji je u vlasništvu Aleksandra Džombića, o čemu je Žurnal već ranije pisao. Naime, prema pisanju Žurnala Grant Thorntonje kao najpovoljniji ponuđač izabran u februaru 2017. iako je u Zakonu o reviziji i računovodstvu u FBih definisano da su “ društva za reviziju dužna Ministarstvu finasija, najkasnije do 15. januara tekuće godine dostaviti fotokopije ugovora o reviziji zaključenih tokom prethodne godine”. Razlog zbog kojeg je ova firma tada ocijenjena kao najbolji ponuđač jeste što su u ponudu stavili rok od tri dana za završetak revizije!?

Reviziju Kliničkog centra i Opće bolnice radi firma Aleksandra DžombićaOMILJENI REVIZOR SEBIJE IZETBEGOVIĆReviziju Kliničkog centra i Opće bolnice radi firma Aleksandra Džombića

Firma Address d.o.o. u žalbi je navela da smatraju da tenderska dokumentacija nije pripremljena u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i u skladu sa uputstvom za pripremu modela tenderske dokumentacije i ponuda. S tim što nije propisan datum uvođenja u posao, kao ni krajnji rok završetka usluga, iz ove firme smatraju da ugovorni organ onemogućava ponuđače da adekvatno pripreme ponudu.

Ponuđači nisu u mogućnosti odrediti adekvatne rokove za izvršenje usluga jer nemaju adekvatne ulazne informacije i ostavljena im je sloboda, odnosno mogućnost nuđenja nerealnih rokova kako bi bili najpovoljniji u predmetnom postupku javne nabavke“, naveli su u žalbi.

Iz Opće bolnice su odbacili sve navode iz žalbe kao neosnovane. Njihovo pojašnjenje je, a što Ured za žalbe nije prihvatio kao adekvatan odgovor, da rokove nisu ostavili iz razloga što je rok izvršenja u tenderskoj dokumentaciji naveden kao podkriterij na osnovu kojeg će ponuđači na osnovu formule ostvariti određeni broj bodova. Napominju da se ovaj postupak nabavke vodi za 2022., da je zakonski rok za predaju revizorskog izvještaja bio do 30.06.2023.

“Ovo je četvrti put da se ponavlja postupak javne nabavke za 2022. godinu. Do danas nismo mogli provesti navedeni postupak zbog ulaganja kontinuiranih žalbi žalitelja Address d.o.o. Sarajevo na tenderske dokumentaciju i na odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača“, odgovorili su iz Opće bolnice na žalbene navode iz firme Adresse.

Ugovorni organ je ovu firmu nazvao još i „profesionalnim žaliteljem“, tvrdeći da samo odugovlače postupak s namjerom da ugovorni organ prekršajno odgovara.

ZLOUPOTREBE UGOVORNOG ORGANA

Međutim, stručnjaci za javne nabavke ipak navode da se u ovom slučaju radi o zloupotrebama od Opće bolnice, te da nema riječi o profesionalnim žaliteljima.

Slobodan Golubović, urednik portala PratimoTendere kaže da se na osnovu sadržaja rješenja Ureda za žalbu, može konstatovati da je Opća bolnica evidentno štimala tender firmi Grant Thorton d.o.o. Banja Luka.

Kada je u pitanju firma Address d.o.o., prema podacima sa Portala javnih nabavki, mislim da se ne mogu podvesti od opis ''profesionalni žalilac'' imaju svega 115 žalbi od 2016. godine do danas i značajan dio njih je usvojen“, navodi Golubović. 

Žurnal je ranije pisao da je Grant Thornton d.o.o. Banja Luka godinama bila omiljena revizorska kuća Kiničkog centra univerziteta u Sarajevu. Prema podacima Akta.ba, odgovorno lice u ovoj firmi je Isidora Džombić, dok se kao prethodni vlasnici spominju Aleksandar Džombić i Confida Revizija d.o.o. Beograd. Zanimljivo je da se, prema istim podacima, na istoj adresi nalazi i Grant Thornton consulting d.o.o. Banja Luka, u kojoj je odgovorno lice Aleksandar Džombić.

(zurnal.info)