:DAČIĆ: Srbiji dostavljen prijedlog Rezolucije o Srebrenici
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

DAČIĆ: Srbiji dostavljen prijedlog Rezolucije o Srebrenici

Misija Velike Britanje u Ujedinjenim nacijama (UN) dostavila je Srbiji prijedlog Rezolucije o Srebrenici o kojoj bi Vijeće sigurnosti UN trebalo raspravljati na sjednici 7. jula, izjavio je danas ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić

DAČIĆ: Srbiji dostavljen prijedlog Rezolucije o Srebrenici

Misija Velike Britanje u Ujedinjenim nacijama (UN) dostavila je Srbiji prijedlog Rezolucije o Srebrenici o kojoj bi Vijeće sigurnosti UN trebalo raspravljati na sjednici 7. jula, izjavio je danas ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić.

Srbija će pozorno u narednim danima razmotriti tekst rezolucije i rukovoditi se nacionalnim interesima, ne dovodeći u sumnju opredjeljenje za kažnjavanje i sankcioniranje ratnih zločina, rekao je Dačić na redovnoj konferenciji za novinare.

- Navodno je cilj rezolucije proces pomirenja, ali u tekstu se na 20 mjesta spominje genocid, a na jednom mjestu pomirenje, istaknuo je Dačić, navodeći da rezolucija ima više tačaka, opće dijelove i dijelove koji se odnose na zločin u Srebrenici.

On je najavio da se očekuje da će od utorka krenuti konsultacije s ostalim članicama Vijeća sigurnosti o Rezoluciji, koje do sada nisu obavljene.

Kako je rekao, planirano je da Rezolucija bude razmatrana 7. jula na sjednici Vijeća sigurnosti, kada je i predviđeno da jedna tačka dnevnog reda bude o Bosni i Hercegovini.

(Fena)