Slovenija:DAMIR AVDIĆ: Niko me ne mrzi, birokratiju treba restartovati
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

DAMIR AVDIĆ: Niko me ne mrzi, birokratiju treba restartovati

Birokratija je kao računar, zapne čim naleti na nepoznanicu. Treba je restartovati

DAMIR AVDIĆ: Niko me ne mrzi, birokratiju treba restartovati

Nedavno se u medijima pojavila vijest da Slovenija uskraćuje gostoprimstvo Damiru Avdiću.

Slovenska "Mladina" pisala je da je Avdić dobio preporučeno pismo Upravne jedinice Ljubljana u kojem mu se odbacuje zahtjev o produljenje privremenog boravka.

Novinari su zaključili da se u njegovom slučaju birokratija slijepo drži nelogičnih i često kontradiktornih propisa, po kojima bi Avdić morao zarađivati 50 hiljada eura godišnje, što je iznos koji premašuje i primanja slovenskog premijera Mire Cerara, da bi mogao ostati u Sloveniji. 

Na kraju teksta, uvijek budna "Mladina" upozorila je da kafkijanski labirint u kojem se zatekao muzičar, pomalo podsjeća na brisanja građana drugih nacionalnosti što se u Sloveniji radilo tijekom 1990-ih.

Kontaktirali smo Damira Avdića povodom ovog slučaja i on nam je pojasnio da je čitav slučaj samo birokratska zavrzlama:

Ovo je čisto birokratska stvar, na kakvu se može naići bilo gdje, naopako tumačenje zakona, za koje vjerujem da će se srediti na slijedećoj instanci. Ne mrzi me niko. Na taj način ravnaju sa svima koji imaju status ''Samozaposlenih u kulturi'', Slovenci ili neslovenci svejedno je. U mom je slučaju otišlo ovako daleko zato jer je moj boravišni status drugačiji. A birokratija je kao računar, zapne čim naleti na nepoznanicu. Treba je restartovati - rekao nam je Damir.

Ono što nas najviše raduje jeste njegov optimizam da će se čitav problem uskoro pozitivno riješiti.

(zurnal.info)