Tužioci iz Prijedora:Davor Dragičević osumnjičen za ugrožavanje sigurnosti ministra policije i načelnika
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Tužioci iz Prijedora: Davor Dragičević osumnjičen za ugrožavanje sigurnosti ministra policije i načelnika

Vlasti u Republici Srpskoj su, u sprezi sa pravosudnim institucijama na koje imaju ogroman uticaj, krenule u akciju čiji je cilj ukloniti Davora Dragičevića i građane koji ga podržavaju sa Trga Krajine u Banjaluci

Davor Dragičević osumnjičen za ugrožavanje sigurnosti ministra policije i načelnika

Davor Dragičević, otac ubijenog 21-godišnjeg mladića iz Banjaluke Davida Dragičevića, dobio je poziv da se 3. decembra pojavi u Okružnom tužilaštvu u Prijedoru i da izjavu u svojstvu osumnjičenog za, kako je navedeno, ugrožavanje sigurnosti ministra policije RS Dragana Lukača i načelnika Uprave za organizovanikriminal MUP RS Darka Ilića.
Navedeno je da će Dragičević, ako se ne odazove pozivu, a svoj izostanak ne opravda, biti „prinudno doveden“.

Nema sumnje, vlasti u Republici Srpskoj su, u sprezi sa pravosudnim institucijama na koje imaju ogroman uticaj, krenule u akciju čiji je cilj  - ukloniti Davora Dragičevića i građane koji ga podržavaju sa Trga Krajine u Banjaluci.

Sam Davor je izjavio da posjeduje informacije prema kojima entitetske vlasti namjeravaju da njega i grupu „Pravdu za Davida“ do nove godine „počiste“ sa Trga.

Nema sumnje, pozvan je na saslušanje zbog verbalnog delikta. Dragičević je u svojim javnim istupima, kako na Trgu Krajine, tako i putem medija, u poslednjih osam mjeseci iznio niz teških optužbi na račun Lukača, Ilića, ali i ostalih policijskih funkcionera i vrha vlasti RS, optužujući ih da su umiješani u organizovano ubistvo njegovog sina Davida ili u zataškavanje ubistva.

Posebno interesantno u vezi s pozivom koji je stigao na adresu Davora Dragičevića je to što je taj poziv stigao iz Okružnog tužilaštva u Prijedoru.

„Teritorijalna nadležnost Okružnog javnog tužilaštva u Prijedoru je određena Zakonom o javnim tužilaštvima Republike Srpske, a odnosi se na procesuiranje krivičnih djela za koje je nadležan Okružni sud u Prijedoru, koji pokriva područje grada Prijedora, te opština Kozarska Dubica, Novi Grad, Kostajnica, Krupa na Uni i Oštra Luka“, navedeno je na zvaničnoj internet stranici ovog tužilaštva.
Davor Dragičević nastanjen je u Banjaluci i nema nikakve veze s Prijedorom.

Prema Krivičnom zakonu RS, mjesna nadležnost sudova (Forum delicti commissi), član 25., definiše da je „nadležan je sud na čijem području je krivično djelo izvršeno ili pokušano“, iz čega proizilazi da je poziv za saslušanje Dragićeviću trebalo da uputi Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci, a ne ono u Prijedoru.

„Dobio sam uranjenu novogodišnju čestitku od zločinačkih institucija ove države. Sad nisu smjeli u Banjaluci ova dvojica (tužioci Želimir Lepir i Dalibor Vrećo), ali imaju svoju filijalu u Prijedoru, u kojoj su Mladen Mitrović i okružni tužilac Damir Muminović. Možete me…, znate šta, svi vi. Moja adresa je Franca Šuberta 50 A. Ne znam uopšte šta imam sa Prijedorom“, rekao je Davor Dragičević.

Davor Dragičević nema ništa sa Prijedorom, ali zato postoji odlična lična veza Dalibora Vreće, postupajućeg tužioca u slučaju teškog ubistva Davida Dragičevića, Mladena Mitrovića, glavnog okružnog tužioca u Prijedoru, Miodraga Bajića, šefa Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanih i najtežih oblika privrednog kriinala pri Republičkom javnom tužilaštvu, Mahmuta Švrake, glavnog republičkog tužioca i Darka Ilića, načelnika Uprave za organizovani i teški kriminal MUP RS.
Svi oni su bili u nekadašnjem Specijalnom tužilaštvu RS, na čijem čelu je bio Bajić i koji, nema sumnje, i dalje kontroliše cijelu ovu tužilačku ekipu. Što se tiče glavnog Okružnog tužioca u Banjaluci, Želimira Lepira, jasno je da ga „drže u šaci“ zbog primanja mita u vrijeme dok je bio sudija, zbog čega su pojedinci umjesto u zatvoru završili na slobodi.

Nonsens je da se krivično goni otac, koji traži kaznu za ubice svog sina i one koji su ubistvo naložili. Davor Dragičević od samog početka tvrdi da su njegovog sina oteli i ubii pripadnici MUP RS, a da je su u zataškavanje ubistva umješani čelni ludi u vrhu policije, pravosudja i vlasti RS.
„Kad ste tako ažurni, gdje su trojica momaka iz Gospodske ulice sa snimaka (18. marta, u noći nestanka Davida Dragičevića op.a.)? Kad ste tako ažurni, pustite snimak Raiffeisen banke od 18. marta, da vidite kako se otima dijete od 21 godinu u centru grada Banjaluka i vodi u smrt“, poručio je Davor pravosudnim institucijama koje ga sumnjiče da je „ugrozio bezbjednost“ Dragana Lukača i Darka Ilića.

(zurnal.info)