Tuča na Glavnom odboru SNS RS:Delegati iz Han Pijeska i Dervente pretukli predsjednika Šukala
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pošta sa okupirane strane

Delegati iz Han Pijeska i Dervente pretukli predsjednika Šukala

Delegati iz Han Pijeska i Dervente pretukli predsjednika Šukala

Scena: Hotel “Vidović” Banjaluka, 2 sprat, konferencijska dvorana

Naziv komada: Glavni odbor Srpske napredne stranke u Republici Srpskoj

Radnja: donošenje odluka “ključnih” za dalji rad stranke i “diskusije”

Glavne uloge: Adam Šukalo, predsjednik SNS; kadrovi stranke iz Prijedora, Han Pijeska, Sokoca, Dervente; zaštitari, policija, ostali

Scenario: Ljubiša Aladžić, bivši generalni sekretar SNS

Režija: Jovan Hadži Mitrović, nesuđeni predsjednik SNS RS, prognanik iz DNS

Premijera: 5. juni 2011.

Zaštitari, iznajmljeni da obezbjeđuju GO SNS, stajali su na vratima konferencijske dvorane sa spiskom lica koja mogu prisustvovati sjednici Glavnog odbora stranke. Predsjednički sto u dvorani već su zauzeli Adam Šukalo i ostali iz vrha partije. Očekivalo se tridesetak članova GO, koji su trebali donijeti odluku šta i kako dalje sa strankom – kćerkom srbijanske najjače opozicione partije, koju predvodi nekadašnji šešeljevac Toma Nikolić.

Dok su se partijci smještali, članovi obezbjeđenja ubačeni su kao iz katapulta u dvoranu - doslovno su pregaženi. Frakcijaši SNS-a dotrčali su do “predsjedničkog stola” i počeli tući Šukala. Prebijali su ga drugovi iz Han Pijeska i Dervente - šaka u rebra, šamar; nabijanje u ćošak; pa istim redom nanovo uz obilje sočnih psovki. “Kolega” iz Prijedora sve vrijeme ga je polijevao vodom, valjda da mu ne dozvoli da se onesvijesti, a “kolega” sa Sokoca sve je uredno snimao mobilnim telefonom, kako bi se događaj ovjekovječio na mreži.

KADROVSKA HADŽIJANJA

Bijedne scene viđene na GO SNS RS dokaz su da naprednjaci jesu promijenili ime, ali ne i šešeljevsku ćud. Na sličan način razišli su se samo ovdašnji radikali prije nekih desetak godina, kada je žrtva “političkih unutarstranačkih previranja” bio tadašnji zakleti šešeljevac, a sadašnji bosićevac Ognjen Tadić. Čini se da politika zna biti veoma bolna. Spoznao je to i omaleni Šukalo, koji je na kraju otet iz ruku neistomišljenika, intervenisala je i policija, napisane su prijave, GO održan je u lokalu kraj Vrbasa, agresivni su stavljeni u postupak pred stranačkim organima, iz stranke se tvrdi da se ide dalje. Gdje?

Od samog početka u SNSRS sve je naopako postavljeno, a inauguracija bezbojnog, netalentovanog, politički neobrazovanog diletanta Luke Kecmana, zorno je ukazivala kako će SNS završiti. U maju prošle godine, Beograd je Kecmana škartirao, a na čelo stranke doveo SDS-ov škart Adama Šukala, kao mladu snagu, koja je pomela sve osnivače ovdašnjeg SNS. Izborni rezultat bio je katastrofalan. Nakon toga u igru se ubacio Jovan Hadži Mitrović, koji je nakon oktobarskih izbora, škartiran iz DNS-a, jer nije podržao kandidaturu Milorada Dodika za predsjednika RS. Hadžija i Ljubiša Aladžić, bivši generalni sekretar stranke, sazvali su skupštinu na kojoj su se Hadžiju izabrali za predsjednika stranke. Muke je prekratio Osnovni sud u Banjaluci, koji je 30. maja ove godine presudio da je Šukalo legitiman i legalan, a da Hadžija treba na drugom mjestu tražiti lopatu prvog grobara. Postfestum sudske odluke jeste prebijanje Šukala, uz snažno zalivanje vodom, kako bi sve išlo “glatko”.

Cijela ova priča ispričana je ne zato što je SNS RS bitan u ovom entitetu i BiH (upravo je suprotno - ne znače ništa), već što oslikava mizerno stanje nacije, “svjesne” da je “para sigurna” jedino u politici, a da ništa drugo ne donosi tako veliku i brzu zaradu. Bitka za SNS je bitka za skute Tome Nikolića, koji jeste brend u Srbiji, (što ne znači da će ikada brendirati i vlast), i pokušaj da se zaobilaznim putem, preko Beograda, steknu pozicije u Banjaluci. Pa i po cijenu razbijenih, (a kako se zakuhalo ne bi trebalo iznenaditi i mrtvih), glava.

(zurnal.info)