SAMO SAM SVJEDOK:Demant savjetnika ministra Fadila Jaganjca i odgovor Žurnala
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pošta sa okupirane strane

SAMO SAM SVJEDOK: Demant savjetnika ministra Fadila Jaganjca i odgovor Žurnala

Na Žurnalov test “IZA KULISA POLICIJSKE ISTRAGE (1): Sutkinji, uhapšenoj zbog korupcije, pomagao savjetnik ministra unutrašnjih poslova” demant je dostavio Fadil Jaganjac. Objavljujemo njegov dopis u cjelosti kao i odgovor Žurnala.

Demant savjetnika ministra Fadila Jaganjca i odgovor Žurnala

U tekstu se navodi da je uhapšena sutkinja Melisa Kovačević, preko mene, pokušala utjecati na komandira Policijske stanice (PS) Doboj-Jug da izvrši povrat vozačke dozvole osobi M.D. kojoj je oduzeta početkom godine na području Doboj-Juga. Ovim putem Vas obavještavam kako je vozačka dozvola navedenoj osobi oduzeta na dva mjeseca, a sankcionirana je i sa dva kaznena boda. Također, vozačaka se još uvijek nalazi u PS Doboj-Jug i još traje ova mjera. Također, notorna je laž da je osoba S.M. vršio pritisak i urgirao da se vozačka dozvola vrati. Da su navodi tačni, sve naprijed izrečene sankcije ne bi bile preduzete.   U svom senzacionalističkom tekstu, temeljenom na osnovu neprovjerenih informacija, navodite da je uhapšena sutkinja Kovačević po prethodnom dogovoru sa mnom ubrzala postupak protiv A.B., kojem je oduzet BMW zbog ranijih prekršaja i novčanih kazni, a koje mu je vraćeno. Ovdje posebno naglašavam da je Poicijska uprava I Zenica podnijela žalbu na izrečenu mjeru, odnosno jer je automobil vraćen, što dovoljno govori da nikada niko nije intervenirao.   U svom tekstu kažete da je nepoznat moj status u predmetu sutkinje Kovačević, očito vješto izbjegavajući da iznesete stvarno stanje. Ovim putem Vas obavještavam da je moj status, bio, kao svjedok u ovom predmetu, što Vam je očigledno poznato, ali ste ciljano izbjegli u javnosti prezentirati ovaj podatak koji bi bio i jedini tačan u Vašem tekstu.

Također, u ovom postupku svjedoci su bili mnoge sudije, advokati, ugledni Zeničani, zastupnici u Parlamentu, pa s razlogom smatram da je objavljeni tekst lični obračun onih kojima smeta profesionalac, pa su našli podršku u Vama. Inače, kada god možete, negativno pišete o kadrovima A-SDA, a što je javnost mogla do sada u više navrata i lično se uvjeriti.  Žalosno je da u svome tekstu, u negativnom kontekstu, pominjete “odlične veze u Tužilaštvu ZDK”. Podsjetit ću Vas kako sam 30 godina u policiji i imam odličnu profesionalnu saradnju sa bh. sudovima i Tužilaštvima, a dva mandata sam, također, bio sudski vještak iz oblasti kriminologije.   Stoga, takve navode smatram direktnim pritiskom na pravosuđe od strane novinara Gutića jer očito se nekome ne sviđa što sam u ovom predmetu bio svjedok ili se, pak, naovaj način, pokušava zametnuti istraga, odnosno usmjeriti u pogrešnom pravcu sa stvarnih osoba koje su, možda, bile u ovakvim ili sličnim radnjama. Međutim, Vaše želje su jedno, a stvarnost je drugačija.

 U tendencioznom i neprovjerenom tekstu pominjete i kako u saradnji sa ministom Dariom Pekićem pokušavam formalno i neformalno preuzeti kontrolu nad policijom u ZDK, što smatram krajnje ispranom frazom i to nema veze s istinom jer niko ne može utjecati na operativni rad policije, odnosno da neko uzme sebi za pravo da odlučuje ko će se procesuirati, a ko ne. To bi onda bilo krivično djelo.  Međutim, ovakvi i neprovjereni, ciljani i, očigledno, naručeni tekstovi bez argumenata i dokaza, ali i svi budući koje najavljujete, meni daju za pravo da zaključim kako to radite iz ličnih razloga, a zbog čega ću svoja prava tražiti zakonskim putem.  Inače, u svojoj dugogodišnjoj biografiji, kao diplomirani kriminalist - pravnik, časno sam obavljap poslove sudskog vještaka (dva mandata), nosilac sam “Zlatnog ljiljana”, policijske značke 1992. - 1995. na državnom nivou. Za svoj rad i profesionalan odnos nagrađen sam od R MUP-a i Federalnog MUP-a.

 Obavljao sam pozicije od općinskih do državnih nivoa: inspektor za organizirani kriminal, šef Službe “92”, komandir policije, načelnik PU Zenica, načelnik CZB Zenica - Sektora Javne bezbijednosti, sekretar ministarstva MUP-a ZDK, šef Ureda za međunarodnu saradnju, šef Odjela za međukantonalni criminal FMUP-a, načelnik Granične policije BiH u dva mandata - Terenska uprava, savjetnik za unutrašnje poslove i politički sustav predsjednika Federacije BiH, zamjenik ministra u Kantonu 10, najveći čin u policiji, predsjednik IPA-e ZDK (Internacionalna policijska organizacija), neosuđivan, a trenutno sam savjetnik MUP-a ZDK.

 S poštovanjem, Fadil Jaganjac

Odgovor Žurnala:

Gospodine Jaganjac, problem ovog društva i jeste što su u ovom postupku izjave morali davati, kako i sami navodite „mnoge sudije, advokati, ugledni Zeničani, zastupnici u Parlamentu“ pa i vi kao dugogodišnji policijski djelatnik, trenutno savjetnik ministra unutrašnjih poslova ZDK.  Floskule tipa „naručeno, tendeciozno, ciljano, laži, neprovjereno“ nisu argumentacije, to bi trebali znati, kao i da pojam „neosuđivan“ može značiti da je u pitanju i brisanje kazne iz evidencije. Uostalom, ako navodi Žurnala nisu tačni, zašto istražujete  ko je izvor informacija? Da vam pomognemo, za sve nedoumice obratite se nadležnom tužilaštvu i sudu, koji su u svojim izvještajima opisali sve upravo onako kako je Žurnal naveo.

 


(zurnal.info)