REKLAMIRANJE OPĆINE NOVO SARAJEVO:Desetine hiljada KM potrošeno za samopromociju načelnika Tanovića

Istražujemo

REKLAMIRANJE OPĆINE NOVO SARAJEVO: Desetine hiljada KM potrošeno za samopromociju načelnika Tanovića

Informisanje javnosti, a zapravo reklamiranje rada Općine i načelnika ugovarano je i prošle godine. Pritom se ne radi o objavama konkursa i oglasa ili nečega što općine po zakonu moraju objavljivati. U maju prošle godine Općina Novo Sarajevo dodijelila je dva ugovora za "informisanje javnosti" putem radio i TV programa - FACE TV vrijedan oko 10 hiljada KM i 21 hiljadu KM za TVSA. Posao informisanja putem društvenih mreža i tada je dobila ZPR agencija.

Desetine hiljada KM potrošeno za samopromociju načelnika Tanovića
Foto: Općina N. Sarajevo

Općina Novo Sarajevo ulaže skoro 80 hiljada KM bez PDV-a za vlastito reklamiranje. Početkom godine objavljena su dva javna poziva za informisanje javnosti o aktivnostima Općine – jedno putem printanih i online medija u iznosu od 51 hiljadu KM, i drugo za “informisanje javnosti” putem radija i televizije – oko 25 hiljada KM. 
Za drugi ugovor, informisanje putem radija i televizije, još uvijek nije objavljeno obavještenje o dodjeli ugovora, dok je za prvi ugovor posao dobila Agencija ZPR, koja se jedina i prijavila na javni poziv. 

Predmet ove javne nabavke je pružanje usluga informisanja putem on-line medija, web portal i društvenih mreža:
- Pružanje usluga informisanja putem printanih medija;
- Plasiranje već sačinjenih objava na najmanje sedam web portala i jednim printanim dnevnim listom u periodu trajanja ugovora;
- Pružanje usluga informisanja putem društvenih mreža Facebooka i Instagram, a koje podrazumijeva „boost post“ već sačinjenih objava sa uračunatim iznosom na ime troškova Facebooka i Instagrama do 40 KM po objavi.

Informisanje javnosti, a zapravo reklamiranje rada Općine i načelnika ugovarano je i prošle godine. Pritom se ne radi o objavama konkursa i oglasa ili nečega što općine po zakonu moraju objavljivati. 

U maju prošle godine Općina Novo Sarajevo dodijelila je dva ugovora za "informisanje javnosti" putem radio i TV programa - FACE TV vrijedan oko 10 hiljada KM i 21 hiljadu KM za TVSA. Posao informisanja putem društvenih mreža i tada je dobila ZPR agencija. 

U 2022. godini pod stavkom "Usluge poboljšanja položaja građana i promoviranja općih interesa zajednice" Općina je potpisala deset ugovora vrijednih od 1.500 do 10 hiljada KM. 

Obećali smo građanima sistemska rješenja i suštinske promjene. Nismo im obećali populizam i samopromociju - napisao je nakon preuzimanja mandata načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović. Budžetska sredstva u ovom slučaju koriste se ipak upravo za to. 


(zurnal.info)