BHANSA:Čovićev zet dijeli 100.000 KM za reklamiranje, tenderi namješteni odabranim klubovima

Istražujemo

BHANSA: Čovićev zet dijeli 100.000 KM za reklamiranje, tenderi namješteni odabranim klubovima

BHANSA provodi tender za nabavku marketinških usluga, odnosno usluga reklamiranja, a skoro 100.000 KM dijeli se sportskim klubovima sa sjedištem u Mostaru, Grudama, Ljubuškom, Laktašima i Banjoj Luci. Osim grubog kršenja zakona u vidu namještanja tendera, nameće se i pitanje opravdanosti izdvajanja novca za reklamiranje jedne državne agencije koje ne posluje na komercijalnim, tržišnim principima

Čovićev zet dijeli 100.000 KM za reklamiranje, tenderi namješteni odabranim klubovima
Davorin Primorac (Foto: bhansa.gov.ba)

Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA), kojom rukovodi Davorin Primorac, inače zet lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, odlučila je krenuti stopama Elektroprivrede HZHB te se, uz kršenje zakona, reklamirati. I to preko odabranih sportskih klubova sa sjedištem u Mostaru, Grudama, Ljubuškom, Laktašima i Banjoj Luci.

Elektroprivrede troše milione javnog novca uz kršenje zakona i zloupotrebeREKLAMIRANJE BEZ KONKURENCIJEElektroprivrede troše milione javnog novca uz kršenje zakona i zloupotrebe

Dok je pažnja javnosti usmjerena na predizbornu kampanju, Primorac i saradnici su 16. septembra objavili tender za nabavku marketinških usluga, odnosno usluga reklamiranja, u vrijednosti od 85.000 KM bez PDV-a, odnosno skoro 100.000 KM s uračunatim porezom.

Pri tome, grubo se krši Zakon o javnim nabavkama, a detaljniji uvid u tendersku dokumentaciju slikovito prikazuje na koji način se izigravaju propisi koji uređuju oblast javnih nabavki.

Činjenica da se Primorac i saradnici žele reklamirati preko muških i ženskih nogometnih, rukometnih, vaterpolo i futsal klubova, daje samo privid transparentnosti i fer konkurencije, dok je u suštini svaki od ukupno osam lotova unaprijed namješten. I to klubovima sa hrvatskim ili srpskim predznakom ili obilježjem, te klubovima čiji su „vatreni“ navijači predstavnici vlasti.

Radi lakše preglednosti, ukratko ćemo analizirati svaki lot.

LOT 1 - Reklamiranje putem nogometnog kluba

Uvidom u tehničke i profesionalne sposobnosti koje potencijalni ponuđači moraju ispuniti, jasno je da je ovaj lot vrijedan 15.000 KM bez PDV-a "namješten" HŠK Zrinjski iz Mostara.

Pored toga što je mjesto pružanja usluge ograničeno na Mostar, zahtjevima da taj klub sudjeluje u najvišem rangu bh. nogometa, da je bio prvak države, te da raspolaže stadionom s najmanje 8.000 sjedećih mjesta, i više je nego jasno ko je jedini ko može ispuniti sve ove uvjete.

Podsjetimo, HŠK Zrinjski je klub koji se identificira kao hrvatski, čiji je veliki navijač i Dragan Čović, te u čijim su upravljačkim strukturama HDZ-ovi kadrovi.

Dragan Čović prima priznanje od predstavnika HŠK Zrinjski (Foto: hdzbih.org)

LOT 2 - Reklamiranje putem ženskog rukometnog kluba

Za ovaj vid reklamiranja iz BHANSA-e odrabrali su Grude. I ne samo to, jer je jasno da je 10.000 KM namješteno HRK Grude.

Sve navedene uvjete jedino ovaj ženski rukometni klub ispunjava, a treba li reći da je riječ o klubu koji se također identificira kao hrvatski, u općini u kojoj se za sve bitno pita HDZ BiH.

LOT 3 - Reklamiranje putem muškog rukometnog kluba

Isti iznos ide u još jednu HDZ-ovu utvrdu – Ljubuški. Odatle je RK Izviđač za kojeg je nacrtan treći lot.

LOT 4 - Reklamiranje putem nogometnog kluba

Kada je riječ o ovom lotu, vrijednom 14.000 KM bez poreza, konkurencija, iako ograničena, naizgled postoji.

Navedene uvjete mogu ispuniti i HŠK Zrinjski, ali i FK Velež. Međutim, s obzirom na to da je prvi lot prilagođen Zrinjskom, opravdano je očekivati da će ovaj lot na kraju pripasti FK Velež, čiji je „vatreni“ navijač premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

Foto: Facebook / Nermin Nikšić

LOT 5 - Reklamiranje putem muškog rukometnog kluba

Ako u prethodnom lotu ima neke dileme, u ovom zasigurno nema, jer je ovaj apsolutno prilagođen RK Velež.

Osim teritorijalnog ograničavanja na Mostar, zahtjevom da je klub barem jednom bio, interesantno, viceprvak drugog ranga rukometnog takmičenja u BiH, jasno se dalo do znanja kome je namijenjen iznos od 7.000 KM.

LOT 6 - Reklamiranje putem futsal kluba

Iznos od 4.000 KM namijenjen je futsal klubu iz Mostara koji organizira školu futsala za predškolarce i školarce, te koji raspolaže terenom/dvoranom za trening i utakmice.

U ovom slučaju je konkurencija moguća, ali s obzirom na to kako su ostali lotovi kreirani, ne bi bilo iznenađenje da i u ovom slučaju stigne samo jedna ponuda.

LOT 7 - Reklamiranje putem nogometnog kluba

Novca ima i za sportske klubove iz bh. entiteta Republika Srpska. Tako je iznos od 13.000 KM namijenjen FK Laktaši.

Jasno, ovo je jedini klub iz Laktaša koji može ispuniti navedene uvjete, a poznato je da je upravo iz ovog mjesta predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik.

LOT 8 - Reklamiranje putem vaterpolo kluba

Konačno, posljednji lot u iznosu od 12.000 KM bi trebao ići u Banju Luku, i to u budžet VK Banja Luka.

Inače, jedini klub iz BiH koji se takmiči u regionalnoj Alpe vaterpolo ligi je VK Banja Luka.

Ugovori koji se budu zaključili važit će do kraja sportskih sezona u takmičenjima u kojima nastupaju klubovi.

 

NESVRSISHODNO I NEPOTREBNO

 

Ovo nije prvi put da ugovorni organi u Bosni i Hercegovini na ovakav način krše Zakon o javnim nabavkama. To, prema pravilu, prolazi nekažnjeno, između ostalog zbog toga što Agencija za javne nabavke BiH ne može zaustaviti ovu praksu jer ne može analizirati tenderske dokumentacije. Drugim riječima, izvori praćenja postupaka javnih nabavki, prema važećem pravilniku, ne mogu biti tenderske dokumentacije koje sačinjavaju ugovorni organi.

Kako Elektroprivreda HZHB namješta tendere nogometnim klubovima bez sankcijaPRAVILNIK KAO KLJUČNI PROBLEMKako Elektroprivreda HZHB namješta tendere nogometnim klubovima bez sankcija

Tako izostaje proaktivna uloga Agencije, ne reagiraju ni nadležna tužilaštva, a ovakav tender eventualno bi mogli zaustaviti drugi potencijalni ponuđači tako što bi izjavili žalbu.

Konačno, nameće se i pitanje opravdanosti provođenja ovakve nabavke, jer je BHANSA državna agencija koja ne posluje na komercijalnim, tržišnim principima. Stoga bi se ovakva nabavka mogla ocijeniti nesvrsishodnom i nepotrebnom, te posebno problematičnom jer se radi o trošenju javnog novca.

(zurnal.info)