NISMO MI, TO SU ONI PRIJE NAS:Direktor APIK-a Elvis Kondžić štiti Dragana Baševića
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

NISMO MI, TO SU ONI PRIJE NAS: Direktor APIK-a Elvis Kondžić štiti Dragana Baševića

U APIK-u ne znaju da je Dragan Bašević, stručni savjetnik za zaštitu lica koja prijavljuju korupciju, zabranjenim pečatom sa dvoglavim orlom ovjerio dokument o imenovanju biračkih odbora na Sokocu i počinio krivično djelo. Direktor Elvis Kondžić ne bavi se problemima Hasima Šabotića.

Direktor APIK-a Elvis Kondžić štiti Dragana Baševića
Dragan Bašević

Nismo mi, to su oni prije nas i sve što problematizirate u vezi sa Draganom Baševićem, stručnim savjetnikom za zaštitu lica koja prijavljuju korupciju, odnosi se na period ranijeg menadžmenta Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u Bosni i Hercegovini.

Ovo je, ukratko, odgovor Elvisa Kondžića, direktora APIK-a, koji je poslao na adresu Žurnala, a nakon što je Bašević, inače čovjek od povjerenja sokolačkog načelnika Milovana Cicka Bjelica (SDS), kao predsjednik Opštinske izborne komisije Sokolac zabranjenim pečatom sa dvoglavim orlom ovjerio dokument o imenovanju biračkih odbora.

Uvidom u službenu dokumentaciju, nastavio je Kondžić, utvrđeno je da Agencija nije zaprimila nikakvu prijavu u vezi sa navodima Žurnala niti su njemu poznate informacije o Baševiću.

Bašević je, priznaje sadašnji direktor, odobrenje da bude predsjednik sokolačkog OIK-a dobio od sada već prošlog direktora Hasima Šabotića. Napomenuo je da je sve to u skladu sa Zakonom o državnim službenicima u institucijama BiH. Pečat sa dvoglavim orlom i u ovom odgovoru je zaobišao.

Na pitanje da li je APIK upoznat da je još 2004. godine tadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaun razriješio Baševića funkcije u policiji zbog pomaganja presuđenom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, Kondžić ističe da je on u fotelju direktora APIK-a sjeo 27. jula ove godine i da nije imao uticaj na ranija zapošljavanja.

Šta će kao direktor uraditi sada, kada je za njegovog mandata Bašević počinio krivično djelo – nema ideju, ali „medijima stoji na raspolaganju za dalju saradnju“.

 

Žurnal podsjeća i javnost i APIK na Baševićevo grubo kršenje niza zakona i Ustava Bosne i Hercegovine.

NEPROČIŠĆENA VS. ROMANSIRANA BAŠEVIĆEVA BIOGRAFIJA

Dragan Bašević, stručni savjetnik za zaštitu lica koja prijavljuju korupciju u APIK-u, osim kao Karadžićev pomagač i Cickov čovjek, poznat je i kao snagator koji pretuče kolegu, sve prizna policiji, plati prekršajnu kaznu i nastavi neometano da radi. 

„Novi dokazi izbornih krađa i kršenja Izbornog zakona tokom opštih izbora svakim danom su sve veći. Primjeri pokušaja nedozvoljenog uticaja na birače zabilježen je na Sokocu. Osim što je predsjednik biračkog odbora stajao naslonjen na glasačku kutiju, što ukazuje na mogućnost pritiska na glasače, zabilježen je još jedan nevjerovatan slučaj. Naime, dokument o imenovanju biračkih odbora Sokolac ovjeren je pečatom na kome je dvoglavi orao“, objavila je televizija BN 8. oktobra.

Po ko zna koji put potvrđeno je da ova SDS-ova struja otvoreno radi za SNSD i lidera mu Milorada Dodika i ne preza od počinjenja krivičnih djela.

Pečat sa dvoglavim orlom, kojim je Bašović ovjerio Odluku o imenovanju biračkog odbora za otvaranje vreća na biračkim mjestima, zabranjen je nakon presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine iz 2007. godine.

Službovanje u policiji tokom poslijeratni godina Bašović je iskoristio za „pomoć prijatelju“. Odlukom od 9. februara 2004. godine, tadašnjeg visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna, razriješen je funkcije. Taj dokument i danas je na zvaničnom sajtu OHR-a.

„Gospodin Bašević je policijski službenik u Srpskom Sarajevu. Umiješan je u kriminalne aktivnosti koje štete stabilnosti i vladavini prava, od kojih neke ili sve, direktno ili indirektno, pružaju materijalnu podršku i izdržavanje optuženom Radovanu Karadžiću. Bašević tako opstruiše proces implementacije mira i mora biti smijenjen sa javne funkcije.“

U Baševićevoj biografiji, međutim, piše:

„Dragan Bašević je dipl. pravnik - smjer nacionalna bezbjednost. Zaposlen je u Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) na poslovima stručnog savjetnika za zaštitu lica koja prijavljuju korupciju u Institucijama BiH. Raniji profesionalni angažman: inspektor za krvne i seksualne delikte u CJB istočno Sarajevo, komandir policijske stanice Sokolac, rukovodilac operativnog centra CJB I. Sarajevo, savjetnik načelnika Opštine Sokolac, te šef kabineta načelnika Opštine Sokolac. Certificirani je predavač Agencije za državnu službu BiH za teme prevencija i suzbijanje korupcije, te izrada plana zaštite i spašavanja, te predavač na obukama u organizaciji APIK-a.“

U njegovoj biografiji postoje još neki detalji o koima Bašević ne govori. Žurnal se time bavio prije dvije godine.

DŽAKULA I BAŠEVIĆ ZDRUŽENO

„Sadržaj priče je gotovo šablonski. Februara 2017. godine djelatnici Uprave za indirektno oporezivanje BiH obavljali su kontrolu prometovanja lož-ulja firme 'Bavipp' iz Posušja vlasnika Jerka Vicana. Kontrola je pokazala niz sumnjivih radnji. Tako je utvrđeno da je samo prema firmi 'Klik' iz Istočnog Sarajeva razduženo oko 300.000 litara lože ulja. Pokazaće se da je ta firma fiktivna te je tako izbjegnuto plaćanje poreza, odnosno akciza za putarinu. Sumnjivi su bili i ostali navodni kupci i sve je trebalo rezutirati krivičnim postupkom“, stoji u tekstu od 22. septembra 2020. godine.

Inspektori su tada upozorili da je pumpu i opremu „Bavippa“ na papiru preuzela firma “Strips”, u vlasništvu – supruge vlasnika “Bavippa”. Kada biste točili gorivo, račun bi izdavao „Strips“.

Kako je „Bavipp“ tada imao porezni dug veći od pola miliona maraka, nije bilo teško zaključiti da je registracija nove firme samo prevencija za eventualnu prisilnu naplatu duga pljenidbom imovine. Prije toga je na istom mjestu, prema navodima iz zapisnika, poslovala firma “Prestiž” u vlasništvu brata Jerka Vicana, koja je izvršila prenos imovine na „Bavipp“. I ona je bila poreski dužnik – tada oko 250.000 maraka.

Dovoljno ilustrativan podatak o radu „Bavippa“ je i izjava knjigovođe, koji je inspektorima priznao da „više ne vodi poslovne knjige, jer se vlasnik bavi sumnjivim poslovima“. Vlasnik „Bavippa“ Jerko Vican osoba je poznata iz crnih hronika. Hapsila ga je i policija Hrvatske još 2008. zbog sumnje u šverc cigaretama.

APIK-ov savjetnik za zaštitu zviždača krši Izborni zakonKARADŽIĆEV POMAGAČ DRAGAN BAŠEVIĆAPIK-ov savjetnik za zaštitu zviždača krši Izborni zakon

No, Vican je zaštićen od eventualnog hapšenja, uz svesrdnu pomoć HDZ-ovog direktora UIO Mire Džakule. On je pronašao jednostavno rješenje. Inspektora koji je kontrolisao „Bavipp“ iz Mostara je premjestio na rad u Tuzlu, a oni koji su nastavili kontrolu sve su “ispeglali”. Sud je naknadno presudio da je premještaj bio nezakonit, ali nakon toga Džakula inspektora rapoređuje u Sarajevo.

Navedeni inspektor UIO uporedo je od APIK-a tražio status prijavitelja korupcije. No, tu se još jednom pokazala besmislenost postojanja ove na papiru dobro zamišljene institucije, koja je takav status do sada dala samo za osam osoba!?

Tadašnji direktor Hasim Šabotić nije prihvatao zahtjev. Ipak, možda je bilo bolje reći da zahtjev nije prihvatao Dragan Bašević. Prema izvorima Žurnala, Bašević je slovio kao glavni Šabotićev savjetnik. Ovaj kadar sokolačkog načelnika Bjelice može sebi priuštiti i da fizički atakuje na kolegu ispred agencije, potom to prizna policiji, plati prekršajnu kaznu, a sve bez logične i disciplinske prijave.

Bašević se nadao da bi mogao dobiti poziciju zamjenika direktora APIK-a iz reda srpskog naroda. Izbor je blokirao HDZ, jer nije dopuštao imenovanje kadrova SDS-a. Bašević se nadao i da bi mentor Bjelica mogao (konačno) paktirati sa SNSD-om i potom njemu obezbjediti poziciju. Na posljednjim izborima stvar je sam uzeo u svoje ruke...

(zurnal.info)