POTVRĐENO PISANJE ŽURNALA:Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja RS skoro pola miliona maraka namjestio „Prointeru“
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

POTVRĐENO PISANJE ŽURNALA: Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja RS skoro pola miliona maraka namjestio „Prointeru“

„Prointer“ je neprikosnoven vladar novca građana. Ponovo je potvrđeno pisanje Žurnala. Vršilac dužnosti direktora Fonda zdravstvenog osiguranja Dejan Kusturić, kroz novu nabavku računarske opreme, firmi izuzetno bliskoj porodici Milorada Dodika namjestio je posao vrijedan 444.595 KM.

Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja RS skoro pola miliona maraka namjestio „Prointeru“
Dejan Kusturić, v.d. direktora FZO RS

 

„Prointer“ je neprikosnoven vladar novca građana. Ponovo je potvrđeno pisanje Žurnala. Vršilac dužnosti direktora Fonda zdravstvenog osiguranja Dejan Kusturić, kroz novu nabavku računarske opreme, firmi izuzetno bliskoj porodici Milorada Dodika namjestio je posao vrijedan 444.595 KM.

Za IT koješta uvijek ima novca. Samo od Fonda, koji je prošlu godinu završio s dugom od 210 miliona KM, „Prointer“ je od 2016. godine do danas dobio 3.583.460 KM. Sve to spakovano je u 14 ugovora. Kako se i ne bi ovako dijelili poslovi, kad IT tender stručnjaci među svojim „saradnicima“ imaju zvučno ime – Igora Dodika, sina Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda i vlasnika života u RS?!

Žurnal je 3. oktobra upozorio da Kusturić, nakon što mu je neistraženo prošlo potpisivanje ugovora od 26,8 miliona KM sa, između ostalih, firmom „MMS Code“ uhapšenog Slavka Bojića za izradu elektronskog zdravstvenog sistema (IZIS), kao i prošlogodišnji korona-ugovori sa „Medietikom“ Željka Babića, supruga Ane Trišić Babić, Dodikove savjetnice, jednom IT ponuđaču namješta posao od gotovo pola miliona maraka.

Cifru za kupovinu računara i opreme „podebljao“ je, jer je ranijih godina redovno, za potrebe administracije, nabavljao isto, ali po cijeni od 234.000 do 326.500 KM. Detaljno je pobrojao sve što želi prilikom kupovine dvije vrste računara, iako su zahtjev mogle da ispune i kompanije sa znatno manje „iskustva“. Između ostalog, tražio je i "Service Desk" dostupan 24 sata sedam dana u nedjelji, a opštepoznata stvar je da javne ustanove, institucije i preduzeća ne rade vikendom. Kako nije riječ o, na primjer, bolnici ili domu zdravlja, ova stavka bila je čista nepoznanica.

Nakon sumnjivih naručenih specifikacija, sve je postalo jasno na otvaranju ponuda. Tek jedna pristigla vrijedna 379.995,99 KM bez uračunatog PDV-a (444.595 KM), dakle svega 4,01 KM niža od procijenjene vrijednosti. „Prointer“ je bio siguran da neće imati konkurenciju u ovom postupku.

 

NAJBOLJA ROBA JE KOD SARADNIKA

 

Kusturić je i 2017. godine bio na čelu Fonda. Tada je 150.000 KM namijenio za kupovinu 85 računara kod banjalučkog „Prointera“. Da FZO RS nije nabavljao računare pogodne samo za administrativne poslove govorio je i podatak da je za samo jedan bio spreman da izdvoji 1.762 KM, što ga je svrstavalo među gejmerske.

Zanimljivo je da je Fond 10. avgusta te godine raspisao ovaj tender, ali u vrijednosti od 250.000 KM, a na upit portala „Capital“ o opravdanosti ove javne nabavke, istakli su da im se „potkrala greška“ te da je „u planu nabavka 85 računara koji ne mogu da koštaju više od 128.000 KM bez PDV-a“. Ubrzo su je ispravili.

Kusturić je tada rekao da je zakonom propisano da je rok trajanja računara u administraciji pet godina. U nevjerovatnim količinama nabavlja ih redovno za direkciju u Banjaluci, sedam kancelarija, 46 poslovnica i 18 ekspozitura u RS.

Kusturić ne štedi, a kada je „Prointer“ u pitanju, tu i domaćinski odriješi kesu. Fotelju mu je krajem 2016. godine prepustio Darko Tomaš, jer je njega čekala fotelja SNSD načelnika Prnjavora.

(zurnal.info)