Dom Rada Vranješević:Djeca bez nadzora, zlostavljanja štićenika, nestručni vaspitači
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Aktuelno

Dom Rada Vranješević: Djeca bez nadzora, zlostavljanja štićenika, nestručni vaspitači

Dom za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja „Rada Vranješević“ je 2019. godine dobio plaketu Grada Banjaluka za “izuzetna ostvarenja u oblasti obrazovanja i vaspitanja i za izuzetno humana djela”. Međutim, prema informacijama koje je Žurnal dobio od tri potpuno nezavisna izvora, ono što se dešava u Domu i što pojedini štićenici te ustanove preživljavaju daleko od očiju javnosti, daleko je od humanosti, a naročito od “izuzetnih humanih djela”.

Djeca bez nadzora, zlostavljanja štićenika, nestručni vaspitači
foto: ekotoplanebl

 

Banjalučki Dom za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja  „Rada Vranješević“ je, kako tvrde izvori Žurnala, poprište čestih tuča između štićenika. Dom je ogromne površine, podijeljen na dvije vertikale i svaka od vertikala poslije podne i tokom noći ima po jednog dežurnog vaspitača. Često se dešava da vaspitači odu iz svoje zone nadležnosti u drugu, na druženje sa drugim dežurnim kolegom/koleginicom, a djeca ostaju bez nadzora, pa često među njima izbijaju tuče. Vaspitači ih kažnjavaju tako što ih izdvoje u zbornicu, gdje često prespavaju na stolicama, obučeni samo u pidžame, bez pokrivača, pa se nerijetko zbog takvih “vaspitnih” mjera prehlade. Naši izvori navode da osoblje Doma ima običaj i da ignoriše zdravstvene probleme štićenika, optužujućiih da “simuliraju”, te da reaguju tek kada se uvjere da su problemi ozbiljnije prirode.

 

 

 

Zbog nemara vaspitača i nedostatka nadzora, desilo se da je nekoliko djevojčica tokom večeri pobjeglo iz Doma. Vaspitač čije je ime poznato našoj redakciji, nije u tom trenutku bio s djecom, pa su djevojčice iskoristile priliku i napustile zgradu. U izvještaju koji je napisao povodom ovog incidenta, pravdao se da su djevojčice iskoristile priliku da uteknu u trenutku kada je on išao po noćnu terapiju za štićenike, što je, prema tvrdnjama izvora Žurnala, laž. Večernju terapiju djeca primaju najkasnije do 18.30 časova. Istina je da  vaspitač nije u to vrijeme bio tamo gdje je trebalo, zbog čega je tek nekoliko sati kasnije, kada se vratio u dio Doma za koji je bio nadležan, shvatio da nema djevojčica.

O svemu ovome zatražili smo komentare i pojašnjenja direktora Doma “Rada Vranješević” Vladimira Kajkuta, koji nam je odgovorio da su “kao ustanova socijalne zaštite za smještaj djece i mladih, obavezni čuvati pravo na privatnost naših korisnika i ne iznositi u javnost informacije koje mogu ovo pravo da ugroze”. Kajkut se pozvao i na član 3 Konvencije o pravima djeteta UN-a, koja je ratifikovana od strane Bosne i Hercegovine, ističući da se u svim aktivnostima koji se tiču djece, preduzimaju sve mjere i radnje u cilju zaštite najboljeg interesa svakog djeteta. Napisao je i da, prema zakonu, nadzor nad radom Doma vrši Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS.

“U svom radu preduzimamo sve neophodne mjere u cilju očuvanja emocionalne stabilnosti djece i mladih, kao i prevencije razvoja društveno neprilagođenih oblika ponašnja, naročito imajući u vidu traumatična iskustva koja su prethodila izmiještanju djece iz porodica porijekla. U Domu se obezbijeđuju i sve mjere u cilju zaštite fizičke, zdravstvene i socijalne sigurnosti djece i mladih. Imajući u vidu navedeno, apelujemo da se prilikom izvještavanja javnosti o radu Doma vodi računa o zaštiti prava na privatnost i riziku od dodatnog traumatizovanja djece, a posebno imajući u vidu član 16 Konvencije o pravima djeteta UN-a koji propisuje da nijedno dijete neće biti izloženo proizvoljnom i nezakonitom miješanju u njegovu privatnost, porodicu, dom ili prepisku, niti nezakonitim napadima na njegovu čast i ugled”,naveo je Kajkut u svom odgovoru.

Sudeći prema informacijama do kojih je došao Žurnal, stvari u Domu “Rada Vranješević” daleko su od onakvih kakvim ih želi predstaviti Kajkut.

Pozivanje na zaštitu privatnosti djece je izlišno, jer nije ni traženo da se otkrije identitet pojedinih štićenika, za koje postoji osnovana sumnja da su žrtve zlostavljanja ili nemara osoblja Doma. Tražili smo odgovore na pitanja da li se pojedini vaspitači i zaposleni u Domu nemarno, čak i nasilnički odnose prema štićenicima? Ako se već poziva na Konvenciju o pravima djeteta, Kajkut bi trebalo da učini sve da se u ustanovi na čijem je čelu poštuju prava djeteta i da se iskorijene sve pojave od zanemarivanja, šikaniranja do zlostavljanja štićenika Doma.

Indikativno je da se Kajkut poziva na Konvenciju o pravima djeteta i pravo na privatnost štićenika i u vezi sa pitanjima koja se tiču direktno njegove nadležnosti kao direktora ove javne ustanove. Pozivajući se na Konvenciju o pravima djetata, on nije odgovorio na pitanje Žurnala da li je tačna informacija da postoji interni akt Doma, prema kojem kao vaspitači mogu raditi samo psiholozi ili osobe medicinske struke, poput defektologa, kao i socijalni radnici, ali da među vaspitačima trenutno ima zaposlenih i pravnika, diplomiranih filozofa, kao i vozača sa kupljenom diplomom? Prema informacijama do koji je došao Žurnal, svi oni su postali vaspitači po stranačkoj, SNSD liniji.

Isto tako se zloupotrebljavaju i sredstva Doma, pa se kombi, koji je ovoj javnoj ustanovi doniran za potrebe prevoza djece, koristi u privatne svrhe. Taj službeni kombi često je parkiran ispred Kuglaškog kluba “Borac”, a njime su kuglaši odlazili i na takmičenja u Srbiju.  Pitanje korištenja službenog kombija u privatne svrhe je benigno u odnosu na informacije koje govore o tome na koji način se pojedini zaposleni odnose prema štićenicima. 

“Žurnal” je ranije objavio da je našem portalu iz Okružnog javnog tužilaštvo Banjaluka potvrđeno da je otvorena istraga u vezi sa ponovnim seksualnim zlostavljanjem trinaestogodišnje djevojčice, štićenice Doma.

“OJT Banjaluka je 28. septembra Policijska uprava Banjaluka dostavila izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama, a u vezi sa prijavom zaposlenih u JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja 'Rada Vranješević' Banjaluka, da postoji osnov sumnje da je nad maloljetnom I.M. izvršeno krivično djelo Obljuba sa djetetom mlađim od petnaest godina iz člana 172. KZ RS“, navedeno je u odgovoru iz Tužilaštva.

Ova djevojčica smještena je u Dom “Rada Vranješević” nakon što je otkriveno da ju je rođena baba podvodila starijem muškarcu, koji je seksualno zlostavljao.  On je osuđen na 12 godina, a baba na sedam godina zatvora. Sredinom septembra ove godine, policiji je prijavljeno da je djevojčicu seksualno zlostavljao i očuh, kada bi povremeno odlazila kod majke. Ponovna izloženost seksualnom zlostavljanju izazvala je nove traume, pa je djevojčicu smještena na Psihijatrijsku kliniku. Izvori Žurnala navode da je djevojčica, žrtva dvostrukog seksualnog nasilja, u Domu “Rada Vranješević”, umjesto neophodne i prijeko potrebne pomoć, pažnje i njege, nastavila da bude meta zlostavljanja i šikaniranja.

Prema tim izvorima, pojedini vaspitači u toj ustanovi koriste batine kao „vaspitne“ mjere prema štićenicima. Upravo je tu djevojčicu jedna od vaspitačica, N.S., ošamarila, pod izgovorom da je tako spriječila da skoči s balkona?! Štićenici Doma, koji su svjedočili incidentu, ispričali su drugu priču. Tvrde da je vaspitačica djevojčicu, koja evidentno zbog svega što je preživjela ima psihičkih probema,  “pribila” uza zid i ošamarila nekoliko puta. Isti izvori navode da batine, kao “vaspitna” mjera, nisu strane ni vaspitaču Đ.R..

Zato bi Ministarstvo zdravlja RS, u čijoj nadležnosti je Dom “Rada Vranješević”, trebalo da izvrši inspekcijski nadzor, koji će biti nepristrasan i objektivan i da ispita sve navode o mogućem zanemarivanju ili zlostavljanju djece. Sudeći prema njihovom ranijem odgovoru na pitanje Žurnala u vezi sa seksualno zlostavljanom štićenicom Doma, neće učiniti ništa. Kao i Kajkut i oni se pozivaju na zaštitu privatnosti žrtve, mada smo ih pitali šta će preduzeti da se djevojčici pomogne.

 

(zurnal.info)