KCUS:Dobronamjeran odgovor na besmisleno saopćenje
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

KCUS: Dobronamjeran odgovor na besmisleno saopćenje

Danas na Kliničkom centru ima reformi, a nema konca, gaze, epruveta, reagensa, lijekova, citostatika, smještaja za šećeraše, dnevne klinike za ovisnike, anestetika, iskusnih ljekara, studentske poliklinike, urgentnog centra... Istina, nađe se i pokoje radno mjesto

Dobronamjeran odgovor na besmisleno saopćenje

Klinički centar Univerziteta Sarajevo, u svom saopćenju, optužio je Žurnal za “zlonamjerno dovođenje u vezu sa zapošljavanjem u KCUS”.  Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović nije odgovorila na naše ozbiljne i utemeljene optužbe za nezakonita zapošljavanja u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Naprotiv, iskoristila ih je za vlastitu promociju.

Direktorica KCUS-a u svom saopćenju je navela da ima pozitivan finansijski izvještaj, da je smanjila dugovanja, da je zapošljavala samo tamo gdje je postojala potreba, da je “poštovala Moratorij”. 

Povodom ovog besmislenog saopćenja,  pokušat ćemo dati krajnje dobronamjeran odgovor. 

Klinički centar, u ovom saopćenju, nije demantovao niti jedan navod objavljen na Žurnalu. I sami priznaju da su zapošljavali unatoč zabrani zapošljavanja u javnim ustanovama.

Svjesno ili ne, menadžment ne saopćava na koji način se zapošljava i otpušta na Kliničkom centru. A način zapošljavanja najbolje zna Safet Bibić, glavni tehničar na Klinici za ORL KCUS-a i član UO Psihijatrijske bolnice Kantona Sarajevo.

Direktorica Kliničkog centra Sebija Izetbegović, za početak, trebala bi se zapitati gdje se već nekoliko dana nalazi njen uposlenik Safet Bibić. Bio bi, možda, dovoljan jedan telefonski poziv, ali postoji mogućnost da operater saopći kako je “birani pretplatnik trenutno u pritvoru”.

Informacije o načinu zapošljavanja na KCUS-u mogla bi dobiti i putem stranačke, zemaljske linije. Dovoljno je da potraži generalnog sekretara Amira Zukića, prvog saradnika njenog bračnog druga. 

Direktorica Izetbegović se hvali kako je u posljednjih 8 mjeseci smanjila broj uposlenih za 146. Umjesto da se zabrine zbog ovih podataka, Sebija Izetbegović to koristi za ličnu promociju, svjesno zaboravljajući navesti kako je na spisku bivših uposlenika KCUS-a najmanje 20 vrhunskih ljekara. Većina njih napustila je čak i Bosnu i Hercegovinu bježeći od navodnih reformi koje provode ona i njena stranka.

Tako danas na Kliničkom centru ima reformi, a nema konca, gaze, epruveta, reagensa, lijekova, citostatika, smještaja za šećeraše, dnevne klinike za ovisnike, anestetika, iskusnih ljekara, studentske poliklinike, urgentnog centra...

Istina, nađe se i pokoje radno mjesto, za 50 hiljada maraka. I pored moratorija.  

(zurnal.info)