Umjesto najava ukidanja:Dodik bi trebao podići spomenik Tužilaštvu BiH!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Fokus

Umjesto najava ukidanja: Dodik bi trebao podići spomenik Tužilaštvu BiH!

Ironija je da je najveći protivnik Tužilaštva BiH Milorad Dodik, osoba koja je upravo zahvaljujući tom i takvom tužilaštvu još uvijek na slobodi! Poziv na ukidanje nadležnosti državnog tužilaštva, suda i policije mogao bi imati prigodan slogan: Republika Srpska se jača i kriminalom.

Dodik bi trebao podići spomenik Tužilaštvu BiH!
Milorad Dodik (zurnal.info)

 

 

„Danas potpuno otvoreno poručujem da mi nismo zadovoljni učinkom institucija koje su na silu kreirane na nivou BiH, neke i mimo Ustava BiH, poput Suda i Tužilaštva, čija se uloga mora dovesti u ustavne okvire. Ja sam protiv svega onoga što nema legalitet i legitimitet“.

Tako je prije desetak godina govorio Milorad Dodik, tako govori i danas. Razlika je što sada najavljuje konkretne poteze, da će Republika Srpska u toku januara donijeti zakone koji podrazumijevaju diskvalifikaciju Suda i Tužilaštva BiH na prostoru Republike Srpske.

 „Ovakav Sud i Tužilaštvo ne trebaju nikome, pogotovo ne prema Republici Srpskoj. Mi ćemo zabraniti njihovo djelovanje i rad i zabraniti, ne zbog ovo,g nego inače što govorimo već pet-šest, ako ne i deset posljednjih godina i činiti ćemo sve da se obezbjedi pravosuđe koje je neutralno, objektivno i koje nema politički motivisane procese,“ izrekao je Dodik nakon što je SIPA po nalogu Tužilaštva BiH počela sa izuzimanjem dokumentacije u Narodnoj Skupštini i Vladi RS te sjedištima stranaka koje su inicirale ili podržale inicijativu o ukidanju državnih nadležnosti na teritoriji ovog entiteta.

Uporedo su u sklopu predistražnih radnji počela saslušanja lidera opzicionih stranaka, a na listi osumnjičenih koji će biti naknadno pozvani radi davanje izjave, pored Milorada Dodika, su i predsjednik RS Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović te predsjednici klubova stranaka vladajuće koalicije u Narodnoj skupštini.

 

UOBIČAJENE UVREDE

 

Dodik je, po starom i sve učestalijem maniru, otvaranje istrage u kojoj je on osumnjičen karakterisao uvredljivim riječima prevashodno prema inspektorima SIPE.

„Još nisam obaviješten da sam dobio ikakav poziv, al nije problem. U januaru ćemo zabraniti rad, do tad ćemo morati sarađivati. Nek oni slobodno dođu u stranku, ako dođu uljudno, fino, lijepo i ako se normalno i lijepo ponašaju, ako budu okupani, očešljani i da se ne osjeti nikakav miris koji nose iz Sarajeva, onda možemo da sarađujemo sa njima. Ako bude drugačije, onda neće dobiti ništa“, izjavio je Dodik.

Nije prvi put da Dodik i klika najavljuju zabranu djelovanja SIPE i državnog suda i tužilaštva na području Republike Srpske. Podsjetimo na događaje 2015. godinu, nakon što je SIPA hapsila i pretresala zgradu policije i Opštine Novi Grad. Vlada Republike Srpske je još tada usvojila zaključke kako su institucije Suda, Tužilaštva BiH i SIPE neustavne.

„Imajući u vidu ovakvo  neprimjereno i provokativno postupanje, Vlada i sve institucije Republike Srpske prekidaju saradnju sa Sudom BiH, Tužilaštvom BiH i SIPOM. Vlada Republike Srpske naređuje Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske  da spriječi svaki ulazak i pretres  prostorija republičkih i lokalnih institucija Republike Srpske“, saopšteno je iz Vlade RS.

„SIPA za početak neće moći da ide na teritoriju RS,“ najavaljivao je Dodik potom i 2018. godine nakon što je izabran za člana Predsjedništva BiH.

 

 

Za dva navedena primjera nije bilo reakcije Tužilaštva BiH i VSTV-a, jer dvojac Gordana Tadić-Milan Tegeltija u tome nije vidio ništa sporno, dapače... Protekle tri godine, pa i posljednjih dana, SIPA je itekako pohodila i teritorije ovog entiteta, hapsila i privodila, ponajviše osumnjičene za ratne zločine. Bila je jučer i u Dodikovim političkim centrima moći u Banja Luci, u entitetskim institicijama, stranačkim prostorijama. Naravno, nije ovo podatak zbog kojeg nešto likovati. U konačnici, da Dodik nije baš bezbrižan kazuje i podatak da koliko god se suprotstavljao zakonskoj zabrani negiranja genocida u Srebrenici, nakon što je Visoki predstavnik proglasio izmjene važećim, Dodik nije riskirao da otvoreno negira genocid.

 

NAJVEĆA IRONIJA

 

Ironija je da je najveći protivnik državnog tužilaštva Milorad Dodik, osoba koja je upravo zahvaljujući tom i takvom tužilaštvu još uvijek na slobodi!

Kada god osjeti da bi neka istraga mogla dovesti do njegovog procesuiranja, metaforički rečeno, Dodik izađe iz „mišje rupe“ i  krene sa „lavljom rikom“. Tako je i sada. Osjetivši da trenutno ne vlada pravosuđem na državnom nivou, Dodik u trenutku kada je rasprodao imovinu Republike Srpske, dodatno je osiromašivši, kao prioritetno pokreće pitanje ukidanja njihove nadležnosti na „svom“ području.

Umjesto ukidanja, za Dodika bi bilo prigodnije da iskaže zahvalnost dosadašnjem (ne)radu tužilaštva, da im, narodski rečeno, podigne spomen-ploču sa ispisanim svim istragama u kojima je amnestiran od bilo kakve krivnje, od one o izgradnje zgrade Vlade RS, kupovine vile u Beogradu preko Pavlović banke, predmeta „Zlato“, referenduma, Bobar banke, ikone iz Ukrajine i još desetak drugih u kojima su navođena krivična djela poput napada na ustavni poredak, izazivanje rasne i vjerske mržnje, pranje novca, organizirani kriminal...

U konačnici Dodik, ukidanjem nadležnosti državnog tužilaštva, suda i policije kao da poručuje: Brišemo sve što smo do sada krali, idemo iz početka...

 

(žurnal.info)