STRUJNI UDAR:Dodikov i Čovićev završni napad na Aluminij

Istražujemo

STRUJNI UDAR: Dodikov i Čovićev završni napad na Aluminij

Račune Aluminija i AL TRADE-a blokirala tri javna preduzeća kojima upravljaju kadrovi HDZ-a BiH i SNSD-a. Krajnji cilj je dokapitalizacija, te konačno rusko preuzimanje mostarske kompanije

Dodikov i Čovićev završni napad na Aluminij
Foto: Aluminij d.d. Mostar

Tri javna preduzeća koje kontrolišu kadrovi HDZ-a BiH i SNDS-a blokirale su rad Aluminija d.d. Mostar i kompanije AL TRADE preko koje ovo mostarsko preduzeće nabavlja električnu energiju. Krajnji cilj je, kroz dokapitalizaciju, Aluminij  prepustiti  ruskom kapitalu.

Matan Žarić direktor je Elektroprenosa BiH. Dugogodišnji je kadar HDZ-a  BiH koji je, zajedno sa Draganom Čovićem, bio optužen u predmetu Eronet. Slovi za jednog od najbližih kadrova predsjednika HDZ-a BiH. Njegovom odlukom blokirani su računi mostarskom Aluminiju.,

“Mi smo blokirali kompaniju AL TRADE koja trguje električnom energijom. Dužni su nam 3 miliona maraka. Tri fakture zaredom nam nisu platili.”, kaže  Matan Žarić u razgovoru za Žurnal.

No, identičan dug prema Elektroprenosu BiH ima Elektroprivreda Republike Srpske. Njima računi nisu blokirani.

“Gledajte, Elektroprivreda RS-a kasni fakturu i po, a AL TRADE tri fakture. Međutim, kada je u pitanju Elektroprivreda RS, tu odluku donosi Skupština dioničara, a ne generalni direktor”, objašnjava Žarić.

Ukupni dug Elektroprivrede RS početkom godine bio je 18 miliona maraka. No, on je odlukom upravljačkih struktura Elektroprenosa BiH reprogramiran, nakon čega je smanjen na 8,5 miliona maraka. Istovremeno, dug Aluminija d.d. Mostar prema Elektroprenosu iznosio je 12 miliona, ali je smanjen na 5,5 miliona maraka.

“Međutim, izmjenama pravilnika DERK-a, mrežarinu odnedavno plaća distributer energije, a to je za Aluminij posljednjih mjeseci  radila firma AL TRADE. Oni nisu platili tri fakture od po milion maraka. Zato smo aktivirali mjenice prema firmi AL TRADE, a ne prema Aluminiju”, ističe Žarić.

AL TRADE je firma koju je Aluminij d.d. Mostar osnovao u martu prošle godine. U junu je ova kompanija od FERK-a dobila dozvolu za promet električnom energijom. Tada je, međutim, Aluminij struju nabavljao od kompanije PPD Zagreb, koja je preregistrovana u kompaniju Erdal d.o.o. Sarajevo. Prema sudskom registru, firmu PPD, odnosno Erdal d.o.o. Sarajevo osnovala je off shore kompanija sa Malte.

PPD je, kako smo ranije objavljivali, povezana sa dopredsjednikom HDZ-a Hrvatske Milijanom Brkićem, a poznati su po tome što su finansirali predizbornu kampanju hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Krajem prošle godine, kompanija PPD potpisala je desetogodišnji ugovor za ruskim GAZPROMOM o distribuciji plina za Hrvatsku. Istovremeno, Vijeće ministara BiH ukinulo je carinu na uvoz nelegiranog aluminija koji se prerađuje u pećima na plinski pogon. Nadalje, firma PPD sklopila je ugovor sa mostarskim Aluminijem o nabavci električne energije, a ugovor u ime Aluminija potpisao je direktor Mario Gadžić.

Upravo je ovaj ugovor sa PPD-om bio jedan od razloga za smjenu direktora Gadžića, što je navedeno i u rješenju o njegovom razrješenju kojeg je u junu ove godine potpisao predsjednik Nadzornog odbora Aluminija – Dalibor Miloš.

“Tačno je da je to jedan od razloga za smjenu Gadžića”, kazao je Miloš u kratkom razgovoru za Žurnal.
    
Potvrđuje  da je Aluminij nabavljao električnu energiju od PPD-a, te da je mostarska kompanija prema PPD-u izložena 19 miliona eura. O drugim detaljima nije želio govoriti.

No, nakon smjene Gadžića, PPD Zagreb više se nije pojavljivao kao dobavljač električne energije za Aluminij. Posao je preuzela kompanija AL TRADE. Tri mjeseca kasnije – stigao je odgovor. Elektroprenos BiH, kojim rukovodi kadar HDZ-a BiH Matan Žarić, te Nezavisni operater sistema (NOS), sa SNSD-ovim kadrom Milodragom Košarcem na čelu, donose odluku o blokadi Aluminija.

“Nismo mi tu krivi. Neka Aluminij nađe distributera električnom energijom koji želi da im isporučuje struju”, kaže Matan Žarić.
    
Aluminij Mostar godinama je struju nabavljao od Elektroprivrede HZ HB, kojom također upravlja HDZ-ov kadar Marinko Gilja. Ovo javno preduzeće, međutim, nakon smjene Gadžića, više ne želi poslovati sa Aluminijem, a istovremeno sa NOS-om i Elektroprenosom oni su blokirali račune Aluminija koji je ovoj kompaniji dužan 200 miliona maraka. Prema informacijama Žurnala, Elektroprivreda HZ/HB prošle je godine angažovala jednu revizorsku kuću koja je procijenila da, zbog nenaplativosti, Aluminijev dug prema EP HZ/HB tržišno vrijedi 30 miliona. Upravo je bivši direktor Mario Gadžić najavio prodaju tih obaveza po diskontnim cijenama. Kao potencijalni kupac navedena je kompanija PPD Zagreb – firma koja je potpisala unosni desetogodišnji ugovor sa ruskim GAZPROMOM.   

(zurnal.info)