AKTIVISTI JE POZVALI NA TEREN, MINISTRICA ĐAPO IH IGNORIŠE:Dođite da zajedno gledamo štetu koju ste napravili!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

AKTIVISTI JE POZVALI NA TEREN, MINISTRICA ĐAPO IH IGNORIŠE: Dođite da zajedno gledamo štetu koju ste napravili!

Vi ste najodgovornija osoba u vezi sa izgradnjom mini hidroelektrana na Doljanki, poručili su iz Udruženja Za Doljanku ministrici Editi Đapo

Dođite da zajedno gledamo štetu koju ste napravili!
FOTO: Adi Kebo/zurnal.info

Ministrice, dođite na gradilište mini hidroelektrane Zlate da vidite kako napreduju radovi – pozvali su aktivisti za očuvanje rijeke Doljanke ministricu turizma i okoliša FBiH Editu Đapo

Ministrica Đapo nije došla, niti je bilo čime pokazala da je službeno upućen poziv i primila. U dopisu koji je Udruženje građana "Za Doljanku" poslalo 7. jula navodi se:
- Obraćamo vam se kao najodgovornijoj osobi u vezi sa nezakonitim radnjama u projektu gradnje mHe Zlate u Jablanici, jer je sve i krenulo od okolinske dozvole, koju ste vi potpisali, a koja je izdata bez da su povedeni svi zakonom propisani postupci...
Pišemo vam i predlažemo da u narednih desetak dana nađete vremena i volje i zajedno s našim predstavnicima obiđete radilište mHe Zlate i na licu mjesta se uvjerite u sve što smo naveli i poduzmete aktivnosti iz nadležnosti službi vašeg ministarstva a to je kontrola i praćenje realizacije trase utvrđene u Okolinskoj dozvoli.
Sa druge strane - tišina.
Ministrica Đapo ne reaguje što se ne poštuje trasa navedena u Urbanističkoj dozvoli već je spuštena u korito rijeke Doljanke, o čemu smo i ranije pisali.
Tužba kojom se traži poništavanje dozvole za izgradnju hidroelektrane Zlate jačine 4,52 MW kompanije EkoVat iz Jablanice mjesecima stoji u ladicama Kantonalnog suda u Sarajevu. 

Žurnal je već pisao da je u januaru 2019. godine predsjednik suda Vladimir Špoljarić potpisao rješenje kojim se ovaj predmet proglašava hitnim. Do danas, ipak, ovaj “hitni” slučaj nije došao na red za rješavanje u Kantonalnom sudu. U Kantonalnom sudu u Sarajevu kažu kako je ova institucija opterećena brojnim predmetima, te da nakon završene pripremne faze “ovaj spis čeka na rješavanje”.

Podsjetimo, Firma Eko-Vat iz Jablanice, čiji je direktor Šaban Teletović, otac poznatog košarkaša Mirze Teletovića, pribavio je svu potrebnu dokumentaciju. Okolinsku, urbanističku, građevinsku dozvolu, izradio Studiju uticaja na okoliš, kao i plan upravljanja otpadom.
Općina Jablanica, Ministarstvo turizma i okoliša Federacije BiH, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede... - svi su pripomogli da se Doljanka, na više mjesta navedena kao prirodno bogatstvo koje bi po svaku cijenu trebalo sačuvati – iskoristi za profit investitora.
Koncesija je izdata na 30 godina, a investitor će Općini Jablanica plaćati 50 hiljada KM godišnje. Prema grubim, nezvaničnim procjenama, godišnji prihod investitora iznosit će 1,8 miliona KM. 
(zurnal.info)