Mostar, Sarajevo, Banja Luka:Dođite na promociju filma "Pandorina kutija" i stripa "Biznismeni patriote"!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Mostar, Sarajevo, Banja Luka: Dođite na promociju filma "Pandorina kutija" i stripa "Biznismeni patriote"!

Antikorupcijska mreža Account i magazin Žurnal pozivaju Vas na projekciju filma "Pandorina kutija" i izložbu stripa "Biznismeni patriote"! U okviru Sedmice borbe protiv korupcije promocije će se održati u Mostaru, Sarajevu i Banjaluci.Pogledajte i prigodni trailer

Dođite na promociju filma "Pandorina kutija" i stripa "Biznismeni patriote"!
Ljeto 2014. Zbog koruptivnih krivičnih djela organiziranog kriminala, carinskih i poreskih utaja, pranja novca i zloupotrebe položaja po nalogu Tužilaštva BiH uhapšeni su bivši direktor Uprave za indirektno oprezivanje Kemal Čaušević, pomoćnik direktora u UIO Zdravko Cvjetinović, šefovi nekoliko carinskih ispostava te još 50 osoba. Akcija je nazvana “Pandora”.

Opisana je kao najveća poslijeratna akcija protiv organizoranog kriminala,a tadašnji glavni tužilac Goran Salihović tvrdio je da posjeduju dokaze za navedena krivična djela. Devet mjeseci nakon hapšenja, u javnost je dospjeo dio iskaza Kemala Čauševića, kojim je optužio nekoliko političkih lidera kao nalogodavce krivičnih djela.

Prema navodima iz tog iskaza nastao je strip “Biznismeni patriote”. Scenario za strip uradio je Aleksandar Brezar, adaptacijuZoran Ivančić, a crtež je djelo Borisa Stapića.

 

Početkom 2017.godine TV Žurnal u sklopu serijala Afera objavio je dokumentarni film „Pandorina kutija“ koji govori o kriminalu unutar Uprave za indirektno oporezivanje BiH te uključenosti političara u čitav proces. Mjesec dana nakon objave dokumentarnog filma, Tužiteljstvo BiH podiže optužnicu.

Predmet u kojem su se u početku spominjale pronevjerene milijarde, u optužnici državnog Tužiteljstva sveden je na optužbe za svega dva miliona maraka. Od 14 registratora dokaznog materijala ostala su samo dva, a iz optužnice nestaje krivično djelo organizirani kriminal.

U konačnici, od početnih osumnjičenih 18 osoba i 7 pravnih lica, optuženi su samo bivši direktor UIO Kemal Čaušević i uvoznici tekstila Anes Sadiković i Sedinet Karić. Suđenje je u toku. Niko od političara koje je Čaušević prozivao za kriminalne radnje do sada nije procesuiran.

                                                ***

Promocija filma "Pandorina kutija" i promocija stripa "Biznismeni patriote" održat će se:

MOSTAR , OKC Abrašević 8.12.2017. godine 18:00h

SARAJEVO, Historijski muzej 9.12.2017. godine 18:00h

BANJA LUKA, Hotel Jelena 14.12.2017. godine 18:00h

Ulaz je slobodan!

Pored ova tri grada, podjela besplatnih primjeraka stripa biće organizovana u Zenici, Bijeljini, Bihaću i Tuzli.

Pogledajte trailer :

(zurnal.info)