Zašto šuti službeno Sarajevo:Dok Dodik nabavlja duge cijevi, Bakir naručuje cijevi za vodovod
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Zašto šuti službeno Sarajevo: Dok Dodik nabavlja duge cijevi, Bakir naručuje cijevi za vodovod

Dok Washington, London i Brisel komentiraju naoružavanje pripadnika MUP-a RS, službeno Sarajevo šuti. Čime se bave domaći političari?

Dok Dodik nabavlja duge cijevi, Bakir naručuje cijevi za vodovod

Službenom Washingtonu, Londonu i Briselu priča o naoružavanju pripadnika MUP-a RS-a bitnija je nego službenom Sarajevu! Oglasio se i vječno zabrinuti Valentin Inzko, Ambasada SAD-a, NATO štab u BiH i EUFOR.  Samo  službeno Sarajevo i dalje šuti. Na Dodikov separatizam upozorava i ugledni Guardian, o problemu pišu američki mediji, ali službeni glasnici sarajevske politike – nijemi. Reaguju nezavisni analitičari iz Beograda i Banja Luke, ali sarajevski analitičari ne vide dalje od nosa na kojem se nalaze fensi naočale.

ŠTA RADE UMJESTO TOGA

SDA ima prečih problema. Opterećeni su traženjem odgovora na pitanje  da li je Elmedin Konaković pustio vodu prije nego što je izašao iz SDA, pa se sada politika najveće bošnjačke stranke, uglavnom,  svodi na Vodovod i kanalizaciju, Sebiju i „čamparizaciju“. Naročito onda kada Denis Zvizdić izrazi zadovoljstvo što će, možda, biti kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva države koja je, objektivno, na putu prema raspadu. 

Zvizdić ne dijeli zabrinutost ni sa Inzkom ni sa Briselom. On dijeli zadovoljstvo sa Željkom Cvijanović, jer su, eto, znali sve odgovore na pitanja koja im je poslala Evropska unija. Oglasio se „premijer“ Zvizdić o čapljinskim maškarama, ali ni riječ nije prozborio o nabavci 2500 kalašnjikova za potrebe MUP-a RS-a. Možda nije usaglasio stav sa Željkom Cvijanović, saputnicom na Evropskom putu? Ili ga, možda, njegov rođak Aljoša Čampara u svojstvu ministra unutrašnjih poslova nije izvijestio da se MUP RS-a naoružava. Mada i sam ministar Čampara, po vlastitom priznanju, o spornoj nabavci kalašnjikova nije informisan. Ipak je on ministar dezinformisanja. 

I ljuti koalicijski protivnik SDA - Fahrudin Radončić ne reaguje. Bitnije mu je koliko je zet Bakira Izetbegovića nabavio cijevi za vodovod, nego koliko je Dodik nabavio dugih cijevi za policiju. Radončića, svakako, ne brine rat. On već dugo vodi svoj lični rat protiv stranke s kojom dijeli pozicije. Ali ne  i protiv Dodika. Danas je, recimo, jedan od dvojice Radončićevih Čavki, Admir, kazao da se o nabavci oružja za MUP RS „spekuliše“, iako postoje i ugovori i Dodikova potvrda da nabavlja oružje.

Otkako je Nermin Nikšić popio kafu s Miloradom Dodikom, SDP, za razliku od ozbiljnih diplomata, ne vidi separatističke namjere predsjednika RS-a. Za novopečenog  SDP-ovca Vojina Mijatovića paravojne formacije i naoružavanje MUP-a RS-a je – „maškarijada“. I zato su se Nermin Nikšić i Saša Magazinović okrenuli pisanju viceva i „stvarnim životnim problemima“. Jer njima zvuči nerealno da je Dodik nabavio 2500 automatskih pušaka. 

I na kraju – DF. Naravno, ne reaguju ni oni. Ali njihova šutnja je konstantna. Osim kada isključuju članstvo. 

(zurnal.info)