Država za poslanika:DOK RADNIKE TUKU ISPRED ZGRADE: Vlada TK uzela kredit od 20 miliona da bi poslanicima povećali plate!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

DOK RADNIKE TUKU ISPRED ZGRADE: Vlada TK uzela kredit od 20 miliona da bi poslanicima povećali plate!

Jedan od prvih prijedloga novoformirane vlade bit će novo kreditno zaduživanje i povećanje vlastitih plata

DOK RADNIKE TUKU ISPRED ZGRADE: Vlada TK uzela kredit od 20 miliona da bi poslanicima povećali plate!
FOTO: tuzlalive.ba

Ismeta Rahmanović je radnica Fabrike obuće Aida iz Tuzle i ima 28 godina radnog staža. Mjesečno u prosjeku zaradi 70 KM, a nekoliko puta se dogodilo da plata bude i 200 do 220 KM:

- Onda to ne smijem ni podići, nisam navikla na to. Radimo po četiri mjeseca, onda smo kod kuće na bolovanju. Samohrana sam majka dvoje djece i preživljavamo teškom mukom. Živim u kući na klizištu, na vlastiti rizik. Razočarana sam, oni sve imaju a mi gledamo od čega da živimo. Naš novi direktor obećavao je poslove ali nema od toga ništa - kaže Ismeta za Žurnal.

KAO DA SMO DUHOVI

Priča kao njenih u BiH je mnogo, pa radnici svoja prava često traže na ulicama. Tako je i Ismeta sa kolegama iz Aide pokušala pješačenjem, noćenjem pred zgradama institucija, protestima pred Vladom Tuzlanskog kantona postići barem uvezivanje 18 godina radnog staža.

Umjesto toga pred zgradom Vlade na nedavnim protestima dobila je udarce:

- Pala sam, ali me je policajac udario nogom, podižem se i govorim: Pusti da prođem gdje nema naroda, ali me uhvatio za ruku i gurnuo. Dodijalo mi je čekanje, moli, u firmi nemamo ništa, i sad ovo... Vlast ne reaguje, k'o da smo duhovi.

Dok su Ismetu i njene kolegice policajci šutirali pred vratima u zgradi Vlade vršene su pripreme za njeno formiranje.

Nekoliko dana kasnije jedan od prvih prijedloga novoformirane vlade bit će novo kreditno zaduživanje i povećanje vlastitih plata! O radnicima još uvijek ni riječi.

Kreditno zaduženje od 20 miliona maraka trebalo bi sanirati dio od 100 miliona maraka akumuliranog deficita u kantonalnom budžetu. Dio novca bi, prema prijedlogu predsjednika Skupštine i predsjednika Administrativne komisije Senada Alića trebao poslužiti i za povećanje plata i paušala skupštinskim zastupnicima:

- Odluka je izmijenjena od mjeseca januara i očekujemo izradu zakona o plaćama na prostoru TK-a  - rekao je Alić. Administrativna komisija donijela je odluku kojom je povećala osnovicu za obračun plaća sa 591 na 760 maraka.

JA NEMAM VEZE S TIM

Administrativna komisija Skupštine nema obavezu da za ovu odluku konsultuje novog premijera Begu Gutića:

Iako ja nemam nikakve veze s tim, mi ćemo preispitati tu odluku i tražit da Administrativna komisija i predsjednik Skupštine sve to vrate na stari nivo. Ja ne podržavam takve odluke. Međutim, ja tu mogu samo sugerirati, a oni su ti koji određuju – rekao je medijima Gutić.

Administrativnu komisiju čine predstavnici svih stranaka u Skupštini. Senad Alić (SDA), predsjednik je Komisije, čiji su članovi i Mirza Sakić (BPS), Mirza Omerdić (SDA), Nedžada Avdić (DF), Fuad Imamović (Stranka za BiH), Nedžad Hamzić (SBB) i Redžep Ismajlovski (SDP).

S druge strane, primanja po socijalnim osnovama u Tuzlanskom kantonu rijetko su dovoljna za preživljavanje.

 

118 MARAKA ZA SOCIJALNE SLUČAJEVE

U ovom kantonu, prema Naredbi o iznosima po Zakonu o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodica sa djecom Tuzlanskog kantona, stalna socijalna pomoć u 2014. godini je iznosila 118 KM za jednog člana, uvećana za 36,00 KM za svakog narednog člana domaćinstva!

(zurnal.info)