Agencija za osiguranje RS:Dok Stevandić preispituje koalicione odnose, njegova svastika sarađuje sa Prointerom
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Agencija za osiguranje RS: Dok Stevandić preispituje koalicione odnose, njegova svastika sarađuje sa Prointerom

Nenad Stevandić, lider Ujedinjene Srpske, preispituje koalicione odnose sa SNSD-om, njegovi kadrovi revnosno rade za vladajuću porodicu Dodik. Ni manje ni više, nego familija. Stevandićeva svastika Draženka Janjanin uhljebljena u direktorskoj fotelji Agencije za osiguranje RS bespogovorno je krajem prošle godine „Prointeru“ dala redovni ugovor za održavanje informacionog sistema – 46.800 KM.

Dok Stevandić preispituje koalicione odnose, njegova svastika sarađuje sa Prointerom
Draženka Janjanin

Dok Nenad Stevandić, lider Ujedinjene Srpske, po skupštinskim hodnicima pokušava da isposluje puštanje iz pritvora Branislava Zeljkovića, sad već bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, i najavljuje da njegovi kadrovi ništa neće potpisivati, iza leđa mu ti isti kadrovi revnosno rade za vladajuću porodicu Dodik. I to članovi porodice. Stevandićeva svastika Draženka Janjanin, uhljebljena u direktorskoj fotelji Agencije za osiguranje RS, bespogovorno je tako krajem prošle godine „Prointeru“ dala redovni ugovor za održavanje informacionog sistema – 46.800 KM.

Tek formalno, baš kao i prethodnik joj Slaven Dujaković, protjeran iz Agencije jer je iz režimskog DNS-a postao dio pozicionog DNS-a, u konkurencijskom zahtjevu tražila je tri ponude – „Prointera“, „Siriusa 2010“ i „Elevatebitsa“.

Direktorica se, naravno, nije iznenadila kada joj se, kao u većini IT tenderskih slučajeva, javio samo – „Prointer“, firma čiji je „saradnik“, prema priznanju Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i aposultnog vladara u RS, njegov sin Igor.

 

 

„Prointer“ je svakako znao da će biti jedini, odnosno da su imena drugih firmi čista formalnost, jer je Janjaninova procijenila posao na 46.800 KM, a IT tender majstori napravili ponudu baš po toj mjeri.

Janjaninova je postupak ovako objasnila:

„U ovom postupku nabavke predviđeno je provođenje e-aukcije, ali kako je blagovremeno pristigla samo jedna ponuda, koja je ocijenjena prihvatljivom, u skladu sa članom 3. Pravilnika o uslovima i načinu korištenja e-aukcije, ona se nije mogla zakazati jer nisu ispunjeni uslovi. Sa 'Prointer ITSS' Banjaluka, članom Infinity International Group potpisaće se ugovor.“

 

 

Imajući u vidu, kako je navela, da kao vršilac dužnosti direktora Agencije nije našla nepravilnosti u radu, konačno je odlučila.

Ovo svakako nije prvi put da Agencija za osiguranje, namijenjena isključivo kadrovima iz redova vladajućih, bira firmu blisku toj istoj vlasti da joj održava sistem.

Još 2018. godine isti posao je koštao 46.216 KM, naredne godine nisu ga održavali. Već 2020. održavanje je poskupjelo na 46.800, zagarantovana cifra ista je bila i prošle godine, baš kao i posljednja koja se odnosi na 2022. godinu. Međutim, kad neko napusti redove Milorada Dodika, njega ne spašava ni preskup posao koji dodijeli firmi bliskoj njemu. Tako Dujakovića iz opozicionog DNS-a nije spasio ni ugovor namijenjen „Prointeru“ za izradu softvera za integrisani informacioni sistem težak 2.106.000 KM.

Ukupna vrijednost ugovora – 2.245.816 KM sa uračunatim PDV-om.

TENDERSKO PROFITIRANJE

Na naše tekstove reagovao  je suprug Draženke Janjanin, Miroslav, koji kaže da smo degradirali novinarstvo i da pišemo bolesno, a onda nas dobronamjerno savjetuje da pronađemo poslove na kojim ne bismo gubili dostojanstvo. Vjerovatno govori iz tenderskog iskustva, jer se kao pašo Nenada Stevandića i on okoristio.

Uhljebljeni kadrovi Ujedinjene Srpske po raznim poznatim i nepoznatim osnovama na tenderima su mu dodijelili ugovore vrijedne 97.400 KM. Doda li se tome i koaliciono potpomaganje od 116.415 KM za spot o Koridoru Vc kroz Republiku Srpsku, iznos je to kojeg se ne bi odrekla nijedna regionalna estradna zvijezda.

Mala produkcijska kuća sa tek jednim zaposlenim stranački hrabro se prihvatila brojnih poslova za koje joj redovno „kaplje“ iz javne kase.

Uhapšeni Branislav Zeljković, pod oznakom „kuf“, 21. novembra 2019. sa Janjaninom je potpisao tri direktna sporazuma, prethodno ih je procijenio do skoro maksimalne zakonske granice za direktno dijeljenje budžetskog novca – 6.961,5 KM, 6.903 i 6.880 KM. Nepoznate usluge Janjaninu građani su platili 20.744,5 KM!

V.d. Zeljković potom se pravdao da nije znao da u nazivu tendera mora da napiše za šta tačno troši budžetski novac pa je to netom prije hapšenja za milionski korona kriminal ispravio. Audio snimanje i montažu tonskog zapisa, po direktnom ugovoru od 17. marta 2021, platio je maksimalnih 7.020 KM. Za Janjanina je imao još posla tačno tri mjeseca kasnije. Za video produkciju, štampanje, dizajn i oglašavanje za potrebe UNICEF projekta dao mu je 19.305 KM.

U jeku pandemije za „World Media“ radila je i ministrica prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić, takođe Stevandićev kadar. Rang lista projekata koje će finansirati objavljena je u prvoj polovini decembra 2020. Zanimljivo, Janjanin je među najbolje rangiranim. Sa ukupno 245 bodova filmski scenario „Slađana u plavom“ iz budžeta dobija – 10.083 KM.

„Ujedinjena Srpska“ ujedinjeno je, javnim novcem, razvijala Janjaninov biznis. Tenderska injekcija pred sam početak pandemije stigla je i od „Pošta Srpske“ na čijem je čelu Miladin Radović, Stevandićev kadar. Pet dana pred Novu 2020. smislio je da je gubitašu potrebna „kreacija i produkcija komunikacionih sistema“. Na tender čija je vrijednost procijenjena 40.950 KM javio se samo – Janjanin. Njegova ponuda bila je tek 702 KM jeftinija, što praktično znači da je znao da drugih ponuđača neće biti. Ugovor na 40.248 KM bio je na stolu.

SPOT ZA AUTOPUTEVE

Pandemija je za poznatog banjalučkog muzičara i još poznatijeg šuru bila izuzetno plodna. Portal Capital 23. jula 2020. godine objavio je da će „World Media“ dobiti 116.415 KM za promociju radova na Koridoru VC, u dijelu koji prolazi kroz RS. Po minuti promo-filma Janjaninu  je namijenjeno 5.000 KM.

Angažovali su ga „Autoputevi RS“, na čijem čelu je Dušan Topić, nekada DNS-ovac, danas kadar DEMOS-a Nedeljka Čubrilovića. Zadatak koalicionog producenta bio je da pet puta snimi i fotografiše radove na autoputu iz vazduha, da jednom sedmično posjećuje gradilište i snima promjene, a da na kraju napravi promotivni film u trajanju od 20 minuta.

Zanimljivo, Janjanin je i na ovom tenderu bio jedini ponuđač.

Sa njegovom firmom poslovala je i Ljiljana Labović Marinković, direktorica Dječjeg pozorišta RS, trenutno kadar Socijalističke partije Petra Đokića. Za neimenovane usluge dala mu je direktnih 7.020 KM.

(zurnal.info)